Vesti

Kina blokirala licenciranje igara iz Južne Koreje

Posted on

Iako ova vest nema direktnog uticaja na gejming zajednicu kod nas, mogla bi da poremeti svetski gejming u smislu slabljenja južnokorejske proizvodnje igara. Šta je naime u pitanju? Najnovija politička previranja između Kine i Južne Koreje su nastala zbog raketnog sistema instaliranog u Južnoj Koreji uz pomoć SAD koji Kina vidi kao pretnju i bla, bla, bla, mnogo političkih peripetija.

Zašto sve to sada utiče na nas kao gejmere? Zato što je i do sada bilo neverovatno teško pribaviti licence za igre koje objavljujete u Kini, koja je sama po sebi ogromno tržište i primamljiva, ali i teško dostupna izdavačima van Kine. Južna Koreja je jedna od retkih država koja je imala stvarno veliki deo poslovanja u Kini, kako zbog bliskosti kulture, tako i zbog geografske pozicije, a sada je svemu tome došao kraj.

Spominje se i moguća zabrana istog tipa za proizvođače iz SAD što bi po svetski gejming bilo daleko ozbiljnije. Neke od južnokorejskih firmi skoro polovinu svojih zarada na globalnom nivou zarađuju na kineskom tržištu, a jedna od njih, Nexon  u  je u roku od samo 12 časova od ove zabrane izgubila 7% svoje cene deonice na Tokijo berzi. (u međuvremenu se cena stabilizovala ali ovo može da bude najava loših zarada za ove firme)

Pod najvećim udarem će biti proizvođači mobile igara, za telefone i prenosne periferije, jer južnokorejske firme drže većinu kineskog tržišta.

Ako se ovakva situacija nastavi i održi, ili čak primeni na SAD proizvođače, mogli bismo da vidimo manji broj novih naslova jer proizvođači ne bi mogli da računaju na zarade sa ogromnog kineskog tržišta. Sve u svemu, ružno lice politike opet negativno utiče na miroljubivu stvar poput gejminga.

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version