Gadgets

Dva seta zabavnih zvučnika: Redragon Kaidas i Mouthpiece

Zvučnici za računar su nekako ranije bili deo obavezne opreme za računar, ali kako je sve više gejmera koji žele samo slušalice, zvučnici su postali prenosni, povezuju se preko Bluetooth-a i slično. Deluje kao da je ovaj segment zvučnog sistema pao u zapećak, odnosno da ili nemate zvučnike ili imate neke „profesionalne“ od nekoliko stotina evra. Međutim kompanije kao što je Redragon se trude da pruže tržištu i povoljnije alternative koje donose novine i u budžetskom segmentu. 

Redragon Kaidas

Kaidas predstavlja vrlo interesantno dizajniran sistem 2.0 zvučnika koji su u nekoj varijanti između malih loptica i delova koji imaju izraženije uglove. U pitanju je vrlo lep dizajn koji će se uklopiti u svako radno ili gejmersko okruženje, a jedina mala zamerka se može uputiti ka tome da zvučnici nekada nisu najstabilniji pa se mogu okrenuti na ono što bi se moglo nazvati bokom, ali to prosto ništa ne smeta niti remeti funkcionalnost. Uređaj se na računar povezuje preko USB-A porta i ne zahteva nikakvo dodatno napajanje što je vrlo praktično. Tu je i RGB osvetljenje sa zadnje strane koje možete promeniti u nekoliko različitih boja i na taj način dati poseban štimung vašem okruženju. 

Između dva zvučnika se nalazi kontrolna jedinica na kojoj su uobičajene opcije kao što su kontrola jačine zvuka, taster kojim se menja boja RGB osvetljenja ali i nekoliko drugih priključaka i kontrola koje nismo očekivali. Naime tu je jedan 3.5mm džek na koji možete priključiti vaše slušalice, što je vrlo praktično da ne morate da se savijate ukoliko vam je kućište malo dalje, ali i jedan isti takav AUX priključak. Na AUX možete priključiti bilo koji uređaj koji ima izlaz na „bananicu“, bio to neki mp3 plejer, telefon ili nešto drugo. Konačno, treći mod rada je možda i najzanimljiviji jer ga do sada nismo sretali na ovakvom tipu uređaja – u pitanju je povezivanje preko Bluetooth konekcije. Na taj način preko ovih zvučnika možete slušati muziku sa vašeg telefona što je verovatno najčešći način kako mladi i slušaju muziku i vrlo je praktičan. 

Kada govorimo o kvalitetu zvuka ovog modela, od zvučnika ovako malih dimenzija ne možemo očekivati previše pa je tako deklarisana snaga od dva puta po 3W što verovatno neće biti dovoljno da puštate muziku na žurci, ali će biti sasvim okej za neki rad u relativno tišem okruženju. S druge strane treba istaći da je zvuk vrlo kvalitetan, pa čak i bas zvuči jako dobro, što je izuzetno pohvalno, bez obzira što se radi o jako malim zvučnicima. 

Redragon Mouthpiece

Za one koji žele nešto jači zvuk Redragon je pripremio sličan, ali unapređeni, 2.0 sistem u vidu Mouthpiece modela. Pravi audiofili zvučnike uopšte i ne priznaju ukoliko se ne nalaze u pravim drvenim kutijama, a ovaj model upravo tu dolazi do izražaja. Dizajn je vrlo minimalistički i klasičan, s tim što ima vrlo ubedljivu šaru drveta na kutijama koja zapravo naglašava njihovu orijentaciju ka kvalitetnom zvuku. S obzirom da se radi o nešto većem i jačem modelu, ovde treba računati da vam je potrebna i jedna utičnica za napajanje, a postoji i poseban prekidač za uključivanje i isključivanje uređaja, s tim da ova svedenija varijanta ne poseduje nikakvo RGB osvetljenje. Međutim posebnu pažnju privlači panel na jednoj strani zvučnika – pre svega zato što ima tri potenciometra kojima možete podešavati jačinu zvuka, ali i odnos bass ili treble, odnosno niskih i visokih tonova. Iznad ta tri potenciometra se nalazi možda još interesantniji panel na kome se nalazi slot za MicroSD kartice (podržano maksimalno do 64GB) i jedan USB-A port preko koga možete priključiti neki fleš disk i puštati muziku sa njega. Zato se pored njih nalaze i kontrole za puštanje ili preskakanje pesama kako biste to mogli da uradite čak i bez uključivanja računara. Konačno tu je i izbor moda sa koga se pušta muzika, a tu dolazimo i do Bluetooth moda koji najčešće služi za puštanje muzike sa telefona što je opet jako zgodna mogućnost. 

Mouthpeice prosto briljira kada je u pitanju kvalitet zvuka s obzirom da se radi o drajverima od tri inča, ukupne snage 20W, što je već malo ozbiljnije ozvučenje, ali opet ne treba očekivati da će se tresti zgrada. Svi zvučni opsezi se čuju vrlo kvalitetno, zapravo značajno bolje nego što bismo očekivali od ovakvog, i dalje dosta malog, seta 2.0 zvučnika. 

Zaključak

Redragon je sa Kaidas i Mouthpiece zvučnicima pokazao da se i u jednom tradicionalno „dosadnom“ segmentu PC periferija mogu uvesti inovacije koje će ići u korak s vremenom, pre svega povećavanjem načina konekcija i uvođenjem Bluetooth modula kao standarda sa čime se do sada nismo susretali. Konačno, ni cena ovih uređaja nije previše visoka i definitivno vrede novca za koji se prodaju na našem tržištu. Kada na to dodamo i aktuelnu produženu garanciju od čak pet godina na ove Redragon uređaje, ukoliko su vam potrebni 2.0 desktop zvučnici svakako treba obratiti pažnju i na ove modele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top