Opisi

REVIEW: StarCraft 2: Nova Covert Ops – Mission Pack 1

This review is also available in English – click here!

Pre skoro 14 godina, na jesen 2002. godine, Blizzard je svet upoznao sa agentom Annabella “Nova” Terra, članom elitnih Ghost jedinica u StarCraft univerzumu. Upoznali smo je kroz prezentaciju tada najnovijeg Blizzardovog projekta, akcije/šunjalice iz trećeg lica pod imenom StarCraft: Ghost. Igra je ambiciozno najavljena za sve popularne konzole tog vremena (Playstation 2, Xbox, Nintendo GameCube), da bi vrlo brzo stvari krenule nepredvidivim tokovima. Igra je najpre otkazana za GameCube, da bi 2006. godine Blizzard stavio igru „na led“ na neodređeno vreme. Godinama se ništa nije znalo o igri, mnogi su je već prežalili, da bi Mike Morhaime u intervjuu za Poligon septembra 2014. godine i zvanično potvrdio da je igra otkazana.

SCII_Nova_Covert_Ops_Mission_Pack_1_-_Nova_png_jpgcopy

U međuvremenu smo Novu upoznali kroz roman StarCraft Ghost: Nova iz 2006. godine, ali i u Wings of Liberty kampanji. Dospela je čak i do Nexusa gde se bori rame uz rame sa ostalim Blizzardovim legendarnim karakterima u Heroes of the Storm. Ipak, kada su StarCraft fanovi u pitanju, ova ubojita plavuša je nekako uvek bila u senci svoje daleko popularnije ghost kolegenice, čuvene Queen of Blades  – Sarah Kerrigan. Pravda za Novu i njenu nikad izašlu igru stiže 14 godina kasnije, u vidu nove kampanje za StarCraft 2 pod imenom Nova Covert Ops.

Nova Covert Ops je najavljena na prošlogodišnjem BlizzConu, kao prva od mnogih mini kampanja koje Blizzard planira da radi za StarCraft 2, nakon što su izašla sva tri dela StarCraft 2 trilogije, i time praktično rekao da neće dizati ruke od StarCrafta, kako su mnogi očekivali. Ove mini kampanje će predstavljati DLC sadržaj koji će zainteresovani igrači kupovati preko battleneta. Nova Covert Ops će imati ukupno 9 misija podeljenih u 3 epizode ( Mission Packs), koje je dosta jeftinije kupiti kao bundle neko pojedinačno svaku epizodu, i ukoliko se odlučite za ovakvu kupovinu „na gomili“, dobijate i specijalni skin za vaše Ghost jedince u multiplejeru, a znamo da danas kozmetičke stvari u svetu video igara koštaju iracionalno puno (dovaljno je pogledati CS: GO i LoL), tako da je možda i cena za ovaj bundle sasvim odmerena, pogotovo ukoliko misije budu zabavne i sa dobrom pričom. Pa da vidimo šta nam to nudi Nova Covert Ops.

SCII_Nova_Covert_Ops_Mission_Pack_1_-_Stealthy_Nova_png_jpgcopy

Početkom aprila je izašao prvi mission pack za Nova Covert Ops, sa prvim trima misijama, i naravno, jedva smo čekali da ih odigramo. U nedeljama pre izlaska misija, Blizzard je radio izuzetno zanimljivu kampanju sa kriptovanim porukama na StarCraft 2 sajtu i lažnim news Twitterima koji izveštavaju o čudnim dešavanjima u Koprulu sektoru, što je odličan uvod u priču koja prati specijalne odrede, jer su informacije koje saznajemo kroz poruke direktno povezane sa radnjom kampanje. Priča u Nova Covert Ops se odvija nekoliko godina nakon što se završila StarCraft 2 saga. Terran Dominionom vlada Valerian Mengsk, koji (naizgled) iskreno želi da stvari vrati na stazu napretka. Ali, iz nepoznatih razloga, Zergovi su ponovo krenuli da napadaju planete Terrana, što unosi nemir među ljude, i stvara se organizacija pod imenom „Defender of Man“ koja se bori protiv Dominiona.

SCII_Nova_Covert_Ops_Mission_Pack_1_-_Nova_Vulture_Ride_png_jpgcopy

U sred svega ovoga Nova se budi na nepoznatoj lokaciji pod kontrolom DoM, bez memorije o poslednjim dešavanjima, i prima anonimnu poruku da je u opasnosti. Od ovoga trenutka kreće i naša kampanja. Od onoga što smo imali prilike da vidimo, priča za sada deluje vrlo intrigantno, nekako se atmosfera i priča vraćaju tom oldskul StarCraft šmeku sa političkim igrarijama, zaverama i ostalim prljavim poslovima vrste zvane čovek, što je veliki zaokret u odnosnu na svemirsku operu o spašavanju univerzuma, kakvu smo imali u Legacy of the Void kampanji. Nije da nismo uživali u LotV kampanji, ali nam je drago da vidimo i ovaj Sc1 vajb.

SCII_Nova_Covert_Ops_Mission_Pack_1_-_General03_png_jpgcopy

Iskreno, nismo očekivali da ćemo se puno naigrati od 3 misije, koliko je stiglo u ovom prvom setu, ali se vidi da su zaista pažljivo planirane i sastavljene tako da pruže maksimum sadržaja. Prva i poslednja misija su praktično dve misije svaka, i pogotovo nas je oduševila druga polovina prve misije, koja je bila pravi mali omaž arkadnim skrolajućim pucačinama. U toj misiji se Nova i njen saborac voze u bekstvu kroz krcati auto-put, pokušavajući da izbegnu civile, dok usput neprijatelji dolaze za svih strana, spreda, pozadi i iznad vas! Pažljivo balansiranje između pozicije na ekranu i korišćenja abilitija, da biste što efikasnije i brže uklonili neprijatelje, ovde je krucijalno, baš kao i sakupljanje „lečenja“ koje se sporadično pojavljuje i koje možete lako da propustite ako niste na pravom mestu u pravo vreme. Vrhunac svega je i boss fajt(!) na kraju ove misije, takođe i arkadnom retro stilu. Samo zbog ove misije vredi igrati Covert Ops.

SCII_Nova_Covert_Ops_Mission_Pack_1_-_General02_png_jpgcopy

Ostale misije su kombinacija RPG stealth misija i klasičnih RTS mapa. Dve klasične RTS misije su sa ciljevima poput „izdrži xy minuta“ i „zauzmi x strateških pozicija“, dakle ništa novo, ali elegantno implementirano i sa zanimljivim mikro mapama koje zahtevaju razvoj strategije u hodu. U stealth misijama vodite Novu kroz postrojenja Defenders of Man i trudite se da ostanete nezapaženi. Čini nam se da su ove misije bile poprilično lake i na Hard nivou, ali ovo su ipak samo prve 3 misije u kampanji i svakako da će biti progresivno teže kako i kampanja bude odmicala.

SCII_Nova_Covert_Ops_Mission_Pack_1_-_Equipment_UI_png_jpgcopy

U pauzama između misija imate na raspolaganju brojne iteme i upgrade, kako za Novu tako i za vašu armiju. Nova ima 4 slota za opremu (glava, armor, glavno oružje i sporedno oružje), i za svaki slot ima izbor od nekoliko mogućnosti koje ćete sklapati onako kako leži vašem stilu igranja ili prosto procenite da je najbolje za konkretnu misiju. Isto važi i za vaše jedinice, uz svaki tip jedinice možete da vežete po jedan upgrade. Za svaku jedinicu postoje jedinstveni apgrejdi, poput Jump Jeta za Siege Tankove, i deljeni , koji u svakom trenutku mogu da budu vezani samo za jedan tip jedinica.

Lokacije u igri su nove, dodato je puno novih modela u StarCraft engine i posebno nas je oduševilo to što na drugoj, snežnoj mapi, sve Terran jedinice imaju na sebi nanose snega, mali detalj koji je učinio dosta za atmosferu u toj misiji, i igrači već traže da ove „snežne“ skinove dobiju kao mogućnost za kupovinu i korišćenje u multiplejeru.

SCII_Nova_Covert_Ops_Mission_Pack_1_-_General01_png_jpgcopy

Na kraju, možemo da kažemo da smo jako zadovoljni ovim prvim setom misija za Novu, sve deluje ispolirano i zabavno, uvek je pravo uživanje igrati Blizzardove RTS kampanje, jer u tome su veliki majstori starog zanata. Samo se nadamo da će frekvencija izlaska ovih misija biti malo gušća, jer trenutno samo za Nova Covert Ops se planira da se rasteže do kraja godine, što je svega 9 misija u godinu dana.

 

Autor: Nikola Savić

StarCraft 2: Nova Covert Ops - Mission Pack 1

8

80

8.0/10

Za:

  • Priča u maniru originalnog StarCrafta (više političke intrige, manje spašavanja univerzuma)
  • Misije su raznovrsne i zabavne

Protiv:

  • Cena
  • Ostale misije će se nepotrebno razvlačiti tokom cele 2016.
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top