Kolumne

Dnevnici Azerota: Da li su krave licemeri i koliko portala je dovoljno malo?

D

Pre nego što pokušam da odgovorim na ova pitanja koja su od krucijalne važnosti za život average WoW igrača, parafraziraću jednu genijalnu izjavu, još genijalnijeg genijalca sa facebook battlegrounda. Naime, junak naše priče, nazvaćemo ga Džon Smit (jako retko ime, priznaćete), se u jednom „wall-u“ teksta (koji bi instant ubio mythic Jainu) žalio na činjenicu da su u blizz prodavnici servis za promenu frakcije i transfer na drugi server na popustu. I to ne bi bilo najčudnije da u nastavku nije osuo drvlje und kamenje (dobro da nije potegao i „kuke i butike“ što bi rekao Bole) što zaboga nove dve allied rase nisu instant dostupne, nego ipak čovek mora da odradi malo posla da bi ih otključao. Na kraju, kao trešnica na tortu je došla i famozna priča o još famoznijim portalima, ili ako baš hoćete recesiji istih. Odakle da krenem, evo ne znam bogu mi…

Retko, zaista retko imam šansu da čujem da se neko žali zato što je nešto na popustu. Ono jes’, znaju ti popusti da budu sa 7000 na 6900 dinara pa izgledaju pomalo glupo. Ali ovi servisi su na popustu čitavih 30%.  „ Ef ju blizz, kako te nije sramota da daješ upravo transfer/faction change popuste baš kada su lansirane dve nove rase. Znamo mi tebe dobro, hoćeš da navučeš nedužne alijansere da prebace svoje paladine u Hordu jer Zandalari su kul. Mada, i Kul Tiran druidi su kul, i opet ef ju, sad moraju i Hordaški druidi da menjaju svoje likove.“ Mislim, ako se iole razumete u trgovinu onda vam je jasno da je ovo apsoltno legitiman potez. Pa kada je bolje vreme za popuste ovog tipa nego onda kada se očekuje najveća navala na servise ovog tipa. Ali ne… Sada nam ni popusti ne valjaju. Hmm, možda da su za džabe?

O dostupnosti allied rasa mislim da je suvislo govoriti. Ako igramo od početka ekspanzije u uber kežual maniru, što bi podrazumevalo emisary kvestove i još po nešto, trebalo bi da su nam svi parametri za allied rase otključani još pre 8.1.5 zakrpe. Ali mislim da je naš junak ovakvom izjavom u stvari dočarao sve ono što „moderni“ igrači, nezavisno od igre ili žanra žele. Sve, odmah, bez mrvice truda i naravno, ako je moguće besplatno! Yea right…

Na kraju portali… Oh deer, da ne kažem dear. Trend je popljuvati sve. Bez obzira na ideju ili izvedbu. Mantra koja se ustaljuje sve više, ne samo u WoW-u ili igrama uopšte. Generalno u životu. Popljuj prvo, pa ćemo kasnije lizati, šta nas briga.
Ne mora da znači da je grupisanje, eliminacija nekih i redirektovanje drugih portala nužno nabolja stvar koja se desila WoW-u. Vrlo verovatno da nije, ali kakve veze to ima sa bilo čim. Portali koji povezuju aktuelne main hubove su prilično dobro setovani (Orgrimar-Zuldazar i Stormwind-Boralus). Da li je zaista toliko zemljotresna promena što neki portali ne vode baš tačno tamo gde su vodili? Ne vode u main hub u Pandariji? Šta ćemo tamo? Većina igrača koja ima posla u Pandariji lete na Timeless ostrvo. Iz startne zone je bliže (nije bliže onima koji bi da farmuju SoO, ali pobogu to se ne radi svaki dan jelte). Još bolja stvar je sa Caverns of the Time portalom. Sada sa vezom iz Shattratha je čak i brže. Ali nije u tome stvar. Problem je što je freaking blizz to uradio na svoj način (koji je možda i bolji od naše ideje).

Dobro, a sada ću malo da se osvrnem na jedan ingame događaj oko koga se lome koplja predhodnih dana. Da li je njegovo taurensko visočanstvo Baine Bloodhoof izdajica ili heroj? Ako ste igrali poslednji deo Horde ratne kampanje, znate da je Baine oslobodio novorođenog (ili je to novoumrli, ili sveževozdignuti, doduše nije baš svež, e jeb…) Dereka Proudmorea, starijeg burazera naše voljene plavuše. E sada, sa jedne strane imamo zadrte hordaše koji slepo prate našu omiljenu nemrtvu kraljicu, a sa druge strane su isto tako zadrti hordaši koji slepo prate našeg omiljenog deku orka i njegovog mladog drugara trola. I dok tako argumenti, a bogami i psovke, pršte kao ulje na Leskovačkoj roštiljadi, nekako niko da se seti da malo žešće oplete po takođe našem drugaru Bloodhoofu. Možda on to nije ni zaslužio. Krave su emotivne životinje, rade stvari od srca. Ponosne su na svoje rogove…Ali nešto mi nije jasno. Da li je Baine svestan da je možda upravo odigrao baš onako kako je Dark Lady planirala? Imaš li momče i jedan dokaz da Derek već nije setovan? Ili je možda po sredi neverovatna plot linija koju retko ko razmatra. Možda svi Hordini lideri igraju igru da bi naš voljeni Mali Lav stekao utisak da se Horda raspada. Šta ako je sve od početka igra mačke i miša? Ili je ipak krava (da ne kažem bik) licemerna i svoju nemoć i kukavičluk ispoljava na izdajnički način?

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top