Vesti

Svet protiv EA – Electronic Arts tužen u Kanadi zbog loot kutija

Podneta je kolektivna tužba protiv EA Games-a u Kanadi, a tužioci u osnovi tvrde da gejming gigant profitira od ilegalnog kockarskog biznis modela prodajom nasumičnih kutija sa nagradama za novac. Ovo je jako slično tužbi podnetoj protiv EA u Kaliforniji ovog avgusta, koja tvrdi da je FIFA mod Ultimate Team u suštini kockanje. Generalni zapisnik kanadskog slučaja možete da pogledate OVDE.

Tužbu protiv EA su pokrenule dve osobe koje sebe opisuju kao EA potrošače. Jedna osoba je uglavnom kupovala loot kutije u NFL igri dok je druga kupovala kutije u različitim NHL igrama. Međutim pošto je u pitanju kolektivna tužba protiv EA to znači da se ona vodi u ime svih onih koji su kupili kutije u bilo kojoj EA igri od 2008 godine do danas. Ako tužba bude uspešna EA će morati da plati pozamašnu sumu.

Kao i druge kolektivne tužbe pokrenute protiv loot kutija, i ova ističe odeljke krivičnog zakona Kanade koji se odnose na kockanje i navodi da bi i kutije trebale da se smatraju nekom vrstom kockanja. Takođe se poziva i na druge međunarodne presedane, poput japanskih i koreanskih propisa o sankcionisanju lut boksova kao i nedavno donetih zakona u Holandiji i Belgiji protiv ovih mehanika i istraga koje su u toku u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Imajmo na umu da je kolektivna tužba jedna vrsta građanske parnice tako da nema veliki uticaj na donošenje novih propisa. Međutim pozitivan ishod može definitivno da skrene pažnju lica od značaja i polako vrši pritisak na sve kompanije koje koriste ove neetičke načine poslovanja.

Gejmeri su već dve slične bitke izgubili u Fransuskoj i Novom Zelandu tako da se nadamo da će se na ovim novim pravnim bojnim poljima doneti odlika koja će makar u bliskoj budućnosti sačuvati sve potrošače od ovih predatorskih mehanika.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top