PC

Amazon i Gugl su glavni rivali Majkrosoftu, ne Soni i Playstation

Posted on

Godinama unazad su kompanije Soni i Majkrosoft važile za ljutite rivale, upravo zbog izdavanja konzole i borbe za prevlast na tom tržištu, ali je sa ovom generacijom na izmaku(PS4/XOne), kompanija iz Redmonda znatno zaostala u trci.

Sa novim konzolama na vidiku, i obećavajućim najavama sa obe strane, fanovi su već počeli da se pripremaju za novi sukob Xbox i Playstation strana, ali izgleda da je Majkrosoft od te borbe pomalo odustao, i kompaniju Soni ne vidi kao ljutog konkurenta.

Tako kaže, glavni čovek brenda Xbox, Fil Spenser, pošto je budućnost okrenuta u drugom smeru, a ne ka konzolnom gejmingu. Ta budućnost jeste strimovanje igara putem oblaka, na kojoj se u Majkrosoftu već godinama radi i to sa velikom dozom posvećenosti. Tu Soni nije konkurencija, već giganti Amazon i Gugl, koji su već uložili na milione u razvoj svojih platformi.

Naravno, ovo ne znači da će Xbox Series X konzola biti izdata tek reda radi, već će se i ka njoj posvetiti dosta pažnje, ali Majkrosoft na cloud gejming jednostavno gleda kao pravu budućnost industrije.

Ova kompanija već ima priliku da uči na greškama protivnika, pošto je Google Stadia već počeo sa radom krajem prošle godine, ali ne uspešno, već je praćeno nizom kritika i problema, a ni sada, par meseci kasnije, problemi nisu rešeni, već se krivica svaljuje na developere. Sa druge strane, Amazon je takođe najavio svoj striming servis, ali se o njemu nije čulo već duži period, tako da ćemo sačekati neko vreme na to.

Plan koji Majkrosoft gaji jeste da se striming servis nazvan Project xCloud integriše u postojeći Xbox Game Pass, čime će igrači po jednoj, niskoj ceni pretplate automatski imati pristup ogromnom broju igrača, bez ikakvih ograničenja, što većini još sada zvuči primamljivo.

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version