Gadgets

Profesionalan i lagan bežični miš: MSI Clutch GM41 Wireless recenzija

Tržište periferija postaje sve interesantnije različitim proizvođačima, kako onima koji su ime izgradili na upravo gejming opremi, preko relativno nepoznatih kineskih uređaja pa sve do renomiranih proizvođača drugih tipova hardvera koji vrlo agresivno ulaze i na ovaj segment tržišta. I upravo tu se mogu desiti neka poprilično interesantna rešenja gde za manje novca dobijate odličan uređaj. 

MSI Clutch GM41 Wireless

Prvo napomena da MSI Clutch miš sa oznakom GM41 zapravo dolazi u dve varijante – Lightweight, koji je standardna žična opcija, i Wireless koji je nama i stigao na test. Samo pakovanje nije previše interesantno, ali kada se otvori možemo da vidimo da se u njemu nalaze mnoge zanimljive stvari. 

Pre svega tu je sam miš koji je relativno manjih dimenzija ali jako prijatno leži u ruci, simetričnog je oblika i generalno odaje utisak da je sve nekako potaman. Treba naglasiti da ima dva dodatna dugmeta koji dolaze ispod palca desne ruke, što može biti bitno levorukim korisnicima, ali to je svakako rešenje koje smo već viđali i kod dosta drugih modela. Plastika je vrlo prijatna na dodir a stranice imaju hrapavo/gumiranu površinu, tako da je vrlo zgodan za duže sesije igranja. Tome doprinosi i izuzetno mala masa samog uređaja od 74 grama što je baš na donjoj granici za bežične miševe, pri čemu ovaj ne koristi sada već popularni saćasti dizajn. Sa donje strane se nalaze veliki PTFE klizači koji svoj posao rade sjajno, kao i dugme za uključivanje. Meni se lično uopšte ne dopada činjenica da se dugme za promenu DPI osetljivosti nalazi sa donje strane uređaja, jer to znači da ga praktično ne možete iskoristiti u sred partije ili meča.

Međutim, čim okrenete miša videćete i dva dodatna konektora – priključak za docking stanicu preko koje se uređaj puni. I ono što je najbolje jeste da kada pogledate u kutiju, primetićete da je i docking stanica odmah uključena, što kod drugih proizvođača nikako nije slučaj ili se dešava samo kod najskupljih modela. Osim toga što je lepo da imate mesto na koje ćete uvek odložiti miša i napuniti ga, ovaj dock ima i druge kvalitete. Naime, na njemu se nalazi i mesto za stavljanje wireless adaptera, pa tako nećete morati da zauzimate dva USB porta na računaru, jedan za adapter i jedan za kabl za punjenje. Pri tome i same karakteristike punjenja su jako impresivne – ukoliko vam se baterija u potpunosti isprazni, za samo 10 minuta dobijate trajanje baterije od čak 9 sati, dok je sa 100% kapaciteta baterija predviđena da traje impresivnih 80 sati rada. Naravno, ukoliko baš morate u tom momentu da nastavite da igrate uvek možete staviti priloženi kabl direktno u miša i nastaviti sa korišćenjem, čime praktično dobijate klasični GM41 miš. Kabl je izrađen od izuzetno laganog končanog materijala, tako da čak ni ova opcija nije problematična. Interesantno je da se na lokaciju gde se priključuje kabl zapravo može staviti USB wireless adapter ukoliko miša želite da ponesete negde sa sobom, što je vrlo zanimljivo i praktično rešenje. 

Performanse

MSI Clutch GM41 dolazi sa Pixart PAW 3370 senzorom od čak 20.000 DPI rezolucije, što predstavlja praktično sam vrh u gejming periferijama. Tu je i poboljšani tracking, tako da ovaj miš praktično ne možete prevariti na bilo koji način izuzetno brzim pokretima ruke. MSI navodi i da njihova wireless 2.4GHz tehnologija omogućava vreme odziva od samo 1ms, što je praktično ekvivalentno sa miševima koji se povezuju preko kabla. Dodatno treba naglasiti i da su za dva glavna dugmeta ugrađeni OMRON prekidači koji su sertifikovani na čak 60 miliona klikova, a što bi opet trebalo da obezbedi izuzetnu dugotrajnost uređaja. 

Naravno, uređaj prati i odgovarajući softver u kome možete definisati RGB osvetljenje, nivoe promene DPI osetljivosti, makro komande i slično, i možemo slobodno reći da je u rangu softvera drugih velikih proizvođača periferija. 

Zaključak

MSI Clutch GM41 Wireless je po većini karakteristika vrlo solidan bežični gejming miš. Ima tu i tamo poneki nedostatak, ali u globalu je vrlo solidan i konkurentan s onim što se nudi na tržištu. Međutim, to se sve dosta menja kada stavite u kontekst i cenu, jer se ovaj model kod nas (nažalost ne i u zvaničnim prodavnicama već samo po oglasima) može naći po ceni od oko 75 evra što je značajno, a u nekim slučajevima čak i duplo jeftinije od drugih brendiranih uređaja velikih proizvođača. To ga čini izuzetno zanimljivim za svakoga ko ne pati od priklanjanja određenom brendu već je voljan da proba i nešto novo!

Karakteristike:

ModelMSI Clutch GM41 Wireless
TipOptički miš
Povezivanje2.4GHz Wireless
Senzor20.000 CPI
DodatnoDPI prebacivanje, RGB Osvetljenje, težina 74 grama, baterija do 80 sati, dock

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top