PC

Evropska komisija optužena da je prećutala podatke o uticaju piraterije

Posted on

Evropska komisija (EK) se ovih dana našla na udaru kritike da je prećutala važne podatke o uticaju piraterije na legalni promet i prodaju sadržaja.

Optužbu je uputila Piratska partija, koja se pita zašto EK krije, odnosno ne objavljuje podatke i zaključke donete iz istraživanja koja je, po nalogu EK, uradila za njih konsultantska agencija Ecorys.

Istraživanje je rađeno 2014. godine, i na njega je potrošeno preko 400 000 evra, a cilj istraživanja je bio da se ustanovi kakav je uticaj piraterije na legalnu prodaju video-igara, filmova, muzike, knjiga i ostalih digitalnih proizvoda.

Istraživanje je završeno i kompletan izveštaj je predat maja 2014. godine, ali njegovi rezultati nikada nisu dospeli u javnost. Piratska partija se pita zašto EK krije i ne objavljuje rezultate za čije je istraživanje potrošila tolike pare, i dolazi do zaključka da je to zbog toga što rezultati pokazuju da piraterija nema negativnih efekata na prodaju piratizovnih stvari, i da čak zapravo ima pozitivan efekat, odnosno da povećava prodaju, što se posebno ističe kod video-igara.

Kako kažu iz Piratske partije, jedini izuzetak su veliki blokbaster filmovi, koji najviše žive od dobrog prolaska u bioskopu, pa zato na njih piraterija najviše utiče.

 

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version