PlayStation 3

Sony prodao preko pola milijardi Playstation konzola

Posted on

FOTO: Sony

Kada je Sony prvi put ušao u industriju video igara 1994. godine, svet je bio sasvim drugačije mesto, a Nintendo i SEGA su bili dva najveća proizvođača konzola za video igre. U skoro 3 decenije od tada, videli smo meteorski uspon Playstation brenda, bez znakova usporavanja uspeha za kompaniju Sony. Sa najnovijim podacima o PS5 koji su zvanično objavljeni, Sony je sada prodao preko 500 miliona kućnih konzola – rekord za industriju.

Pošto proizvodnja Playstation 5 više nije ometana problemima u proizvodnji, Soni je uspeo da proda impresivnih 6,3 miliona jedinica tokom prvog kvartala 2023. godine, čime je ukupna prodaja PS5 konzola iznosila 38,4 miliona.

Ukupno, Sony je sada zvanično prodao preko 500 miliona kućnih konzola od lansiranja originalne Playstation konzole 1994. godine, što predstavlja novi rekord za industriju. Raspored prodaje konzola je sledeći:

  • PS – 102,5m
  • PS2 – 155m
  • PS3 – 87,4m
  • PS4 – 117m
  • PS5 – 38,4 m

Vredi napomenuti da cifra od 500 miliona predstavlja samo prodate kućne konzole i ne utiče na performanse ručnih uređaja proizvođača konzola. Ako bismo uključili ručne uređaje, onda bi Playstation zauzeo drugo mesto iza Nintenda – sa potonjim koji je prebacio preko 800 miliona jedinica i na kućne konzole i na ručne uređaje. Naravno, Nintendo je izdao mnogo više ručnih uređaja tokom svoje istorije u poređenju sa Playstation-om, tako da poređenje nije najpoštenije.

Ipak, pola milijardi kućnih konzola je ogromno i svakako vredi proslaviti. Uz to, s obzirom da se proizvođač konzola nada da će ove godine prebaciti preko 25 miliona PS5, možda neće proći mnogo vremena pre nego što Playstation postigne narednu prekretnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version