Opisi

REVIEW: Pro Evolution Soccer 2019

Ovaj tekst je originalno izašao u oktobarskom 119. broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Taj magični momenat. Upravo to je nešto što fudbal, a i sport generalno, čini toliko uzbudljivim za gledanje. A ove godine, upravo taj momenat predstavlja glavnu inovaciju novog PES-a.

U pokušaju da vam na najbolji način dočaramo šta to sve možete očekivati od najnovije japanske iteracije  fudbalske simulacije, najbolje bi bilo da se zasebno fokusiramo na dva najvažnija elementa za jednu sportsku simulaciju – grafiku i fiziku. Barem onoliko koliko nam uska povezanost navedena dva to bude dozvoljavala…

Sam interfejs nije doživeo neke epohalne promene. Sve to i dalje deluje korektno, ali još uvek zaostaje za glavnim konkurentom, koji kao što verovatno i svi znamo, dosta ulaže u šminku svog “ljubimca”. Pa i muzika je standardno dobra, a za naše uvo možda čak i nešto prijatnija od “konkurentske”.

Novih modova na žalost nema, i ono što je posebno razočaravajuće za PES fanove je da je i najpopularniji oflajn mod “Master League” ostao bez značajnijih promena. Mada ono gde prava zabava počinje jeste sama igra i sve ono što sledi posle prvog zvižduka sudije. Modeli igrača i pojedine animacije kretanja zaista odaju utisak kao da ste kanal prebacili na SK1 i počeli da gledate prenos Premijer lige.

Dobro, na malim ekranima biste mogli da vidite potpuno licencirane dresove, što nažalost u PES-u nije slučaj. Jedina dva licencirana tima iz Premijer lige su Arsenal i Liverpul. Što odmah podseća i na bolni gubitak licence za Ligu Šampiona. Da, svi znamo da je uvek prisutna moderska zajedinca tu uvek na visini zadatka, i problem licenci može da se reši, ali većina ljudi želi da za svoj novac dobije kompletnu igru, a ne da se bakće sa modovima, pa je ovo u svakom slučaju jedan hronični minus.

Ali ono što je jako dobro i pozitivno, izuzimajući celu dramu sa licencama, je da ako uzmete neka dva licencirana tima i pokrenete meč, odmah ćete osetiti pravu fudbalsku atmosferu, a bogme i raj za oči. Kretanje igrača deluje realistično, pas igra je dodatno dotegnuta, lopte imaju oštrinu, a dodatne sitne animacije prijema lopte i dodavanja sve automatski podižu na viši nivo. Mada je odziv komandi u pojedinim momentima loš, što malo razbija celu harmoniju…

Dodato je i novih 11 sposobnosti koje pojedini fudbaleri imaju na već staru listu od 28, tako da sada imate ukupno 39 takozvanih “traitova” koji će u igri izazivati i stvarati te magične momente. Nabrojaćemo samo neke od novih sposobnosti a to su: Cross Over Turn, Double Touch, Step On Skill control, No Look Pass, Interception, Penalty Specialist… Zaista, kao da je svaki od igrača neki od karaktera u kakvoj RPG igri.

Doduše, i pored ovih lepih sitnica, deluje kao da u nekim momentima nedostaje tempa u igri.  Bez obzira koju ekipu uzeli, kao da vas neka nevidljiva sila sprečava da se stuštite ka protivničkom golu munjevitom brzinom. Znate, kao recimo što je Liverpul u prošloj sezoni imao običaj? Zapravo, neretko imamo i utisak da je lopta mnogo brža od igrača i da je jako teško uputiti je u prazan prostor, a da do nje vaš saigrač stigne pre protivničkog.

Eto, igra zaista ponekad deluje tromo. Mada ako ćemo da budemo pošteni, to možda i najbolje oslikava realan fudbal. S druge strane, koliko god realan fudbal želeli, mora da postoji i ona doza interaktivne zabave koja će nas zadržati u igri. Uostalom, niko neće igrati utakmicu od 90 minuta već svi događaji iz realnog fudbala bi morali malo brže da se dogode, tako da u cilju podizanja faktora zabave, sve te male nerealnosti život znače.

Na celu ovu temu ne smemo da izostavimo ni sudiju, koji dodatno ubija dinamiku jer dosta “seče” igru dosuđivanjem faulova. Faulova koji u većini slučajeva rezultiraju žutim kartonom. Strog si ove godine, sudac. Daj olabavi malo…

Ono što je takođe poboljšano jesu šutevi koji ovde, za razliku od prethodnih delova, ne lete poput topovskih đulića ka golu. Čak postoji i momenat kada ne pogodite loptu kako treba pa i to doprinosi na sveukupnoj realističnosti. Mada bi bilo dobro da se poradi malo na golmanima koji nekada zaista deluju super realistično, a nekad kada se igri vrati stara boljka ispaljivanja đulića deluju nekultivisano.

Ali zato moramo posebno da pohvalimo koliziju između igrača. Kontakti sada deluju mnogo uverljivije i ređe se dešava da npr. noga prođe kroz loptu ili protivničkog igrača. Loša vest za ljubitelje smešnih bagova i gličeva.

E sad, što se vizuelnog dela tiče, tu su stvari već mnogo jasnije. Od momenta kada se uključimo na početak meča i čujemo himnu Barselone na stadionu Kamp Nou, pa do trenutka kada nas kamere vode u tunele i na kraju bliski susret sa loptom u vidu zumirane kamere… Sve ovo propraćeno sjajnim osvetljenjem, deluje zaista fascinantno.

Od zamerki, na ovu temu možemo da navedemo svega par stvari. Trava deluje malo previše “oštro”. Znate ono, kao kada podignete “sharpness” u podešavanjima televizora više nego što bi trebalo.  Takođe, dresovi i dalje nemaju zasebnu fiziku, pa ponekad deluje kao da su igrači pokisli, a dresovi im se zalepili za telo. Pa i lica igrača koja deluju realistično , uglavnom na najbolji način predstavljaju nosioce istih onda kada su nepomična i ne prave grimase. Osim navedenog, zaista nemamo nekih većih zamerki na celokupnu grafiku. Što je poprilično lep poduhvat!

Javila nam se i ona stara ljubav prema ponovljenim snimcima koji zaista mogu da vas zadrže možda čak i satima, u analizi i ponavljanju akcija iz različitih uglova.

I još da napomenemo da učitavanje i konektovanje na onlajn modove zahteva nešto više vremena, što ume da bude frustrirajuće. Ali zato kada se igra pokrene, budite sigurni da neće lagovati.

A evo i zaključka! Ukoliko želite da igrate realističnu simulaciju fudbala, koja ruku na srce ponekad može da bude i malo monotona zbog nedostatka dinamike, a pritom vas ne mrzi da se bakćete modovanjem licenci, onda je PES ove godine pravi izbor za vas. Istina, ukoliko ste fan FIFE, nema tog trika koji će vas ubediti da vašu voljenu igru zamenite ovom. Ali ako ste fan PES-a, onda budite slobodni da se nabeđujete sa “fifistima” kako je vaša igra ove godine realističnija, jer ćete za to imati dobru potporu.

Na kraju krajeva, ako želite da se vratite PES-u, sada je pravo vreme da ga prigrlite poput majke koja grli svog sina jedinca po povratku sa ekskurzije…

AUTOR: Miloš Živković

Igru za potrebe opisa ustupio Computerland

Pro Evolution Soccer 2019

8.5

85

8.5/10

Za:

  • Magical moments.
  • Animacije prijema lopte i pasova.
  • Osvetljenje.

Protiv:

  • Nedostatak licenci za top lige.
  • Bez promena u Master ligi.
  • Usporeno onlajn iskustvo.
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top