Domaća Scena

Pogled na domaću gaming scenu od strane MCV/Newzoo

Hram Svetog Save

MCV, popularni sajt za interaktivnu zabavu koji je deo NewBay Media grupacije a koji vodi poreklo iz Velike Britanije, objavio je “listu činjenica” o gaming industriji u Srbiji, baziranu na Newzoo istraživanju. Lista je interesantna utoliko što poseduje neke neobične informacije, ali evo šta oni kažu.

Navodi se da je u Srbiji generisano oko 46 miliona dolara prihoda od razvoja video igara, kao i da tržište igara odgovara onome u Evropi, Americi ili Britaniji. Istraživanje univerziteta u Novom Sadu pokazalo je da domaći igrači vole World of Warcraft, Counter Strike i Call of Duty (ne znamo baš za ovo poslednje), a da je jedan od najvećih razvojnih timova Nordeus sa njihovom igrom Top Eleven. Drugi veliki igrač je Eipix Entertainment koji je čak sarađivao sa Smitsonian Institutom u 2014 kako bi napravili “Hidden Expedition: Smithsonian Hope Diamond” u 2014.

Istraživanje kaže i da je Cofa Games ekipa zadužena za pravljenje prvog većeg MOBA naslova u Srbiji kao i da je prosečna plata 44.000 dinara. Što se tiče ključnih igrača, kao prodavci pominju se GameS, Computerland i ComTrade Shop, kao najveći distributer igara – ExtremeCC a kao najveće svetske kompanije sa kancelarijom u Srbiji – Soni i Microsoft.

Od razvojnih timova najznačajniji su, makar po ovom istraživanju – Nordeus, Stygian Software, Digital Arrow, Eipix Entertainment, G2 CES, Metamorf i CoFa Games.

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top