Kolumne

OTKAZANO: Rockstar’s Agent

Renomirani Rockstar je tokom svoje istorije duge više od dve decenije pred igrače doneo solidan broj serijala koji su imali ogromnog uticaja na generacije, kao i na samu industriju. Nekako se čini da je Rockstar dosta više radio na samom početku, ali se u skorijoj budućnosti okrenuo perfekcionizmu, pa mora proći nekoliko godina kako bismo dobili novi naslov iz GTA ili RDR serijala, dok se neki nastavci i dalje iščekuju, poput Bully 2.

Pored svih poznatih franšiza, Rockstar je radio i na mnogim drugim, od kojih neki naslovi neće nikada ugledati svetlost dana, poput otkazane igre Agent, koju je pratilo dosta problema tokom razvoja. Agent je prvi put javnosti spomenut 2007. godine, da bi na E3 konvenciji 2009. godine bio i zvanično predstavljen. Čast da igru predstavi javnosti imao je tadašnji direktor Sonija, koji ju je najavio kao ekskluzivu za Playstation 3 konzole, tada aktuelnu platformu.

Detalji koji su sa najavom igre podeljeni su govorili da je reč o ultimativnoj akcionoj igri koja bi definisala žanr i igrače odvela na ivicu. Agent bi se odigravao u eri Hladnog rata sa kraja 70-ih godina, i igrače bi sproveo kroz svet špijunaže, političkih intriga i asasinacija poznatih ličnosti. Kao i sve što je Rockstar kreirao, ovaj naslov bi sa sobom vukao dosta kontroverzi, verovatno istorijskih, čime bi se dodatno uzburkala javnost. Rockstar je svojevremeno objavio da su već duže vremena želeli da naprave igru kao što je Agent, pošto se radi o gotovo jedinstvenom iskustvu sa napetom akcijom i neviđenom pričom.

Rockstar je tada sa inicijalnom najavom te igre bio dosta tajnovit kao što je i danas, tako da su fanovi prepušteni da čekaju još informacija, koje nažalost nikada nisu objavljene. Informacije koje su objavljene nakon te najave su delovale dosta optimistično, pošto se pričalo da je Agent mogao izaći već 2010. godine, a nakon par uveravanja da se nije odustalo, nada je opstala da će Agent izaći za PS4 konzolu, međutim ni to se nije desilo. U skorijim godinama je naizgled bilo napora da se brend Agent vrati u život pošto je trejdmark u dva navrata obnovljen, jednom 2013. i jednom 2017. godine, ali se krajem 2018. od naziva Agent konačno i odustalo, čime je dat razočaravajući odgovor na igrače koji su se i dalje nadali.

Međutim, to nije cela priča koja prati brend Agent, jer je igra u nekom drugom obliku u razvoju bila još od 2002. godine. Kako je otkriveno u specijalnom intervjuu za Polygon, prvi studio koji je radio na Agentu je Angel Studios, tada tek sveži član Rockstar tima pre nego što je preimenovan u Rockstar San Diego. Agent je bio prvi zadatak za članove studija, koji su morali da naprave demo verziju sačinjenu od par nivoa kako bi prikazali šta imaju da ponude. U inicijalnim fazama, Agent je bio dosta sličan verziji koja je zvanično najavljena krajem decenije, sa odigravanjem tokom 70-ih godina i otvorenim svetom punim akcije. Problemi za developere su počeli u najranijoj fazi, pošto su članovi razvojnog tima otputovali u Vašington i Kairo kako bi sakupili materijala uz pomoć kojeg bi igra imala visoku dozu autentičnosti. Developeri su upali u sukob sa organima vlasti, gde su u Kairu neko vreme proveli u pritvoru, da bi kasnije bili pušteni da se vrate nazad u SAD.

Mnogo veći problem od policije je bilo rukovodstvo Rockstara, koje je konstantno zahtevalo neke promene, više elemenata, konstantan rad, takozvani crunch, i mnogo ostalih stvari što je povećalo pritisak na developere u studiju, od kojih je dobar deo jednostavno napustio razvoj. I pored volje mnogih da Agent postane igra i pojavi se pred igrače, Rockstar je rešio da se ovaj projekat stavi na pauzu i započne rad na prvoj Red Dead Redemption igri, što se desilo 2005. godine. Tada je Agent IP prebačen u ruke razvojnog tima Rockstar North, a ostatak ste već pročitali.

Ambicija ume da grupu ljudi odvede daleko, a Agent je na osnovu planiranog trebao biti igra koja bi postidela Red Dead Redemption, ali kao rezultat lošeg spleta okolnosti i potrebe za određivanjem prioriteta, ova igra se nikada neće pojaviti.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top