Vesti

Još jedna veoma uspešna godina za industriju video igara

Posted on

Industrija video igara je imala još jednu rekordnu godinu. Prema Newzoo analitici, igre su ove godine ponovo oborile rekord u prihodu sa 180.3 milijarde dolara. Ovo je rast od 1,4% u poređenju na prethodnu godinu, čiji rezultati se uglavnom prepisuju pandemiji i globalnim lockdown-ovima.

Iako su analitičari iz Newzoo-a mislili da će se ove godine zapravo smanjiti prihod, očekivanja su jasno premašena najviše zbog rasta u sektoru mobilnih igara (7.3%). I tržišta konzola i PC-a su takođe poslovala bolje nego što je očekivano, a generisali su 1.2 milijarde (konzole), odnosno 0.8 milijardi prihoda (PC).

Foto: Newzoo

Cloud tržište je takođe doživelo značajan rast ove godine, registrujući duplo više prihoda nego prethodne godine. Newzoo predviđa da će se rast nastaviti u naredne tri godine.

Foto: Newzoo

Sektori eSportsa i live streaming-a su se isto proširili tokom 2021. godine. Prihodi od eSports-a su porasli za 14.5% u poređenju sa prethodnom godinom, a publika koja prati strimove je porasla za 12.7% u poređenju sa 2020. Twitch platforma je generisala 23.3 milijarde sati pregleda ove godine, što je apsolutni rekord.

Foto: Newzoo
Foto: Newzoo

Prognoza za 2024. godine daje još bolju sliku. Newzoo očekuje da gejming industrija te godine generiše oko 219 milijardi dolara prihoda, a oko 116 miliona dolara bi trebalo da dođe samo od igara sa mobilnih telefona. Cloud gejming bi trebao da dođe do 6.5 milijardi, a eSports će zaraditi 1.6 milijardu uz sve veći angažman korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version