Opisi igara

REVIEW: F1 2015

Posted on

Codemasters bi potencijalno mogao da napiše knjigu na temu “Kako upropastiti dobar serijal” i da kao temu uzme upravo F1. F1 2015 je sve ono što F1 ne bi trebalo da bude. Možda je i data ocena previše optimistična, ali ipak ne možemo reći da se u određenom smislu razvojni tim nije potrudio.

Tu pre svega mislimo na grafiku, animacije i samu vožnju.  F1 2015 grafički crpi trenutni maksimum iz konzola aktuelne generacije i igra izgleda zaista sjajno. Isto se može reći i za animacije a najsnažniji deo ovog ostvarenja upravo je izvođenje – F1 2015 skoro da je 100% precizna simulacija vožnje Formule 1. I u tom pogledu razvojnom timu treba skinuti kapu. Postavlja se pitanje, ako su grafika i vožnja tako dobri, čemu loša ocena?

Pa, taj pomenuti simulator odnosi se pre svega na vašu solo vožnju i ponašanje bolida na stazi. Ubacite u kalkulaciju i protivničke vozače i već tada nastaje haos. Oni nisu tipični vozači Formule 1 već pit bul terijeri zaraženi besnilom koji su naučili da voze formulu, ne znaju koliko uništenje bolida košta a cilj im nije pobeda već vaše izbacivanje sa staze. Poslednji put kada smo mi proveravali Formula 1 nije “Destruction Derby” niti američko gaženje 20 automobila džipovima sa točkovima od hiljadu cola, pa je nejasno šta je Codemasters ovde želeo da postigne.

Karijera mod ne postoji, a prethodno je bio prisutan, pa vi kao vozač možete odlučiti da li želite da vozite sezonu 2014 ili 2015 i tu se sve završava.  Sve ono što je F1 posedovao pre, sada je izbačeno. Zbog čega, nikome nije jasno.  Možda ćete reći – “nema veze, singleplayer je ionako samo uvod u sjajne multiplayer vožnje” i na papiru ste u pravu. U praksi – multiplayer u F1 2015 jednostavno ne radi. Ne možete da se povežete ni na jedan server i odigrate niti jednu partiju. Proverili smo da li je problem lokalne prirode – ne, svi ga prijavljuju.

Iako bi vam se možda činilo da je ovaj opis prekratak ili da je potrebno još nešto reći, to zaista nije slučaj. F1 2015 je jako lako opisati čak i jednom rečenicom. Igra je korak napred u grafičkom smislu i fizičkom (simulacionom modelu) ali veliki korak unazad u svakom drugom.  I to je sve što je potrebno da znate, pre nego što izdvojite 50 evra za naslov.  Možda najbolji savet koji možemo dati je da sačekate i vidite da li će makar multiplayer proraditi na pravi način, jer čak i kao vrsni simulator, jednostavno ne vredi toliko novca.

 

Autor: Stefan Starović

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version