Opisi igara

REVIEW: Guild of Dungeoneering

Da li ste se ikada našli u društvu okruženom papirima sa raznima tabelama i brojevima, knjigama sa pričama o avanturama i herojima, i raznobojnim kockicama različitih oblika, i pomislili kako sve to izgleda interesantno, i da bi bilo zabavno da probate? E pa, ova igra vam može pomoći da se malo bolje upoznate sa svetom punim questova i istraživanja tamnica i pećina u potrazi za plenom i slavom.

Guild of Dungeoneering je zabavna igra koja nam dolazi iz malog studija iz Dablina, i stavlja vas kao velikog vođu gilda koji tek počinje svoje avanture, i najveća misija je da postignete što veću slavu. Kroz igru se sve obavlja preko kartica ( ali ne kreditnih, hvala bogu ), od građenja prostorija vaše baze do borbe sa čudovištima. Što se tiče kartica za građenje, podeljene su u tri kategorije: Might, Magic i Loot. Korišćenjem kartica iz prve dve kategorije, pravićete prostorije koje će vam davati heroje različitih klasa, kao i pojačanja za iste, dok će vam kartice iz poslednje kategorije davati mogućnosti da nađete nove iteme. Nove odaje će se dobijati i kroz igru, kao što su na primer trofejna soba ili groblje, gde ćete moći da vidite uspeh, ili neuspeh, vaših heroja. Ali, da bi ste mogli da izgradite sve to, trebaće vam plen i zlato, što nas dovodi do drugog dela naslova igre – dungeoneering.

ss_1ee9f1714f3de278a1e11471c52f82d71773880b

Po pokretanju gilda dobije se jedan heroj sa kojim počinje avantura, i na startu je otključana samo jedna lokacija na mapi, tj. samo jedan quest. Kada započnete zadatak, igra će vas prebaciti na drugu mapu, za koju ćete otkriti da nije kompletna, i da ne možete da dođete do cilja. Tada dobijate pet random karata iz tri kategorije: Seek, Hope i Dread, sa kojima popunjavate prazna polja na mapi, i kreirate putanju ili avanturu za vašeg junaka. Seek su kartice puteva, da heroj može da pređe od tačke A do tačke B, Hope su kartice blaga, kojima nagrađujete heroja kad ih nađe, a Dread su kartice čudovišta, jer da bi heroj završio zadatak mora postati jak i opremiti se, a ubijanje čudovišta je odličan način. Od pet karata koje dobijete, po potezu možete iskoristiti najviše tri, pri čemu će sledeći put biti izvučeno novih pet karata, i tako dok ne završite quest. Na vama je da izaberete kako će vaš avanturista da dođe do kraja, postepeno se pojačavajući, ili samo protrčati, što donosi gomile mogućnosti. Svaka prazna prostorija na mapi može sadržati najviše jednog neprijatelja i jedno blago.

ss_81ada1cd89e0776335bc0673c7d57f313923550b

Kada ste izgradili put vašem ratniku, vreme je za borbu, koja se svodi na kartičnu bitku. Svako će imati određen broj životnih poena, predstavljenih srcima, i špil karata sa borbenima akcijama. Dok neprijatelj vuče jednu kartu za napad ( koja je vidljiva ), igrač vuče tri karte koje će sadržati akcije za napad ili odbranu, u zavisnosti od klase lika koji se bori, kao i od njegove opreme. Napad i odbrana su podeljeni u dve kategorije, magični i fizički, tako da kombinovanje i planiranje je obavezno. Kada pobedite čudovište, imaćete izbor izmedju tri itema, ili možete da uzmete zlato ako vam je to potrebnije. U slučaju poraza, vaš heroj umire i premešta se na groblje, a na njegovo mesto u gildu dolazi novi karakter. Na kraju svakog zadatka čeka vas boss bitka, koju ako uspešno završite, bićete nagrađeni trofejom, tj. nekim delom vašeg neprijatelja da okačite u sobu sa trofejima, i tako pokažete srednji prst svima onima koji su sumnjali u vas.

ss_e18986142a793799b603d9b96c585e4855ab7ac7

Cela igra je praćena muzikom i naracijom u stilu bardova iz fantasy igara, što još više doprinosi celoj atmosferi ove igre. Opcija za podešavanje ove igre nema mnogo, što je i u redu, jer igra ne traži jaku mašinu za pokretanje. Grafički je urađena kao da je sve crtano grafitnom olovkom, pa to još dodaje osećaju da sve ovo igrate sa prijateljima za stolom.

Guild of Dungeoneering je veoma zabavna igra, koja može da vam pruži preko 15 sati zabave, za koje verujemo da su tek početak jedne veće avanture. I možda je cena od 15 evra malo visoka za igrače koje preterano ne interesuje ovaj žanr, ali bi svakako trebalo da ugrabite ovu igru na nekom popustu.

 

Autor: Ivan Danojlić

Guild of Dungeoneering

0

Za:

  • Vesela
  • Dobra za FRP početnike
  • Zabava koja zahteva i razmišljanje

Protiv:

  • Nemogućnost biranja putanje kretanja karaktera
  • Malo repetativna
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top