Prvi utisci

PRVI UTISCI: Alone in the Dark Illumination

Posted on

Šesti deo Alone in the Dark serijala ujedno predstavlja svojevrsni „reset“ popularnog horor naslova ali ovoga puta za razliku od dobro poznatog okruženja napetog horora i rešavanja zagonetki, igrači bivaju prebačeni u online i kooperativno igranje u tipičnom „pucačina u prvom licu“ osećaju. Gameplay stoga podrazumeva do četiri igrača kooperativno iskustvo u kojem četiri različita tipa karaktera rade zajedno kako bi rešili zadatke u totalnom horor okruženju. Dok neki karakteri koriste vatreno oružje, drugi vitlaju magijama, a posebno zanimljivi dodaci od kojih dosta očekujemo je slučajno generisano okruženje, protivničke lokacije, zaključana vrata i sam izgled nivoa.

Imali smo prilike da u dva dana odigramo betu jer su nas dobri ljudi iz Atarija pozvali da u njoj učestvujemo, ali to svakako nije bilo dovoljno da se nešto dublje upoznamo sa onim što igra nudi. Za početak, radnja. Illumination je smešten u grad Lorwich u Virdžiniji koji je bio veliki i poznati industrijski grad sve dok velika poplava nije uništila rudnike i čitav grad. Nakon što je grad napušten godinama niko nije kročio u Lorvič a glasine kažu da gradom noću šetaju kreature kao i „The Darkness“, tama koja uništava sve pred sobom a može da ima različite oblike – magla, halucinacije, čudovišta i životinje.

U igri postoje četiri klase. Lovac, direktni potomak Edvarda Karnbija, glavnog protagoniste originalne igre. Njegovo oružje je tipično vatreno naoružanje – kalašnjikov, P90 i bacač plamena. Veštica je praunuka Emili Hartvud, glavne junakinje prvog dela igre. Ona, kao što možete da predpostavite, baca magije i može da preuzme kontrolu nad protivničkom jedinicom. Sveštenik takođe koristi magije, ali „bele“ i „častive“ dok je inženjer tu da koristi mehanička oružja i pomaglaa koja sam kreira.

Ako vam deluje da nemamo šta puno da podelimo sa vama, to je zato što i zaista nemamo. Beta je kratka, možete upravljati samo jednim likom i na ograničenom broju nivoa. Ono što je sigurno jeste da od onog starog dobrog osećaja Alone in the Dark nema ničega i da Illumination predstavlja nešto poput Left 4 Dead i Alan Wakea, pošto podrazumeva L4D gameplay u okruženju koje se snažno oslanja na korišćenje svetla i baterijskih lampi. Ne samo to, tokom nivoa morate kreirati putanje koje su osvetljene kako biste njima sigurno mogli doći od početka do kraja jer se čudovišta i kreature plaše svetla.

Teško je govoriti o kvalitetu igre u finalnom obliku. Beta je jednostavna, sa malo nivoa, jasno se vidi da je u pitanju nedovršen proizvod i ne nudi puno toga. Ne samo da su nivoi kratki i nema ih previše, ne samo da upravljate jednom klasom, već su i protivnici dosta neinteligentni, igra ne nudi posebno veliki izazov i poseduje dosta bagova. Sve je to normalno, za betu. Ne bi bilo dobro da tako bude i u finalnoj verziji koja se očekuje kroz nekoliko meseci (proleće je za sada datum izlaska).

Ukoliko Atari ispravi bagove i učini kooperativni gameplay dovoljno zanimljivim, igrači možda budu zadovoljni. Stari fanovi Alone in the Darka sigurno neće, oni koji traže nešto slično Left 4 Deadu možda hoće. Pitanje je da li im pored L4D ili Dying Light i još dosta sličnih igara treba nešto novo, a ne toliko dobro.

 

Autor: Petar Starović

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version