Mobile

Započeta primena video igara u svrhu lečenja ADHD sindroma

Posted on

Video igre kao lek

Osim u svrhu zabave i popunjivanja slobodnog vremena, video igre će sada pronaći svoju prvu primenu u svrhu lečenja bolesti kod dece, prvenstveno ADHD sindrom, odnosno deficita pažnje i poremećaja hiperaktivnosti.

Američki odsek administracije koja sprovodi kontrolu nad sredstvima korišćenim u svrhu lekova, FDA, odobrio je da se igra EndeavorRx koristi samo u svrhu lečenja ADHD sindroma kod dece starosti od 8 do 12 godina.

U igri deca kontrolišu avatara koji se kreće kroz stazu sa ciljem prikupljanja raznih objekata i zaobilaženje prepreka. Pošto igra ide na recept, ona će biti dostupna kroz period od mesec dana, pet dana u nedelji u trajanju od pola sata dnevno. Pre puštanja u upotrebu za lečenje, igra je testirana i pokazala je pozitivne rezultate u vidu poboljšanja pažnje kod dece, što i jeste svrha lečenja kada se radi o poremećaju pažnje.

Ovo je istorijski trenutak za medicinu i industriju video igara, pošto se po prvi put specijalno namenjena igra koristi za lečenje bolesti. Brojna istraživanja su ranije otkrila da igranje video igara povoljno utiče na igrače i da poboljšava motoriku kod dece.

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version