Ostalo

EDITORIAL: New Nintendo 3DS

Trenutno nema nikakve polemike oko toga ko gospodari tržištem prenosivih konzola. To je svakako Nintendo. Još dok je prenosivi Nintendov primat bio DS, platforma za vrlo prepoznatljiv igara, Nintendo je pružao bukvalno sve ono čemu slični uređaji teže – prenosiva zabava za sve prilike, u džepu. A sada kada je “na snazi” 3DS i njegova XL verzija, nije potrebno ni gledati brojke i prodate primerke, da bi se došlo do zaključka. 3DS je ubedljiv šampion, i epicentar biblioteke nekih od najneverovatnijih i najzabavnijih prenosivih igara današnjice. Možda nije postigao revoluciju sa svojom 3D tehnologijom, barem ne onoliko koliko se Nintendo nadao, ali to svakako nije sprečilo proizvođače da baš tu, trenutno postojeću tehnologiju odvedu još nekoliko koraka dalje u istom smeru, umesto da menjaju pravac. I pored toga što je 3DS verovatno u samom vrhuncu svog životnog veka, stiže nam revizija istog hardvera, zakazana za trinaesti februar ove godine. Ime joj je sasvim u Nintendovom duhu i glasi “New 3DS”, a sa sobom donosi određen broj noviteta, kao i poboljšanje starih mogućnosti. Ako ste se razmišljali da nabavite neki od 3DS sistema, ovaj tekst će vam možda pomoći da se odlučite da li da nabavljate noviji model, ili se zadržite ipak na starom i proverenom.

C-stick kao i ZR i ZL dugmići pružaju dodatne načine za kontrolu

Na prvi pogled, najveća razlika je svakako u dizajnu. Ali i u veličini ekrana. Ekran običnog New 3DS sistema je neznatno veći od starog 3DS modela, ali će to nekima praviti i značajnu razliku, dok je ekran XL modela iste veličine kao i na starom 3DS XL-u. Obe konzole su nešto dimenzijski veće u odnosu na svoje prethodnike, ali i malo lakše. Običan New 3DS dolazi i sa mogućnošću promene prednje i zadnje maske, čime ga možete personalizovati da bude baš po vašem ukusu. Već prva serija maski koju je Nintendo ponudio ima vrlo interesantnih modela, a verujemo da će vremenom izbor biti dovoljno velik da vaš New 3DS učinite zaista unikatnim. SA druge strane,  ovo nije moguće sa XL modelom, koji za razliku od običnih, makar dolazi u nekim unikatnim bojama i varijantama, kao što je na primer ekskluzivno Majora’s Mask ili Fire Emblem izdanje.

01

Dok su, što se izgleda tiče, razlike jasne na prvi pogled, tehnička poboljšanja su ipak suptilnija. Za razliku od starijeg modela, novi vam pruža više mogućnosti za kontrolu. Sada su tu i dodatni dugmići sa zadnje strane – LZ i LR. Oni su postojali i ranije, uz Circle Pad Pro dodatak koji se kačio na 3DS, dodajući time i desnu palicu na konzolu. Za time više neće biti potrebe, jer je na novi 3DS osim ova dva dugmeta, uključen i takozvani C-stick, omanja palica sa desne strane konzole, koja bi trebalo da minimalistički zameni analogni džojstik. Iako ipak nije u pitanju perfektna stvar, ona itekako vrši posao za najosnovnije radnje, kao što je na primer okretanje kamere. Ovih nekoliko promena, znatno će produbiti slobodu igranja. Ali će nas verovatno i obavezati na kupovinu ili konzole ili malopre pomenutog (prepužnog) Circle Pad Pro dodatka, kada počnu da izlaze igre u kojima su one gotovo neophodne. New 3DS se već reklamira kao najbolja platforma za igranje nadolazećeg rimejka igre The Legend of Zelda: Majora’s Mask, zbog svoje C-stick palice kojom se tu kontroliše kamera.

3D efekat je toliko bolji, da ćete stari 3DS početi da posmatrate ispod oka

Poboljšanja se ne završavaju ovde. Nintendo je poradio i na svom 3D efektu, koji je u suštini mnogim igračima bio poprilično problematičan. Da bi se postigao što bolji 3D efekat, bilo je potrebno držati konzolu pod određenim uglom, na određenoj udaljenosti od očiju, što je naravno otežavalo igranje, a ni onda ne bi bilo baš savršeno. Novi 3DS ovo rešava na sledeći način – sa unutrašnje strane, osim dosadašnjom kamerom koja je sada malo poboljšana i vidi infracrvenu svetlost, opremljen je i infracrvenom lampicom koja vam osvetljava lice. Na ovaj način, kamera prati položaj vaših očiju, čak i u mraku, i automatski podešava 3D efekat u zavisnosti od daljine i ugla iz kog gledate na ekran. Ovo umnogome poboljšava trodimenzionalni ugođaj, čak do te mere da ćete se pitati kako ste uopšte koristili 3D u igrama pre novog 3DS-a, a da niste poludeli. Ovo je ujedno verovatno i najimpresivnije poboljšanje nove konzole. Ali ni to nije sve.

newn3dsxl_tlozmajorasmask3d_hardware_back

New 3DS je opremljen i istim NFC senzorom koji poseduje i Wii U, tako da će sa njim biti kompatibilne i sve Amiibo figurice. Vrlo značajan dodatak, ako nameravate da ih kupujete i koristite (a ne samo držite na polici). I sam hardver je doživeo poboljšanja, tako da nova konzola sada ima više RAM-a kao i brži procesor. Ovo će dosta ubrzati sve radnje koje su do sada bile jako spore – skidanje stvari iz onlajn prodavnice, surfovanje internetom i pokretanje igara. Meniji 3DS koji su se do sada prilično vukli, sa novim modelom će konačno postati prijatni za korišćenje. Za sada je najavljena i jedna ekskluzivna igra koja će zahvaljujući poboljšanom hardveru raditi samo na New 3DS – Xenoblade Chronicles. Nadamo se da Nintendo neće ostaviti na cedilu vlasnike već postojećih 3DS modela, mada sa druge strane jedva i čekamo da vidimo u kojoj meri će ekskluzivne New 3DS igre izgledati bolje.

new3dsplates

Ovo možda jeste osveženje starog hardvera, revizija već zrele platforme i produžetak životnog veka trenutne generacije prenosivih konzola, ali kupovina New 3DS konzole će svakom 3DS ljubitelju biti verovatno vrlo jednostavna odluka i sasvim logičan korak. I ovako postojeće, vrhunsko iskustvo koje pruža trenutni hardver, novi će samo podići na još viši nivo. Preći ćete ponovo iste igre samo zbog divljenja poboljšanom 3D efektu, a nove će nastaviti da se nižu u istom ritmu. Za ovu godinu, najavljeno je već dosta sjajnih naslova, a ekskluzive koje New 3DS očekuje, verovatno će početi da se sve brže ređaju.

Na kraju se sve svodi na: da li New 3DS ili New 3DS XL?

Već postojeći 3DS sistem, daleko je od zastarelog. Ako posedujete stari, možda i nije najneophodnije nabavljati novi čim se pojavi u prodaji. Ali ako nemate ni jedan, a planirate da nabavite neki, New 3DS, bilo u običnoj ili XL verziji, svakako je pun pogodak. Nintendo nudi razlog više zašto ne bi trebalo da vas bude sramota dok vas baba u autobusu preko ramena posmatra kako igrate šarenoliku igru. Zašto ne bi trebalo da se osetite blesavo što duvate u mikrofon ili pomahnitalo prelazite olovkom preko ekrana osetljivog na dodir. Novi Nintendov 3DS je beskompromisna preporuka u svakom smislu te reči, ali bi uz to valjalo i citirati pouku nekadašnjih reklama za Game Boy – uživajte u igranju, ali se i pazite jer, bandere su na svakom ćošku. Zato pamet u glavu, New 3DS u ruke i – uživanje može da počne.

 

Autor: Milan Živković

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top