Opisi igara

REVIEW: GRID Autosport

Posted on

Grid Autosport je sve ono što očekujete od jednog simulatora vožnje, a niste u prilici da za tu potrebu iskoristite recimo Gran Turismo, jer ne posedujete sonijevu konzolu. Doduše, još jedna velika razlika deli GT i GA – fokus nije na garaži, skladištenim automobilim, „budženju“ i unapređivanju istih – Grid Autosport je 100% okrenut vožnji i trkanju.

I tu je Codemasters Racing odradio vrhunski posao. Osećaj vožnje je odličan i pravi naslednik hitova poput Pro Race Driver. Realistična fizika neće oprostiti niti najmanju grešku i ne očekujte da ćete se ovde provući sa dobro poznatim arkadnim driftovanjem viđenim u drugim igrama sličnog žanra. Nemojte da očekujete da sa 150 uletite u krivinu a potom mislite da iz nje možete da se izvučete sa ručnom kočnicom i malo okretanja volana. Nema ništa od toga.

Da naslov ne bi bio previše težak, dizajneri su ubacili linije vodilje kao i organičeno „premotavanje unazad“ situacija u kojima ste napravili grešku. Ova opcija omogućena je samo u solo play modu i omogućava da iznova proživite određenu situaciju, što ne znači da ćete iz drugog puta biti išta uspešniji.  Protivnici će se „ravnati“ prema vama i biti taman toliko teži da vam pobegnu ukoliko pogrešite, i to će biti slučaj u svakom od pet modova igre – touring, endurance, open wheel, tuner i street. Svaki od modova ima svoju progresiju i to što uz uspešniju vožnju dobijate bolje sponzore i više iskustvenih poena.  Nećemo pojašnjavati svaki od ovih modova, jer su im imena dosta asocijativna, ali ćemo reći da vas Grid ne ograničava po pitanju toga koju ćete karijeru igrati u kom trenutku – kada vam jedna dosadi igrajte drugu, pa treću, pa se vratite na prvu. Potom probajte petu.

Sponzori određuju to koji su ciljevi koji će vam obezbediti dodatne iskustvene poene kao i koja ćete kola voziti. Dobro je što je čitav ovaj segment rešen putem tekstualnih menija pa ne postoje napredne animacije i efekti koji ovo pojašnjavaju. Još jednom – potvrda fokusa Codemasters racinga na samu vožnju. Takođe, sponzorski ugovori su kratkotrajni i traju jednu trku pa ne morate da brinete da se napravili pogrešan izbor.

Sa druge strane, jedina negativna stvar koju možemo reći jeste da grafika nije na očekivanom nivou, iako slike iz igre to možda ne pokazuju. PC verzija izgleda čak i lepše nego varijanta za PS3/X360 ali ništa blizu Forze, Drivecluba ili Gran Turisma. Iz Codemastersa su se opredelili da igru ne razvijaju za next-gen konzole i ta odluka nam se čini i nije bila toliko dobra.  Sa tehničke strane pohvalno je što je Codemasters ubacio pogled iz kokpita, ono što su igrači zamerali u Grid 2, ali je realizacija iznova slabašna, pa ćete ovaj mod verovatno izbegavati.

Ovo naravno ne znači da je igra loša, samo znači da je pitanje šta se od igre očekuje i šta zapravo vi smatrate minimumom koji će vas zadovoljiti.  Ukoliko je to grafika, Grid Autosport nije za vas. Ukoliko je to sa druge strane sjajna igrivost i pre svega simulacija trke, onda Autosport ne smete propustiti.

 

Autor: Petar Starović

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version