Opisi igara

REVIEW: InFamous First Light

Prošlo je više od pet meseci od kako smo proglasili InFamous: Second Son za jedu od najboljih ekskluzivnih  igara koju  Playstation ima da ponudi. Prema očekivanjima i sada već ustaljenoj praksi u industriji video igara, red je došao i na DLC dodatak, koji će nam za još malo novca ponuditi da se vratimo u virtuelni Sijetli i ponovo se njime „prošetamo“ i zabavimo, koristeći super moći. Ipak, Sony i Sucker Punch su se odlučili da malo promene stvari pa su sa InFamous: First Light krenuli drugačijim pristupom u odnosu na standardni  DLC.

Drugačiji u smislu da ovo uopšte nije DLC! Iako bi se po većini svojih ključnih odlika mogao svrstati u DLC dodatak, InFamous: First Light je stand alone igra, koja ne zahteva InFamous Second Son da biste je igrali. Osim toga, sve ostalo što bi karakterisalo jedan DLC je tu. Prequel u odnosu na original. Drugi protagonista. Znatno manji obim u odnosu na Secon Son. Znatno niža i cena.

inFAMOUS_First_Light-Fetch_beat_up_551_1408707651

InFamous: First Light vas stavlja u ulogu Abigail Walker, odnosno Fetch, kako je verovatno pamtite iz Secon Son. Za razliku od Delsin Rowe-a i njegove moći da kontroliše više različitih tipova super moći u isto vreme, Fetch poseduje samo neon moći. Igra je prequels u odnosu na Secon Son, a dešavanja se odvijaju u dva vremenska razdoblja. Prvo je tačno pre početka Second Son-a. Fetch se nalazi u DUP zatvoru gde je prinuđena da ispriča svoju ispovest Augustin, kao i da prođe kroz njenu obuku kako bi usavršila svoju kontrolu neon moći. Veći deo First Lighta se međutim odvija u flashback misijama, koje objašnjavaju pozadinsku priču Fetch i to kako i zašto je ona uopšte došla do DUP zatvora. Jedna od stvari koja je vezana za ovakvu strukturu priče, a koju ćete od samog starta uočiti kao nelogičnost, je to da Fetch moći koje „uči“ za vreme treninga sa Augustin koristi i u flashback misijama koje se odvijaju pre toga. Ovo svakako deluje čudno, čak uzimajući u obzir i objašnjenje da se Fetch navodno suzdržava pred Augustin i da ne želi da pokaže svoj pun potencijala., Nama ovo više deluje kao loš izgovor za nešto što je moglo na bolji način da se reši.

inFAMOUS_First_Light-Fetch_wall_writing_neon_442_1408707656

Bilo kako bilo, ovakav način odvijanja priče je vrlo zanimljiv i developeri su (osim gore pomenutog) uspeli da naprave dobar balans. Često vraćanja napred i nazad sa događajima čini da Fetch kao lik bude znatno zanimljivija od Delsina, pošto kod nje imamo jasno vidljiv uzročno posledični odnos između događaja iz njene prošlosti i toga dokle su je ta dešavanja dovela. Fetch je generalno gledano kompleksniji i interesantniji lik od Delsina, pa iako naravno znatno kraća, isto bi rekli i za priču iz First Light u odnosu na Second Son.

inFAMOUS_First_Light-Fetch_destroy_565_1408707652

Sa druge strane, gameplay je naravno doživeo određene promene. Pre svega, Fetch ima znatno manje opcija u poređenju sa Delsinom koji je vladao sa četiri različita tipa super moći. Gledano čisto kvantitativno, recimo da su njene mogućnosti veće od Delsinovih samo neon moći ali manje od recimo neon plus još jedne Delsinove. Sama mapa grada je naravno takođe manja nego ona iz Second Son-a. Sada je tu samo jedna oblast grada. Međutim, onima koji su već imali priliku da vide ovaj deo Sijetla u Secon Son-u će biti zabavno da ga sada iskuse u malo drugačijem izdanju. Tu su i neki noviteti koji služe kao dodatak novom tipu gameplay-a koji Fetch donosi, pre svega speed boost checkpointi koji put od mesta A do mesta B čine znatno bržim. Fetch inače za razliku od  Delsinovih neon moći ima mogućnost neprekidnog  neon trčanja, što horizontalno, što vertikalno. Vremenom ćete otključati i dupli dash, što će skupljanje dodataka potrebnih za otključavanje novih abilitija učiniti prilično zabavnim procesom. Glavna stvar kod InFamous igara je uvek bilo to koliko je zabavno igrati se u open world okruženju sa svim super moćima, a to je i ovoga puta slučaj. Inače, treba napomenuti da igra baš kao i Second Son grafički izgleda fenomenalno, pa ako ste vlasnik next-gen konzole, ovo je jedan od onih naslova koji biste upalili da impresionirate nekoga ko još uvek nije prešao na novi hardver.

inFAMOUS_First_Light-Fetch_57_1408707650

Kada se sve sabere, InFamous: First Light je pravo i odlično InFamous iskustvo, u znatno manjem „pakovanju“ ali i po znatno nižoj ceni od Secon Son. Za nekoga ko do sada nije igrao InFamous, ovo je dobra prilika da proba kako mu leži ovaj tip igara. Sa druge strane, posmatrano iz ugla nekoga ko je prešao Second Son, First Light bi se mogao okarakterisati kao klasičan DLC sa kojim dobijate još malo priče, gameplaya i još nekih sitnih varijacija u odnosu na original. Gledano iz oba ova ugla, InFamous First Light je interesantan naslov vrednim vaše pažnje.

 

Autor: Marko Narandžić

InFamous First Light

0

Za:

  • Virtuelni Sijetl je i dalje veoma zanimljiv…
  • …naročito kada imate super moći
  • Dobra struktura priče. Fetch je zanimljiviji lik od Delsina

Protiv:

  • Misijama nedostaje raznolikost
  • Jednom kada pređete, malo toga će vas vraćati da ponovo igrate
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top