Gadgets

Dva ekrana gejming laptopa: ROG Zephyrus Duo 16 recenzija

Republic of Gamers Zephyrus serija gejming prenosnih uređaja predstavlja zaista sam vrh tehnologije koju ova kompanija može da ponudi ali smo sada imali priliku da se susretnemo sa jednom inovacijom koju nismo viđali do sada – laptop sa dva ekrana. 

ROG Zephyrus Duo 16

Zephyrus Duo model je već neko vreme na tržištu ali se novi model za 2022. godinu odlikuje još boljim performansama i boljim i većim ekranom (ili u ovom slučaju ekranima) pa je bilo interesantno videti čemu to uopšte služi a i da li radi? Naime kada je zatvoren, Zephyrus Duo liči na bilo koji drugi relativno kompaktan i relativno lagan 16“ laptop, ali kada ga otvorite dešava se nešto zaista nesvakidašnje. Naime pored standardnog ekrana ovaj model ima u delu ispod i još jedan dodatni, duguljasti ekran, praktično na mestu gde se inače nalazi gornji deo tastature. U tom smislu je i tastatura pretrpela određena pomeranja pa se sada nalazi uz samu ivicu sa donje strane laptopa, dok je touchpad pomeren sa strane, praktično tamo gde bi se našao numerički deo tastature kod sličnih uređaja. Osnovna stvar ovog rešenja jeste vrlo inventivna šarka ekrana, koja kada otvarate ekran i ovaj donji ekran podiže tako da biste dobili odgovarajući položaj, praktično kao da su povezani. Ovo i te kako ima smisla kada vam računar stoji na stolu jer otvaranjem u neku normalnu radnu poziciju dobijate praktično skoro pa neprekidni ekran sve do vrha tastature i to je vrlo zanimljivo, a dodatno je unapređeno u odnosu na prošlogodišnji model.

Pritom je i sam standardni ekran u proporcijama 16:10, umesto 16:9 pa i na njemu imate dodatno prostora, a postoji opcija sa QHD rezolucijom i osvežavanjem od 165Hz, koju smo i mi imali na testu, ili sa 4K rezolucijom i 120Hz osvežavanjem. Glavni ekran je ono što ROG zove Nebula HDR i sastoji se od mini-LED zona koje obezbeđuju pravi HDR prikaz sa maksimalnom osvetljenošću od čak 1100 nita. Zanimljivo je primetiti da ukoliko se odlučite za 4K panel sa 120Hz osvežavanjem, primenom specijalne tehnologije ukoliko se odlučite za igranje u 1080p rezoluciji možete računati na čak 240Hz osvežavanja, dok je u svim varijantama vreme odziva ekrana 3ms. Dodatni ekran koga ROG zove Screen Pad je rezolucije 3840×1100 piksela, istog tipa kao i glavni u smislu boja i prikaza, ali je i osetljiv na dodir, pa čak podržava i korišćenje specijalne olovke za neke dodatne finese. Iako sam načelno više pobornik ekrana manje rezolucije na laptop uređajima, jer prosto ne možete toliko da primetite razliku između rezolucija a troši više baterije i drugih resursa, moram priznati da bih u slučaju Zephyrus Duo pre preporučio 4K ekran – prvo može se koristiti u igrama i kao 1080p a dobiti veće osvežavanje, a drugo rezolucija je onda ista po širini između osnovnog i dodatnog ekrana što ima prednosti ukoliko ih koristite kao prirodni nastavak. 

Ceo koncept je relativno jednostavan, stavite računar na sto, otvorite ga i ispred vas se nalazi da kažemo prošireni desktop koji možete kombinovati po želji, zapravo po samom paljenju se na donjem ekranu nađe neka stilizovana animacija ventilatora iz dubine računara što izgleda dosta interesantno. Ovo je najbitnije za različite vrste multitaskinga, bilo da na gornjem ekranu igrate igru, a dole su vam raspoređeni chat prozori, browser, podešavanje performansi i slično. Neke igre, recimo Dying Light 2, podržavaju čak da na donjem ekranu držite inventar ili mapu, što vam može olakšati i samo igranje. Druge primene podrazumevaju bilo šta zašta vam je bio koristan drugi ekran – na primer ukoliko želite nešto da strimujete, a ovaj računar je i te kako prilagođen tako nečemu po performansama, možete igrati na glavnom ekranu, a na donjem pratiti da li je sve okej sa strimom, chat i slično. Konačno jedna velika primena ovoga će biti kod različitih kreativnih profesionalaca, pa recimo možete u Adobe Premiere da postavite sliku na gornji ekran, a da vam na donjem stoji timeline dok montirate video za slanje na YouTube i slično. Ili recimo u Illustratoru s obzirom da donji ekran čak podržava i olovku da ga koristite kao mini tablu za crtanje, mogućnosti zavise samo od vaše maštovitosti. ROG je i dodatno softverski podržao oba ekrana pa će prilikom prevlačenja prozora sa jednog na drugi izbaciti mogućnosti da ga lakše smestite gde treba, doduše treba imati u vidu da neke funkcionalnosti zahtevaju da oba ekrana budu iste rezolucije, što opet nameće 4K glavni ekran kao bolji izbor. 

Naravno stvari nisu nikada baš crno-bele, dodatni ekran ima i svojih negativnih aspekata, čak i ako izuzmemo višu cenu i dodatnu težinu. Prvo moj lični utisak je da je laptop nekako komplikovaniji pa da je teže ga šetati onako otvorenog ili držati na krilu, kako bih to inače radio sa standardnim uređajem, prosto mi je utisak da je ovo nekako namenjeno da se koristi na stolu. Iskreno nisam testirao i ROG se vrlo ponosi dizajnom i izdržljivošću šarke, ali je makar na prvu loptu utisak u najmanju ruku drugačiji nego sa standardnim laptopom. Dodatno tastatura je pomerena na samu ivicu pa nemate onaj prirodni podmetač za dlanove koji inače zapravo pravi kućište računara. Naravno ROG je to takođe shvatio pa uz računar dobijate vrlo interesantan gumeni palm rest koji odrađuje svoj posao zaista dobro. Međutim tu se opet vraćamo na prethodnu stavku a to je da i ovaj koncept funkcioniše samo na ravnoj površini, tj stolu. Konačno teško mi je da zamislim nekoga ko bi recimo radio u Adobe Premiere na laptopu a bez da iskoristi i neki dodatni ekran u okviru svog radnog okruženja. Ovo može biti situacija samo ukoliko ste negde na primer na putu u hotelskoj sobi a baš vam je bitno da izmontirate video ili uradite stream. I u tom slučaju sam poprilično siguran da ne postoji bolji uređaj od Zephyrus Duo. 

Kada se malo odmaknemo od glavne teme ovog računara, što je dodatni displej naravno, možemo zaključiti da je njegov dizajn poprilično sveden, nema mnogo šljaštećih RGB elemenata, čak recimo ni na poklopcu, već je dobijen neki vrlo interesantan suptilni utisak tako što se logo i drugi elementi dizajna prelivaju u nekim čudnim bojama pod različitim osvetljenjem, iskreno ovo je dizajnerski pravac koji se meni više sviđa. Da bi ipak sve bilo malo više gejmerski tu je dizajn dela koji se vidi kada se drugi ekran pomeri na gore, a koji je urađen u nekom prosvetljenom staklu sa sve Republic of Gamers ili For Those Who Dare i slično, nije da smeta ali je po mom mišljenju moglo i bez toga. Tastatura je vrlo udobna za korišćenje, palm-rest definitivno pomaže za neko duže kucanje, a tasteri se mogu osvetljavati pojedinačno u bojama RGB spektra i sinhronizovati sa Aura Sync uređajima od Asus ili ROG. Sa desne strane smo već pomenuli da se nalazi touchpad koji je vrlo prijatan na dodir, a još interesantnije je što se u njegovom ćošku nalazi jedno podešavanje – naime kada prst neki duži period zadržite na obeleženom delu umesto touchpada se pali prosvetljena numerička tastatura koja je baš na idealnoj lokaciji pored fizičke tastature gde bi inače trebalo da se nalazi. Ukoliko koristite miša, a većina ljudi uz ovakav računar to radi, praktično imate celokupnu tastaturu dostupnu uvek i to je jako dobra stvar. Zanimljivo je primetiti da je ROG ovde ipak ugradio web kameru što može biti interesantno pre svega onima koji žele da strimuju sa ovog računara, ali je naravno okej i za video konferencije. 

Sam uređaj je poprilično malih dimenzija i težine za jedan 16“ model, portovi su razumno raspoređeni sa obe strane, ali i iza ekrana gde imate mogućnost da povežete HDMI, LAN i USB-A kabl bez da vam smetaju po stolu što svakako pozdravljam. Idealno bi bilo da može i okrugli adapter punjača da se poveže sa zadnje strane a ne sa leve, ali verovatno nije bilo moguće a i ne smeta preterano. Inače je punjač snage poprilično impresivnih 280W, ali je zato i dosta glomazan, međutim napuni bateriju na 50% kapaciteta za samo 30 minuta. Ukoliko ne želite da nosite sa sobom veliki punjač, a i nemate nameru da se igrate, tu je i mogućnost punjenja preko USB-C porta do 100W. Baterija nije najbolja u klasi ali je sasvim dovoljna za jedan gejming laptop i trajaće vam verovatno skoro celo radno vreme ukoliko se bavite nekim umerenim poslovima koji ne zahtevaju previše performansi što je poprilično iznenađujuće u smislu da dodatni ekran nije drastično uticao na njeno vreme trajanja. 

Performanse

Kada se pogleda spisak komponenti Zephyrus Duo računara koji smo imali na testu zaista se čovek zapita da li može nešto jače od ovoga – pre svega tu je AMD Ryzen 9 6900HX procesor koji je najjači u AMD ponudi za laptopove, uparen sa GeForce RTX 3080Ti grafičkom karticom sa čak 16GB memorije. Da sve to lepo radi se potrudilo i 32GB DDR5 memorije kao i ultra brzi SSD. Sve to pokreće sada već neminovni Windows 11. 

Posebno treba naglasiti ono što smo do sada već nekoliko puta iskusili – bez obzira na oznaku grafičkog čipa koji je stavljen u neku laptop konfiguraciju njegove performanse često zavise od termalnih karakteristika, odnosno od toga koliko mu je struje dozvoljeno da „povuče“. U ovom slučaju maksimalno napajanje za RTX 3080Ti iznosi 165W, dok procesor maksimalno može da stigne do 80W. To su zaista impresivne cifre za laptop a mislim da deo toga ima veze i sa time što se drugi ekran podigne pa oslobodi dodatni prostor za hlađenje. Inače u Performance i Turbo modovima ovaj računar ume da postane poprilično glasan, dok je u standardnom modu kada ne radite ništa specijalno praktično nečujan. 

Zaključak

Zephyrus Duo je zaista čudna zverka – s jedne strane imamo praktično jedan od najjačih gejming laptopova sa kojima smo se ikada susreli, dok sa druge strane imamo kombinaciju dva ekrana koja će nekome biti fenomenalna, a neko će se zaista teško na nju navići i naći joj pravu primenu u svom okruženju. Bilo kako bilo dobro je što ROG ima želju da eksperimentiše sa novim konceptima jer će to svakako nekome već sada i te kako koristiti, a ako ništa pomeriće granice kako razmišljamo o dizajnu prenosnih računara. 

Karakteristike:

ModelROG Zephyrus Duo 16
ProcesorAMD Ryzen 9 6900HX (8-core/16Threads)
Memorija32GB DDR5-4800
Grafička karticanVidia GeForce RTX 3080Ti 16GB GDDR6
SSD1TB M.2 PCIe 4.0
Hard diskNema
Povezivanje2xUSB 3.2 Gen2 Type-A, 1xUSB 3.2 Gen2 Type-C power delivery/DisplayPort/G-Sync, 1xUSB 3.2 Gen2 Type-C DisplayPort, 1x HDMI 2.1, 3.5mm combo, 1xLAN, WiFi 6e, Bluetooth 5.2, 720P HD IR Camera
Ekran16“ 2560×1600 IPS-level 165Hz ROG Nebula Display HDR
Dodatni ekranScreenPad Plus 14″ 3840 x 1100 IPS-level, touchscreen
OSWindows 11
Težina2.55 kg

Testiranje:

Igra Ultra settings2560×1600 (average FPS)
Witcher 3111.5
Battlefield 204296.8
Assassin’s Creed Valhalla87.9
Shadow of the Tomb Raider102.7

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top