Kolumne

Najbolji vizuelni modovi u igrama

Kada su u pitanju modovi, kategorija je bezbroj, od onih koji vam omogućavaju da sa svojim karakterom učinite inače nezamislivo, ili da u potpunosti promenite gejmplej mehanike, pa sve do modifikacija koje su nama najprivlačnije, a tiču se grafičkog prikaza.

Igara koje su pomoću modova postale pravi raj za oči ne manjka, a sada smo se pozabavili najboljim vizuelnim modovima prisutnim u nekim najpopularnijim naslovima današnjice.

Grand Theft Auto V – GTA5 Redux

GTA igre su izuzetno pogodne za modovanje zahvaljujući ogromnoj podršci i dizajnu od strane Rockstar Gamesa, pa je tako i Grand Theft Auto V jedna od najbogatijih igara sa vizuelnim modifikacijama. GTA5Redux igru koja inače izgleda prelepo čini fotorealističnom. Boje su neverovatne, 4K teksture su oštre sa najsitnijim detaljima koje možete videti na svakom koraku. Osvetljenje je značajno izmenjeno sa realističnim senkama za predivne zalaske sunca, vremenski uslovi su još bolji zbog čega će vas vožnja gradom tokom noći ostaviti bez daha. Ovaj mod se pozabavio svakim grafičkim aspektom igre i to na dobar način, a pritom dobijate i mnoga poboljšanja gejmpleju.
Imajte u vidu da za GTA V postoji više odličnih alternativa za vizuelne modove, poput NaturalVision Remastered.

Link za preuzimanje

Minecraft – SEUS

Minecraft zajednica je na ovaj mod čekala izuzetno dugo, a početkom godine se konačno pojavila jedna od ranih verzija softvera od koje pri ulasku u Minecraft zastaje dah. Osvetljenje je meko, privlačno, kiša svemu daje svetlucavu površinu, predivni proceduralno generisani oblaci su nešto zbog čega će vam zavideti prijatelji koji nisu čuli za ovaj mod. SEUS se jedino fokusira na osvetljenje, boje i prikaz tečnosti, tako da će kockastost sveta biti očuvana, ali ako vam i to nekad zasmeta, postoje brojni modovi koji Minecraftu daju „obline“.

Link za preuzimanje

Witcher 3 – HD Reworked Project

Ah, Witcher 3, najbolji prijatelj vašeg autora u danima samoizolacije. Prešao sam ovo remek delo već nekoliko puta, sa sve ekspanzijama, a sada mi društvo pravi i fantastični vizuelni mod HD Reworked. Ova kreacija donosi iznova obrađene modele i teksture sa neverovatnim nivoom detalja gde god da se okrenete. Kontinent izgleda božanski i daje vam dodatnu motivaciju da se ponovo vratite Geraltovim avanturama, a nedavno je stigla i jubilarna 10 verzija koja donosi viši nivo kvaliteta i fokusira se na NPC karaktere i vegetaciju. Najbolje od svega je da performanse ostaju iste, kao i sa vanila verzijom, tako da vam to neće biti briga.

Link za preuzimanje

Half-Life 2 – Cinematic Mod

Half-Life 2 je dosta stara igra, ali zahvaljući nedavno objavljenoj VR igri HL: Alyx, mnogi su se vratili upravo dvojci kako bi se prisetili tog fantastičnog iskustva. Mi smo želeli da ipak imamo nešto drugačije iskustvo, prilagođeno modernim standardima, koliko je to moguće. Cinematic Mod u Half-Life 2 donosi prikaz detalja sličan filmu, sa volumetričnim plamenom, lepšim prikazom tesktura, poboljšanim senkama, HD karakterima. Zajedno sa ovim modom dobijate i poboljšanu muziku, koja zvuči kao da se izvodi u nekoj dvorani.

Link za preuzimanje

Resident Evil 2 Remake – RE:IMMERSION

Prošlogodišnji Resident Evil 2 Remake je sve oduševio grafičkim detaljima i po tome koliko se razlikuje od originala. Za to je zaslužan Capcom koji je do maskimuma gurao RE endžin za što lepše detalje, ali moderi su i to uspeli da nadmaše. Ovaj mod originalne efekte dovodi do još većeg izražaja, sa prirodnim bojama, povećanom oštrinom i vidljivom dubinom osvetljenja. Osvetljenje je sa nedavnom 2.0 verzijom postalo još bolje, pošto svaka senka ima svoj jasan izvor, a lampe su bez bještave svetlosti. Takođe novi detalja je još veći nego u originalu, pre svega kod tekstura likova, gde se može videti svaki detalj, u vidu nabora na odeći i sitnih ogrebotina.

Link za preuzimanje

GTA: San Andreas – Jefferson Retextured

Kultni GTA: San Andreas je star koliko i Half-Life 2 koji se nalazi na ovoj listi, ali je i dalje beskrajni izvor zabave. Sa Jefferson Retextured modom, igra izgleda kao da se nedavno pojavila. Moder se nije samo poigravao koloritom i senčenjem, već je doneo potpuno nove obrađene teksture kako bi San Andreas što više približio fotorealizmu i to mu je uspelo. Sve izgleda neverovatno, kao da je reč o novoj igri, ali to obuhvata samo Jefferson regiju, dok je ostatak nepromenjen, pošto rad moderu oduzima izuzetno mnogo vremena, ovaj mod se pojavio prošle godine, tako da postoji šansa da ćemo dobiti još neku regiju.

Link za preuzimanje

The Elder Scrolls V: Skyrim – Skyrim HD – 2K Textures

Kao i ostale igre na ovoj listi, Skyrim je od izlaska 2012. godine imao ogromnu podršku modera, koja je pre par godina prenešena na novo izdanje. Najbolji samostalni mod koji se pojavio za Skyrim je Skyrim HD koji donosi teksture visoke rezolucije u igru i čini ovu regiju fantazijskog sveta još lepšom. Detalji sa ovim modom su neverovatni, ali će vas to koštati i performansi na PC-u. Ako vam ovo nije dovoljno, mod možete iskombinovati sa brojnim drugim koji se bave osvetljenjem i oštrinom, kako biste dobili pravcati fotorealizam.

Link za preuzimanje

Fallout 4 – PRC Photorealistic Commonwealth

Fallout 4 možda i nije najsjajnija igra,ali je zato odlično igralište za sve modere, koji su uspeli da odrade neke neverovatne stvari sa igrom, koje ni sama Bethesda nije mogla da sanja. Ovaj vizuelni mod je sumorni Commonwealth obogatio bojama, boljim osvetljenjem koje možete prilagođavati kako god želite. Fallout 4 je postao fotorealističan sa oštrim teksturama, a čak vam neko neće poverovati da se radi o fotografiji iz igre. Uz mod postoje i brojne opcije koje reprodukuju prikaz kamera i fotoaparata, pa tako možete kreirati neko sinematično iskustvo bez problema.

Link za preuzimanje

GTA 4 – Simple ENB

GTA 4 nije uopšte loša igra, ali ono što se zamera developerima je dosta mala paleta boja sa sumornim teksturama. Ali zahvaljujući odličnom ENB modu, grad izgleda kao da je iz neke druge igre. Osvetljenje je poboljšano i ujednačeno na svim lokacijama, grad igre je šareniji, sa širom paletom boja koja je primetna na svakoj zgradi i neonskom znaku, automobili izgledaju realističnije, a u pojedinim trenucima ćete pomisliti da je reč o snimku iz stvarnog života. Ovaj mod je najbolje kombinovati sa onim koji donosi Ultra teksture, čime dobijate grafički prikaz koji će nadmašiti vanilla grafiku iz GTA 5.

Link za preuzimanje

Star Wars: Battlefront 2 – Real life mod

Star Wars: Battlefront 2 je možda igra sa najgorim lansiranjem u istoriji video igara, ali ni to nije sprečilo modere da joj posvete svu pažnju. Mimo užasnih mikrotransakcija, Battlefront 2 je izgledao sasvim solidno, ali zahvaljujući ovom modu likovi i planete Star Wars univerzuma izgledaju predivno, gotovo kao da se nalazite u filmu. Svaka lokacija je odlično prezentovana, boje su dovedene do izražaja, bilo da je reč o nekoj dvorani ili o peščari, a osvetljenje je blizu ray-tracinga.

Link za preuzimanje

Da li ste imali prilike da se pozabavite nekim od ovih modova, ili sada to imate u planu? Recite nam u komentarima

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top