Gadgets

Šiz-friz mehanička tastatura: Redragon Fizz RGB recenzija

Proizvođači se vrlo često trude da naprave neki uređaj ili periferiju koja će se isticati u moru sličnih, a pogotovu je to tačno za proizvođače gejming periferija, pa je dosta retko da se susretnemo sa proizvodom koji izgleda toliko drugačije da nemamo s čime zapravo da ga uporedimo, a upravo nam je takva jedna tastatura stigla od Redragona. 

Redragon Fizz RGB

Čim pogledate kutiju Redragon Fizz RGB tastature primetite da je nešto drugačije – nema klasičnog crnog dizajna sa samo crvenim logotipom, nego je cela nekako plavičasta i vesela. I odmah postaje jasno zašto je to tako – ovo je uređaj kome skoro pa da nema sličnog po izgledu na celom tržištu. Radi se naime o mehaničkoj tastaturi koja je skoro u potpunosti providna, počev od kućišta pa do tastera. Dok je ne priključite izgleda malo čudno na stolu, ali tek kada je povežete na računar kreće pravi svetlosni šou. Navikli smo na tastature koje imaju prosvetljene tastere, to prosto nije ništa novo, ali se tu uglavnom radi o LED svetlima koje izlaze ili ispod ili sasvim malo kroz tastere.

U slučaju modela Fizz, to RGB osvetljenje prosvetljava kako taster ispod koga se nalazi, tako i gomilu okolnih ali i samo kućište, pa se dobijaju izuzetno zanimljivi vizuelni efekti. Naravno tu je i selekcija velikog broja različitih modova u kojima radi tastatura, pa se svetlosnim efektima zaista možete igrati do mile volje. Tu je i Redragon softver preko koga možete podešavati kako svetlosne efekte tako i šta radi koji taster ili definisati makro komande. 

Inače, Fizz serija Redragon tastatura je napravljena u kratkom stilu – tu je samo 61 osnovni taster, dok se drugi mogu dobiti kombinacijom sa funkcijskim tasterom. Ovo čini sam uređaj vrlo kompaktnim i moguće ga je postaviti na bilo koju radnu površinu, s tim da treba imati u vidu da je ovo žični model i da mu je potreban kabl.

Kabl je standardnog USB-C tipa i priključuje se sa strane tako da ne smeta, čak ima i zakrivljen konektor pod 90 stepeni da bi se sve bolje uklopilo, a na sve to nam se dodatno svidela i prijatna čičak traka kojom možete obuzdati višak kabla kako vam ne bi smetao na stolu. Sa donje strane se nalaze standardne nožice kojima možete regulisati nagib tastature. 

Treba naglasiti da ova tastatura ima tastere standardne dubine za mehanički model pa je u tom smislu privikavanje na nju vrlo jednostavno. S druge strane, pretpostavljam i zbog dizajna, izbor je pao na dosta neuobičajene Crystal svičeve koji su linearni ali imaju i klik, što je dosta interesantno rešenje i treba proveriti da li vam odgovara. Dobra stvar je što su tasteri hot-swappable, to jest možete ih menjati i u toku rada, a u paketu se dobija i nekoliko rezervnih kao i alat za vađenje što je nešto na šta nas je Redragon već i navikao. Konačno, proizvođač tvrdi da svičevi mogu da izdrže do 50 miliona klikova što je zaista pohvalno. 

Zaključak

Redragon Fizz RGB zaista jeste tastatura koja je potpuno različita od svega što smo videli u domenu gejming periferija, da li se to vama sviđa je druga stvar, ali je činjenica da biste se sa ovim modelom svakako isticali u društvu i bili drugačiji. S druge strane, kompaktan dizajn i solidni tasteri su dobra podloga za bilo koju mehaničku tastaturu, pogotovu što se Redragon modeli često mogu naći po vrlo povoljnim cenama za ovaj tip uređaja. Pohvalno je i što je ovako „luda“ tastatura praktično iste cene kao i standardni modeli, pa ukoliko ste nešto konzervativniji tip korisnika možete odabrati i neku od standardnih boja. Jedna pogodnost koju do sada nismo viđali na gejming periferijama jeste i to da Redragon na ovaj uređaj nudi čak pet godina produžene garancije, što samo govori o tome koliko su sigurni u svoj proizvod.

Autor: Stefan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top