Ostalo

HARDWARE: Steelseries DeX podloga za miša

Za ozbiljno igranje na računaru su potrebne različite vrste periferija – dobra tastatura, dobar miš, dobre slušalice. Dosta često se ipak zaboravlja na jedan vrlo bitan detalj a to je podloga po kojoj se miš kreće. Naravno današnji miševi mogu da rade i na običnom stolu ili radnoj površini ali takvim korišćenjem nećemo dobiti ni približno dobre performanse kao što bismo imali s dobrom podlogom. Od Steelseriesa smo navikli da dobijamo vrhunske podloge, dovoljno je samo pomenuti legendarnu QcK podlogu. Zato nam je bilo vrlo interesantno da isprobamo novu DeX podlogu za koju u samoj kompaniji kažu da je poslednja podloga koja će nam ikada trebati.

Narandžasto ide gore, zar ne?

 

U načelu u poslednjih nekoliko godina imamo dve vrste gaming podloga – tvrde plastične i savitljive od kombinacije gume i platna. DeX očigledno spada u ovu drugu kategoriju s obzirom da je i upakovana tako da je savijena u svitak u kutiju. Kada je izvadite iz kutije primetite jednu jarko narandžastu stranu koja deluje kao neka kombinacija gume i platna i jednu potpuno crnu stranu koja na dodir deluje da je od malo hrapave gume. Prvi instinkt nam je bio (ko još čita uputstvo za podlogu?) da narandžastu stranu okrenemo na gore, tj da po njoj ide miš, jer su podloge najčešće rađene upravo tako. Posle par pokušaja pokreta miša na toj strani podloge smo shvatili da smo je definitivno pogrešno okrenuli jer kad se ova strana okrene ka stolu podloga apsolutno nema šanse da se pomeri bilo gde. S druge strane činjenica da crna, sada gornja strana ima kao neke saćaste ispupčine nam nije ulivala preterano poverenja s obzirom da se miš mora kretati brzo po podlozi. Ali na naše veliko iznenađenje upravo ovakva struktura gornjeg sloja kao da omogućava da miš leti po podlozi znatno brže nego po drugim podlogama od sličnog materijala. Kako i zašto ne znamo, ali očigledno da su iz Steelseriesa baš takav efekat i želeli da postignu i zato i navode da podloga ima izuzetno mali koeficijent trenja.

SAM_1560

Podloga je solidno velika, otprilike ista po dužini a malo veća po širini od lista A4 papira i vrlo je minimalistički dizajnirana, osim jedva primetnog saćastog reljefa na gornjoj strani je samo Steelseries logo koji je izrađen u istoj crnoj boji i ima iste karakteristike prijanjanja (da se ne bi slučajno desilo da zasmeta u igri) tako da je jako malo primetan. Zanimljivo je da i na zadnjoj strani postoji Steelseries logo zajedno sa tekstom „Winning is everythig“, što nam je malo čudno s obzirom da retko ko vidi ovu stranu.

Steelseries navodi i kako je ovo izuzetno izdržljiva podloga, testirana na najgore uslove eksploatacije duži vremenski period i napravljena od vrhunskih materijala na bazi silikona. Interesantno je i da se sama podloga može opušteno prati što je bitno onima koji vode računa o čistoći radnog prostora kao i onima malo nespretnijima kojima se desi da prospu sok ili vodu po podlozi. Na kraju treba naglasiti da su ivice podloge specijalno termički obrađene tako da se ne može desiti da podloga krene da se para po njima, što je bio problem s nekim ranijim modelima platnenih podloga.

Poslednja podloga koja će nam ikada trebati?

 

Nismo sigurni da li se u potpunosti možemo složiti s ovim marketinškim sloganom, ali nas je DeX podloga nesumljivo impresionirala – savitljiva, izuzetno brza, deluje vrlo robustno i izdržljivo, sve što možemo poželeti od jedne podloge je tu. Samo kada bi cena bila malo pristupačnija ovo bi definitivno bila „must have“ kupovina, ovako nažalost nije baš veliki broj igrača kod nas koji sebi može da priušti da izdvoji toliko novca samo za podlogu.

 

Autor: Miloš Hetrlehović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top