Vesti

Zašto je u Mortal Kombatu moralo doći do vraćanja na početak?

Posted on

Prošlog meseca, NetherRealm je igračima pružio prvi uvid u svoju novu borilačku igru, Mortal Kombat 1. Trejler je otkrio nekoliko stvari o nadolazećem projektu i potvrdio ono što mnogi su sumnjali. Konkretno, Mortal Kombat 1 će funkcioništi kao neka vrsta još jednog narativnog restarta za ovaj serijal.

Trejler za Mortal Kombat 1 je prikazao neke elemente nove vremenske linije serijala i dao nekoliko naznaka o čemu će igra biti. Neki od likova izgledali su kao da imaju nove sudbine, dok su drugi obnavljali stara rivalstva iz prethodnih vremenskih linija. Put ka ovoj novoj vremenskoj liniji, međutim, bio je dug i pun mnogih preokreta.

Prvi restart priče u Mortal Kombat serijalu

Originalna trka Mortal Kombat bila je puna nekonzistentnosti i jednostavna priča koja je možda imala najdužu kontinuiranu naraciju u svetu video igara. Tokom 16 godina, developer je izdao sedam glavnih nastavaka u serijalu koji su ispričali neprekidnu priču sa borbama iz različitih carstava. Može se tvrditi da je Mortal Kombat serijal uopšteno više uložio u priču nego bilo koja druga borilačka igra. Ova naracija bi se nastavila sve do izlaska Mortal Kombat (2011) koji je efektivno restartovao priču serijala po prvi put.

Nakon što je Midway Games bankrotirao, prava na Mortal Kombat su prodata Warner Bros Interactive-u, zajedno sa timom koji je razvio igru. Sledeća igra koju je studio objavio bila je Mortal Kombat (2011) u kojoj je otkriveno da je Shao Kahn trijumfovao tokom događaja Mortal Kombat: Armageddon. Raiden tada šalje poruku svojoj prošloj verziji kako bi promenio istoriju, rezultirajući time da igra funkcioniše kao restart priče serijala unutar kontinuiteta. Ova nova vremenska linija biće postavka za njena dva nastavka, Mortal Kombat X i Mortal Kombat 11 pre nego što je vremenska linija ponovo resetovana.

Kako je Mortal Kombat 11 ponovo resetovao vremensku liniju serijala

Priča Mortal Kombat 11 je bila bizarna, čak i za standarde serijala. U njoj, lik po imenu Kronika, Titanka vremena, odlučuje da resetuje celokupnu vremensku liniju univerzuma, navodno iznervirana Raidenovim konstantnim mešanjem. Nakon epske priče, Liu Kang, sada sam bog zahvaljujući Raidenu, uspeva da pobedi Kroniku u borbi. 

Nažalost, njegove akcije dolaze prekasno i vremenska linija Mortal Kombat multiverzuma je potpuno resetovana. Zavisno od toga koliko dobro igrač izvršava borbu protiv Kronike, kraj će ili imati Liu Kanga koji se pridružuje Raidenu ili Kitani u njihovim naporima da oblikuju novu vremensku liniju.

DLC Mortal Kombat 11 Aftermath dalje razrađuje kraj priče i pruža igračima potpuniju naraciju. Nakon kratke priče u kojoj učestvuje Shang Tsung i zapleta u vezi sa krađom Kronikine krune, igraču se daju dva različita kraja zavisno o tome koga odabere da igra. Jedan kraj prikazuje Shang Tsunga kao novog vladara nad vremenskom linijom univerzuma, dok drugi ima Liu Kanga koji deluje kao mentor mladoj verziji Kung Laoa. Ispostavilo se da će Liu Kangov kraj biti kanonski.

Činjenica da će se vremenska linija Mortal Kombata resetovati bila je očigledna. Završeci najnovijeg nastavka nisu ostavljali prostor za druge mogućnosti. Ovo je zbunilo neke igrače, jer je postavljeno pitanje zašto se serijal ponovo resetuje kada se to dogodilo relativno skoro, barem u okviru serijala. Bez obzira na to, igrači će moći da saznaju da li je Liu Kang uspeo da stvori bolju vremensku liniju od originalne kada reboot nastavak bude objavljen kasnije ove godine.

Mortal Kombat 1 će biti objavljen za PC, PS5, Switch i Xbox Series X/S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version