Vesti

Activision-Blizzard bi mogao postati vlasništvo kompanije Microsoft već sledeće nedelje

FOTO: Microsoft

Ove nedelje, američki sud je zvanično doneo odluku o Microsoftovom predloženom preuzimanju Activision Blizzard, odbijajući zahtev FTC da blokira spajanje. To ostavlja UK-ov CMA kao poslednju prepreku protiv zatvaranja posla i u roku od sat vremena od objavljivanja odluke američkog suda, Microsoft i CMA su objavili plan da pauziraju svoju bitku žalbe kako bi ponovo pregovarali. S obzirom na to kako stvari idu, Microsoft bi mogao zvanično da poseduje Activision Blizzard već sledeće nedelje.

Nakon 18 meseci rasprave o zaslugama transakcije, konačno smo na ciljnoj liniji. FTC je izgubio svoj zahtev za zabranu da zaustavi spajanje, omogućavajući Microsoftu da legalno završi transakciju u SAD. Prethodno su Microsoftovi izvršni direktori aludirali na potencijalno zatvaranje uprkos odluci da se kupovina blokira u Velikoj Britaniji. Takva situacija bi mogla uključivati ograničenja na Microsoftovim xCloud ponudama u Velikoj Britaniji ili možda traženje novog partnera za objavljivanje kako bi se Activision igre dovele na britansko tržište.

Prema CNBC-ovom Davidu Faberu, Microsoft i CMA su možda već postigli dogovor koji uključuje “malo odvajanje” kako bi se rešile zabrinutosti regulatora. S obzirom na to da se odluka CMA uglavnom fokusirala na uticaj posla na cloud gaming tržište, teoretski se pretpostavlja da bi to odvajanje moglo uključivati povlačenje xCloud usluge iz Velike Britanije ili možda samo dogovor da se ne nude Activision Blizzard naslovi poput Call of Duty preko xCloud.

Ako Microsoft povuče svoju cloud-streaming tehnologiju iz Velike Britanije, kompanija bi i dalje mogla da se pozicionira kao dobavljač igara rivalnim cloud gaming servisima. To bi značilo da iako Microsoft ne nudi mogućnost direktnog strimovanja igara, korisnici bi mogli da koriste servise poput Nvidia GeForce Now kako bi pristupili tim igrama umesto toga.

Kako je izvestio Reuters, CMA je izjavio da “dok spajajuće strane nemaju priliku da predlože nove mere nakon što je konačni izveštaj objavljen, one mogu izabrati restrukturiranje posla”. Međutim, to “može dovesti do nove istrage spajanja”. S obzirom na to da je već sprovedena opsežna istraga posla, nije jasno koliko bi trajala druga “istraga” zasnovana na novim predlozima.

Ugovor između Microsoft i Activision Blizzard propisuje rok od 18. jula za zatvaranje posla. Nakon tog datuma, Microsoft će biti obavezan da isplati 3 milijarde dolara kako bi raskinuo ugovor. Microsoft će se brzo kretati ove nedelje kako bi sve sredio kako bi osigurao da transakcija može proći sledeće nedelje. Activision je jasno stavio do znanja da ne želi produžiti trenutni dogovor dalje od trenutnog roka.

Dok posao teoretski može biti zatvoren do 18. jula, FTC može tražiti razdvajanje kompanija nakon spajanja. Proces će biti mnogo teži i s obzirom na slab slučaj FTC-a na saslušanju o zabrani, nije jasno hoće li tražiti još jedno suđenje. S tim u vezi, FTC navodno “naginje ka” žalbi na odluku o zabrani, prema sajtu Bloomberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top