PC

CD Projekt vredi 1,6 milijarde dolara

Posted on

CD Projekt, poljsko čudo od IT kompanije, je u proteklih 5 godina imao rast vrednosti akcija od neverovatnih 1200% i procenjena tržišna vrednost kompanije u ovom trenuku je 1,6 milijardi američkih dolara!

Za poređenje, poljski energetski gigant Tauron, koji zapošljava preko 25 000 ljudi, trenutno ima tržišnu vrednost oko milijardu dolara. CD Projekt je i najveći IT izvozvnik u Poljskoj, preko 95% njihovih prihoda dolazi van granica Poljske.

Ako se vratimo u svet industrije video igara, CD Projekt trenutno vredi više od jednog takvog veterana industrije kao što je Capcom, čija je vrednost u ovom trenuku oko 1,38 milijardi dolara.

CD Projekt je majka kompanija studija CD Projekt RED koji nam je doneo legendarni Witcher serijal, kartičnu igru Gwent i sada već vekovima očekivani Cyberpunk 2077. Pored studija CDP RED, druga kompanija koja posluje u ovoj porodici je digitalna platforma za prodaju igara GOG (Good Old Games), koja je veoma brzo stekla veliku popularnost zbog kvalitetne usluge, gomile dodatnog sadržaja, stalnih popusta i rasprodaja, i pre svega zbog toga što je politika kompanije da sve igre budu DRM free – možete ih igrati bez interneta i kada i gde god želite.

U ovom trenutku izgleda da je samo nebo granica ovoj kompaniji, pa jedva čekamo da vidimo gde će dalje da se razvija ova uspešna priča.

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version