Opisi

REVIEW: Renowned Explorers

This review is also available in English – Click here!

Renowned Explorers: International Society je potezna strategija i dolazi nam iz malog holandskog studija koji je ranije ove godine izbacio igru po  imenu Reus, koja je dobila dobre ocene i od gejmera, i od kritičara. Da li će i ova igra proći uspešno, ostaje da se vidi, a da li ćete je vi probati, mi ćemo pokušati da vas ubedimo, pošto se nama igra prilično svidela.

Igra vas smešta u uzbudljivi svet istraživača, koji po svetu otkrivaju skrivene iskopine, stičući slavu i prestiž koji uz to ide. Na tom putovanju ima mnogo prepreka i opasnosti različitih oblika, a na vama je da sve to pređete i postanete najbolji u svom poslu.

ss_a33ec19508290df30a1c68dba63f6edd874a5359

Na početku imate izbor između dva moda igranja, Discovery i Adventure. Prvi je lakši i dopušta igraču da pokuša da prođe neki sektor, u slučaju da nije iz prva uspeo. Drugi mod, međutim, je za ljude bez straha, koji idu na sve ili ništa, jer kad jednom napravite grešku, to vam je to. Takođe treba naglasiti da je početna težina igre nameštena na Hard, što se ne viđa često, tako da ako ne želite odmah da krenete da čupate kosu i da se zadržavate dugo na jednoj „misiji“, obratite pažnju pri započinjanju igre.

Nakon toga,igra vas prebacuje u sedište istraživača, gde ćete odabrati vaš tim. Mogući članovi su podeljeni u četiri kategorije: Scientist, Scout, Fighter i Speaker, i svaka grupa ima svoje prednosti i mane. Vaš tim se sastoji od tri člana, vođe i dva pratioca. Kada tek započnete igru, moći ćete da odaberete mali broj istraživača za mesto vođe, ali ćete kroz igru tu opciju otključati i za ostale likove. Igra ne stavlja ograničenja po pitanju likova koje možete staviti u tim, tako da ako želite, možete imati tri borca ili tri naučnika u timu, na vama je da izaberete. Takođe, pri odabiru jednog lika, sa strane će vam izaći njegove prednosti i slabosti, kao i sa kim je dobro uigran, tako da vam i to može pomoći pri odabiru.

ss_314380bb5b379476336f8f50e4390c3abf65d4ae

Kada ste sredili vaš tim, vreme je da se započne avantura i otkriju blaga. Možete izabrati kratak tutorial na početku, ili učiti kroz igru. Pošto igra podseća po mehanici na HoM&M i Stratego, moraćete da obratite pažnju na neke stvari tokom istraživanja. Kao prvo, kretanje po mapi vam je ograničeno zalihama hrane, i svako pomeranje od tačke A do tačke B je označeno količinom hrane koju morate utrošiti za to, tako da morate dobro da isplanirate kojim putem ćete ići do cilja misije. Na tim putevima vas čekaju razne stvari, od hrane i drugih potrepština, do skrivenih blaga i drugih skrivenih iskopina i zaboravljenih civilizacija. Ali takođe vas put može odvesti u opasnost, banditi vas mogu napasti, ili vas je neko pleme koje ste posmatrali sa strane otkrilo, i ne sviđa im se vaše prisustvo. Pored svega toga, biće i situacija gde će se koristiti posebne veštine koje poseduju članovi svake klase, koje će dodatno otvoriti neke nove avanture, što vas tera da igru pređete više puta i uvek sa drugom ekipom. U ovakvim situacijama, igra će vam pokazati koji od vaših članova ima najveće šanse da uradi šta je potrebno, i ako je šansa za uspeh manja od 100%, pojaviće se slot mašina koja će odlučiti vašu sreću i uspeh.

Šta odvaja ovu igru od drugih je njen sistem borbe. Svaku bitku možete završiti na više načina, to opet u zavisnosti od vašeg tima i njihovih vrlina. Borba je zasnovana na takozvanom papir-kamen-makaze sistemu, gde je jedan stil jači od drugog, ali slabiji od prvog, i tako u krug. Tri stila borbe koji postoje u igri su Agressive, Friendly i Devious. Prvi kao što i samo ime kaže se zasniva na čistoj snazi i fizičkoj moći. Friendly je drugačiji pristup potpuno, gde će vaš lik pohvalama i komplimentima pokušati da odgovori neprijatelja od daljeg napada, i čak ih pridobiti na vašu stranu. I na kraju tu je Devious, gde uvredama, strahom i podmuklošću pokušavate da razbesnite protivnika, da se izgube u ljutnji, i tako ih oslabite i pobedite. Svaki način na koji pobedite ima svoje bonuse, pa tako možete izabrati da budete prijatelji sa banditima koji pokušavaju da vas opljačkaju, rizikujući da vas oni izbodu, ali ako uspete, na kraju će vam možda ostaviti neko blago koje su ranije nekome drugom uzeli. Ili može jedna bakica da šarmira ogromnu gorilu i tako je oslabi, dok je vojnik sa druge strane napada brutalnom snagom. Veliki broj kombinacija i načina kako pobediti izvući će iz vas stratega i naterati vas da dobro razmislite kako da najbolje iskoristite vaš tim.

ss_65793d284bbcb7061abea919d04f0cb5c5ff7d58

Po zavrčetku svake misije, pogledaćete vesti o vašem putovanju u novinama, kao i trenutno stanje na listi najvećih svetskih istraživača (naravno, vi krećete sa dna). Takođe, sva otkrića i blaga će se staviti u vaš inventar, gde ih možete trošiti za dalje razvijanje vaših likova, kao i za njihovu opremu i pomoćnike. Tako da možete otići do Berlina, gde ćete održati predavanje na univerzitetu i tako zaraditi skill poene da utrošite da steknete novo znanje. Ili možda do Stokholma, gde ćete unajmiti pomoćnike koji će vam davati dodatne bonuse. Ili možda da svratite do Moskve, da potrošite svo to zlato i opremite vašu ekipu za buduće avanture, i tako dođete do titule najvećeg istraživača na svetu.

Igra je smeštena u prošlosti, i lepo je dočarana šarenolikom crtanom grafikom, koja podseća na mešavinu The Curse of Monkez Island i Deponia grafike. Vaš tim ćete tokom putovanja na mapi videti kao male mrave koji idu od jedne do druge tačke, dok će bojno polje biti zumirano, i „podeljeno“ na heksagonalna polja po kojima se likovi kreću. Sam okršaj će biti još dodatno zumiran, gde ćete moći videti akciju i reakciju dva aktera koji učestvuju. Muzika i zvučni efekti su lepo ukomponovani, i interesantno je što u igri gde se borite rečima nijedan lik ne priča, već su pohvale ili uvrede prikazane kroz oblačiće sa slikama, kao u stripovima.

ss_f3082806ef916bda42e994951b64bc3afd921d11

 

 

Renowned Explorers: International Society je odlična igra, koja će vas ili oduševiti i naterati da igrate iznova, ili ćete počupati kosu zbog nje jer ne možete da se sprijateljite sa vukovima koji vas pojedu svaki put kad im priđete. U svakom slučaju, čak i jedno igranje će biti dovoljno da vidite da je ovo zaista interesantna igra, koja će vas kroz zabavu naterati da razmišljate i istražujete.

 

Autor: Ivan Danojlić

Renowned Explorers

0

Za:

  • Lepa crtana grafika
  • Interesantan sistem borbe
  • Šaljivost

Protiv:

  • Veoma izazovno, ponekad i preteško
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top