Opisi

REVIEW: Homeworld: Deserts of Kharak

This review is also available in English – Click here!

Poslednjih nekoliko godina, talas MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) f2p igara preplavljuje gaming scenu i postaje fokus profesionalaca pa i amatera. Ako pogledamo korene ovog žanra, doći ćemo do čuvene DOTA-e koja je pak mod koji je nastao iz Real Time Strategije. Ovaj žanr, popularan devedesetih i ranih 2000ih, polako odlazi u zaborav jer ga je tržište pojelo MOBA-ma. Jedini preživeli i najpopularniji nosilac ovog žanra je i dalje Starcraft koji ima i singleplayer i multiplayer demografiju i ostao je najpopularniji predstavnik strategija.

homeworld3

Prošle godine, Gearbox je izbacio odličnu remasterovanu verziju prvog i drugog dela Homeworld-a sa željom da vrati slavu RTS-ovima i da pokloni parče nostalgije svojim vernim igračima koji preklinju za nastavkom ove genijalne strategije. Homeworld je postavio standarde svemirskog RTS-a, kontrole jedinica i ukupne atmosfere svemirskog rata. Da li Deserts of Kharak može da se takmiči i nazove sebe dostojnim naslednikom Homeworld franšize? Na ovo pitanje je malo teže odgovoriti pa ćemo ga razložiti. Da li je dobra Homeworld igra, da li je vredna cene koju traže i  da li je dobra strategija?

homeoworld2

Radnja igre je smeštena mnogo godina pre originalnog Homeworlda na pustinjskoj planeti koja se ne zove Arakis već Kharak. Igru pratimo iz perspektive naučnice Rachel S’Jet koja, kroz 13 singleplayer misija, pokušava da pronađe skriveni artefakt u dinama Kharak-a i spasi svoju civilizaciju od istrebnuća (spoiler: vidi Homeworld). U ovom poduhvatu je prati peščani nosač aviona, Kapisi. Ovaj nosač predstavlja ono što je bio Mothership u Homeworld-u samo je mnogo korisniji i moćniji. Kapisi je opremljen oružjem, štitom i drugim pomagalima koji pretvaraju običnu fabriku za jedinice u razorno oružje Koalicije. Koaliciji na putu stoje religiozni nomadi Gaalsien koji će uraditi sve da zaustave zalaženje Koalicije u dubine pustinje Kharak-a. U svakoj misiji ćete morati pametno da manevrišete Kapisi kako biste iskoristili njegovu razornu moć. Veliki dodatak su artefakti koji mogu da se aktiviraju na Kapisi i koji daju specijalne pasivne bonuse za vašu armiju ili za Kapisi. Samo jedan artefakt je moguće aktivirati, ali se mogu menjati u letu što donosi veliku prednost igračima koji uspeju da skupe sve artefakte i dobro ih iskoriste.

homeworld5

Produkcija jedinica nije toliko naglašena koliko je njihov mikromenadžment. Sve jedinice funkcionišu po principu papir, kamen, makaze; jedna jedinica je jača od druge ali slabija od treće i tako dalje. Igra pruža zaklone za jedinice i interesantnu, mada već viđenu, mehaniku pozicioniranja na uzvišenjima gde dobijaju bonus na preciznost i količinu štete koju nanose. Većina jedinica je spora ali to je u duhu Homeworld-a, mada ponekad može da bude zamorno dok na većoj mapi čekate da se svi pozicioniraju do nekoliko minuta. U bilo kom trenutku možete da aktivirate senzor pritiskom na space dugme i videćete celu mapu, vaše i neprijateljske jedinice na trenutnom terenu. Ova sjajna funkcija pomaže vam da koordinišete grupe jedinica, pretpostavite kretanje neprijatelja i time pravite zasede. Celokupna igra, tehnički, može da se igra samo preko senzora.

homeworld2

Veoma bitan element svake RTS igre je i njen  skirmish mod gde možete da testirate svoje taktike protiv računara kako biste bili kompetetivniij u multiplayer-u. Skirmish mod nudi siromašnih pet mapa koje su međusobno jako slične i zasitiće vas vrlo brzo. AI je potpuno pogubljen na nižim nivoima težine, a na većim se vidi da očigledno vara i ništa vise. Boljim igračima ni jedna težina u skirmish-u neće predstavljati problem. Ovo je velika mana, jer se isto prenosi i na multiplayer koji takođe nudi samo šačicu mapa. Zanimljiva situacija iz multiplayer-a koja će se sigurno dešavati je konstanto igranje žmurke sa protivnikom koji se krije između dina i kamenja. U početku mislite da je to jeftina taktika jer je cilj uništiti neprijateljski nosač ali ćete se ubrzo naći u istoj situaciji jer ćete biti primorani na to.

homeworld1

Pa da rezimiramo. Da li je Deserts of Kharak dobra Homeworld igra? Jeste, jer ima istu atmosferu i pruža isti osećaj igraču koji je igrao original bez obzira što nije u svemiru. Priča je solidna i sinematici su prekrasno prikazani mešavinom glume i uljanih boja. Da li je Deserts of Kharak dobra strategija? Jeste, jer pruža sve što jedna RTS igra treba da pruži: dobre jedinice, dobar makro i mikro menadžment, zanimljive taktičke situacije itd. Da li je vredna cene koju traže? Ne, ni blizu. Multiplayer i Skirmish mod su potpuno siromašni i sprečavaju dugoročnost ove igre. Cena koju trenutno traže je previsoka u odnosu na sadržaj. Verujemo da će Gearbox izbacivati milion i jedan DLC ali to i dalje ne opravdava jako siromašan početak. Homeworld: Deserts of Kharak treba da se nađe u vašoj Steam biblioteci jer je odlična strategija, ali tek posle neke Steam rasprodaje.

 

Autor: Igor Totić

Homeworld: Deserts of Kharak

0

Za:

  • Sjajna nostalgična strategija
  • Atmosfera
  • Pustinjski nosač aviona

Protiv:

  • Očajan AI
  • Mali izbor multiplayer mapa
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top