Vesti

Microsoft na korak bliže Activision-Blizzard grupi, sudija u SAD odobrava kupovinu

Šanse da Microsoft preuzme velikog izdavača igara Activision Blizzard su se povećale nakon što je američki sudija odbio zahtev američkih regulatora da se blokira dogovor.

Nakon pobede u SAD-u, Microsoft je rekao da će se fokusirati na rešavanje problema u Velikoj Britaniji.

Spajanje tehnološkog giganta sa vlasnikom Call of Duty franšize bi bio najveći dogovor te vrste u istoriji igračke industrije.

Akcije Activisiona su skočile više od 10% jer su investitori uložili da će uspeti.

U SAD regulatori su tvrdili da bi takav dogovor naštetio igračima i smanjio konkurenciju tako što bi Microsoft, proizvođač Xbox-a, imao moć da uskrati pristup Activision igrama rivalima.

Federalna trgovinska komisija (FTC) je tražila hitnu blokadu kupovine, koji bi trebao da se zatvori kasnije ovog meseca, dok je osporavala planove.

Ali sudija Jacqueline Scott Corley je rekla da ne misli da će regulator pobediti u svom slučaju.

Odluka u SAD-u je najjači pokazatelj do sada da će kupovina tehnološkog giganta, procenjena na 69 milijardi dolara kada je objavljena prošle godine, na kraju biti realizovana.

To dolazi nakon što je dogovor odobren od strane Evropske unije, dok se pokušaj blokiranja spajanja u Velikoj Britaniji na šta je kompanija iz Redmonda uložila žalbu.

Predsednik Microsoft-a Brad Smith je rekao da je kompanija “zahvalna” na brzoj odluci i da će sada usmeriti svoj fokus na Veliku Britaniju. On i britanska Agencija za konkurenciju i tržišta su rekli da su se dve strane složile da obustave parnicu dok kompanija ne smisli način kako da reši probleme, koji su se fokusirali na tržište cloud gejminga.

Razvoj događaja izgleda kao da će doneti veliku pobedu Microsoftu, koji pokušava da drži korak sa tržišnim liderima PlayStation i Nintendo tako što ulaže mnogo u igrački sadržaj koji bi mogao podstaći igrače da izaberu njegove platforme, uključujući Xbox konzolu, umesto svojih rivala.

Activision Blizzard je odgovoran za velike naslove poput Call of Duty, World of Warcraft, Diablo i Overwatch, a takođe poseduje King, mobilnog razvijatelja igara odgovornog za Candy Crush.

Sudbina franšize Call of Duty bila je ključna za argumente regulatora.

Odluka u SAD nije nužno kraj procesa. FTC može da se žali na presudu. Takođe je odvojeno osporio spajanje u paralelnom procesu koji se odvija u administrativnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top