Opisi igara

11 godina je prošlo, a ja te i dalje volim: Diablo IV BETA utisci

Posted on

Sa jedne strane, prosto je neverovatno da je prošlo već 11 godina od izlaska poslednje velike Diablo igre. Čekanje u redu ispred prodavnice kako bi se igra kupila što pre, sada je samo odblesak vremena kada su fizičke kopije igara imale primat. Danas, jedino što sam čekao jeste da se tih osamdesetak gigabajta beta verzije skinu, ali s obzirom na brzinu interneta od 2 ili 3 gigabita (ne, stvarno više ne znam ni koju brzinu imam), i to je kratko trajalo. Stvarno živimo u budućnosti…

Šalu na stranu, protekli vikend bio je izuzetno buran po pitanju zatvorene beta verzije najnovijeg Diablo naslova. S obzirom da smo odabrali PC kao najprikladniju platformu za igranje, jer tradicija je ipak tradicija, osim hordi demona morali smo da se suočimo i sa hordama tehničkih poteškoća.

Dugo čekanje na red da se uđe u igru pored hiljada drugih igrača, nije nešto što sam očekivao. Naročito s obzirom da su ova čekanja umela da potraju i po sat vremena. Na svu sreću, situacija se ubrzo primirila pa smo mogli da pređemo i na… Druge poteškoće.

Igra, bez obzira na vašu konfiguraciju, radila je jako nestabilno. S obzirom da se preporučuje da vaš sistem ima 16 gigabajta RAM-a a onda ga igra pojede za 60 sekundi, očito je prisutan bag sa curenjem radne memorije. Privremeno rešenje bilo je spuštanje kvaliteta grafike, što je prava grehota uzevši u obzir kako dobro igra izgleda.

Od dizajna pa preko modela i atmosferičnog osvetljenja, igra izgleda mnogo bolje nego što sam očekivao, bojažljivo bacajući pogled na promo materijale prethodnih godina. Još ukoliko igra na datum izlaska bude ispeglana dovoljno dobro da zapravo mogu da je bez problema igram i na višim grafičkim podešavanjima, moći ću i stvarno da odahnem.

Atmosfera je toliko dobra da ne mogu da verujem da sam sebi dopustio da se toliko uživim u igru čije je igranje bilo ograničeno na dva dana. Konstantna i fenomenalna muzika koja kao da briše sve smetnje spoljašnjeg sveta dok tonete u ovaj svet, činila je da se osećam kao da istovremeno štitim svet od armija Pakla i sedim u prvom redu nekog koncerta prvoklasnog simfonijskog orkestra.

Jako mi se dopada i sistem mape koji izuzetno olakšava kretanje kroz svet a istovremeno i sugeriše njegovu grandioznu veličinu. Nisam siguran koliko je tradicionalno nasumično generisanje nivoa bilo u toku, ali nemojte sumnjati da vas očekuje neizrečivo zanimljiv svet za istraživanje.

Sistem menija i inventara kao i dostupnih veština, kao da je negde na pola puta između drugog i trećeg nastavka serijala. Možda većina nas i najviše voli originalni i pomalo sirovi sistem prva dva dela, ali i ovo je dovoljno napretka unazad – ako razumete šta hoću da kažem.

Kroz nivoe je sada moguće kretati se i penjanjem i provlačenjem kroz prepreke, što mnogo doprinosi kompletnom utisku mobilnosti, a tu su čak i konji koje je moguće jahati što je novitet kakvom se nisam nadao.

Kao verovatno najupečatljiviji segment, ovog puta mi se izdvojila i priča i način pripovedanja. Osim što je premisa zanimljiva a kvalitetne kompjuterske animacije ovog renomiranog studija prisutne, tu su i „in game“ sekvence koje su ili „prerenderovane“ ili se izvode u realnom vremenu. Moram da priznam da neočekivano dobro produbljuju narativ i izgledaju zaista sjajno.

Diablo nije serijal kom je potrebno previše reklame. Pa bez obzira što je studio koji stoji iza njega imao svoje uspone i padove, ja nemam apsolutno nikakvih sumnji da nas očekuje jedna sjajna igra. Možda čak i najbolja koju ćemo videti od davne i kultne dvojke. Slobodno planirajte kupovinu igre unapred. Siguran sam da nećete zažaliti, osim ak Blizzard ne izvuče još jednu poznatu i neslavnu kartu iz rukava i izda igru u koju ćete morati da uložite dodatni novac kako biste propisno uživali. Ali što bi mudri i učeni ljudi iz starina rekli – pu pu, daleko bilo.

Otvorena Diablo IV beta će biti dostupna od 24. do 26. marta za PlayStation 4/5, Xbox One Series X/S i PC

Planirani datum izlaska: 06.06.2023.

Autor: Milan Živković

Beta ključ ustupio: Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version