Prvi utisci

PRVI UTISCI: Alone in the Dark Illumination

Šesti deo Alone in the Dark serijala ujedno predstavlja svojevrsni „reset“ popularnog horor naslova ali ovoga puta za razliku od dobro poznatog okruženja napetog horora i rešavanja zagonetki, igrači bivaju prebačeni u online i kooperativno igranje u tipičnom „pucačina u prvom licu“ osećaju. Gameplay stoga podrazumeva do četiri igrača kooperativno iskustvo u kojem četiri različita tipa karaktera rade zajedno kako bi rešili zadatke u totalnom horor okruženju. Dok neki karakteri koriste vatreno oružje, drugi vitlaju magijama, a posebno zanimljivi dodaci od kojih dosta očekujemo je slučajno generisano okruženje, protivničke lokacije, zaključana vrata i sam izgled nivoa.

ss_191c32a5e8376a2a40b77050b8cad36cf6c11b90

Imali smo prilike da u dva dana odigramo betu jer su nas dobri ljudi iz Atarija pozvali da u njoj učestvujemo, ali to svakako nije bilo dovoljno da se nešto dublje upoznamo sa onim što igra nudi. Za početak, radnja. Illumination je smešten u grad Lorwich u Virdžiniji koji je bio veliki i poznati industrijski grad sve dok velika poplava nije uništila rudnike i čitav grad. Nakon što je grad napušten godinama niko nije kročio u Lorvič a glasine kažu da gradom noću šetaju kreature kao i „The Darkness“, tama koja uništava sve pred sobom a može da ima različite oblike – magla, halucinacije, čudovišta i životinje.

U igri postoje četiri klase. Lovac, direktni potomak Edvarda Karnbija, glavnog protagoniste originalne igre. Njegovo oružje je tipično vatreno naoružanje – kalašnjikov, P90 i bacač plamena. Veštica je praunuka Emili Hartvud, glavne junakinje prvog dela igre. Ona, kao što možete da predpostavite, baca magije i može da preuzme kontrolu nad protivničkom jedinicom. Sveštenik takođe koristi magije, ali „bele“ i „častive“ dok je inženjer tu da koristi mehanička oružja i pomaglaa koja sam kreira.

ss_59718f9ead7bffa9c3c2242299c7fbc036e7dc70

Ako vam deluje da nemamo šta puno da podelimo sa vama, to je zato što i zaista nemamo. Beta je kratka, možete upravljati samo jednim likom i na ograničenom broju nivoa. Ono što je sigurno jeste da od onog starog dobrog osećaja Alone in the Dark nema ničega i da Illumination predstavlja nešto poput Left 4 Dead i Alan Wakea, pošto podrazumeva L4D gameplay u okruženju koje se snažno oslanja na korišćenje svetla i baterijskih lampi. Ne samo to, tokom nivoa morate kreirati putanje koje su osvetljene kako biste njima sigurno mogli doći od početka do kraja jer se čudovišta i kreature plaše svetla.

Teško je govoriti o kvalitetu igre u finalnom obliku. Beta je jednostavna, sa malo nivoa, jasno se vidi da je u pitanju nedovršen proizvod i ne nudi puno toga. Ne samo da su nivoi kratki i nema ih previše, ne samo da upravljate jednom klasom, već su i protivnici dosta neinteligentni, igra ne nudi posebno veliki izazov i poseduje dosta bagova. Sve je to normalno, za betu. Ne bi bilo dobro da tako bude i u finalnoj verziji koja se očekuje kroz nekoliko meseci (proleće je za sada datum izlaska).

ss_185fec90b7257264955b2c6e7c68091daa7f4e58

Ukoliko Atari ispravi bagove i učini kooperativni gameplay dovoljno zanimljivim, igrači možda budu zadovoljni. Stari fanovi Alone in the Darka sigurno neće, oni koji traže nešto slično Left 4 Deadu možda hoće. Pitanje je da li im pored L4D ili Dying Light i još dosta sličnih igara treba nešto novo, a ne toliko dobro.

 

Autor: Petar Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top