Ostalo

HARDWARE: Logitech G230 i G430

Logitech je kompanija koja je poznata najviše po tastaturama i miševima, ali daleko od toga da im i druge vrste periferija, pogotovu za igranje, nisu bliske. Imali smo prilike da se malo duže poigramo sa dva igračka seta slušalica koje su na tržištu već duže vremena ali i dalje nisu izgubile svoju originalnu draž.

SAM_1525

Služalice bliznakinje

 

Na prvi pogled ova dva para slušalica izgledaju gotovo identično, osim u pogledu boje koja se uklapa sa crnom, na modelu G230 preovlađuje crvena boja dok je u slučaju G430 to svetlija nijansa plave. Ako izuzmemo vizuelni identitet, u pogledu korišćenih materijala i udobnosti korišćenja ovi modeli su potpuno isti pa samim tim ćemo sve opisivati kao da se radi o jednom modelu. Suštinska razlika jeste što su G230 stereo slušalice, dok G430 imaju 7.1 surround zvuk i zato na kraju kabla za slušalice i mikrofon imaju dodatak u koji se ubadaju činčevi, koji je zapravo pojačalo koje predaje 7.1 zvuk, i koji se kasnije povezuje na USB port umesto standardnih audio portova.

Ove slušalice deluju dosta masivno, plastika je robusna, ali takođe i lagana tako da su vrlo udobne za nošenje na glavi tokom dužih igračkih sesija. Dodatnoj udobnosti doprinosi i specijalna tkanina kojom su obloženi delovi koji naležu na uši i deo koji je u kontaktu s gornjim delom vaše glave. Ova tkanina ima na sebi dosta perforacija tako da koža kroz nju lako može da diše, što je posebno značajno u vrućim letnjim mesecima ili u slučaju zagrejanih borbi u igrama. Sam sunđer je takođe vrlo mekan tako da bismo ukupno gledano rekli da su slušalice jako udobne. Još jedna bitna karakteristika naušnica jeste i što se mogu lako skinuti i oprati po potrebi, što je opet vrlo zgodno ako praktikujete duže igračke partije u kojima se često i znojite. Slušalice na sebi imaju i ugrađen usmereni mikrofon koji je odličnog kvaliteta pa će se sve što govorite u njega preneti u igru vrlo jasno i razgovetno.

SAM_1516

Treba naglasiti i jako dobra konstrukciona rešenja na samom headsetu – mikrofon se vrlo diskreno podiže na gore i u slučaju da vam zaista ne treba neće predstavljati baš nikakvu smetnju. S druge strane naušnice se rotiraju za celih 90 stepeni što im omogućava da bolje prijanjaju za vašu glavu, ali i da kada ih spustite na sto sa strane mogu lepo da stoje na ravnom što smanjuje mogućnost da ih slučajno polomite ili oštetite. Kabl koji ide do računara je končanog tipa i vrlo lagan, a tu je i vezica tako da ga možete podvezati po potrebi i na taj način skratiti ukoliko je predugačak. Na njemu se nalazi i kontola jačine zvuka u vidu potenciometra kao i prekidač za uključivanje ili isključivanje mikrofona.

Kakav je zvuk?

 

U načelu možemo reći da je na oba modela zvuk odlično prilagođen nameni uređaja – igranju igrica. Kod modela G230 je u pitanju stereo zvuk koji je vrlo čist i jasan, uz naravno malo prenaglašene baseve koji doprinose igračkom doživljaju. S druge strane u slučaju G430 radi se o punom 7.1 Dolby surround zvuku tako da lakše možete odrediti odakle vas neko napada ili uopšte odakle dopire neki zvuk što bi suštinski trebalo da vam da prednost u igri.

SAM_1523

Zaključak

 

Oba para slušalica su nesumljivo vrhunski proizvod i sigurno ćete uživati u njihovom korišćenju bez obzira koji od ova dva modela odaberete. Ipak, lično mislim da surround zvuk ne doprinosi toliko igračkom iskustvu da bi se opravdala razlika u ceni u korist G430 dok su svi ostali bitni parametri praktično isti, tako da je verovatno bolje uštedeti neki dinar i odlučiti se za Logitech G230 stereo gaming headset.

01

 

Autor: Miloš Hetlerović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top