Opisi igara

Poslednji pozdrav pred selidbu na Unity: Football Manager 2024 recenzija

Svake godine u isto vreme preda mnom je jedan naizgled jednostavan zadatak, koji zapravo ne može biti komplikovaniji – sastaviti recenziju o igri o kojoj smo već pisali prethodnih godina.

Ja sam neko ko aktivno igra gotovo svaki Football Manager još od 2007. godine i malo za koju igru sam izdvojio toliko vremena. Spreman sam da pružim podršku studiju koji na svakih 12 meseci pravi nešto po mom ukusu i nemam nikakav problem sa time, ali je FM24 verovatno nastavak koji je doneo najmanje noviteta u istoriji serijala. Ipak, Sports Interactive je u periodu pre izlaska same igre spremio jednu vest koja je zagolicala maštu svih fanova. 

Kako kažu, Football Manager 2024 je ‘’The Last of its Kind’’ i na neki način oproštajno pismo od igre kakve se sećamo, jer naredna prelazi na Unity endžin, što će biti ogromna promena za gotovo ceo sistem koji poznajemo u igri, a posebno za 3D grafiku, koja je implementirana po prvi put 2009. godine, a poslednji put unapređena 2017. godine. Samim tim, manjak promena koje smo dobili u ovoj igri znatno manje boli, jer su svi nekako fokusirani na ono što sledi. 

I pored toga što postoje minimalne razlike između poslednja dva dela, SI je uspeo da iskoristi već proveren sistem i unapredi ga na malo viši nivo. Možda nema previše noviteta, ali sve što su ubacili u igru je bio korak u pravom smeru. 

Za početak, jedan od najvećih aduta FM24 jeste mogućnost da prenesemo partiju iz prethodne igre. Toliko puta se svima nama dešavalo da započnemo prelep ‘’sejv’’ koji prekinemo kad izađe nova igra. Mogućnost da više ne moramo da brinemo oko toga je donelo osmeh na lica mnogih Menadžera. 

FM24 je takođe dobio nove modove, koji po meni nisu nešto što će biti primamljivo velikom broju igrača. Tu je mod sa Real Life Transferima, koji će igrače menjati iz kluba u klub po datumu kada se to dešava u stvarnom životu. Poslednji mod koji je dodat zaključava sve transfere i daje vam mogućnost da napravite svet i igru onako kako želite. U svakom slučaju, ni prvi, a ni drugi nisam dovoljno isprobao, niti imam želju. Možda mogu biti zabavni za pojedine igrače, ali u suštini nisu ono što većina publike traži. 

Stvar koja je mene najviše oduševila, jeste brzina same igre. Kao neko ko voli da učita ogromnu bazu igrača i veliki broj zemalja, dešavalo se da vreme između dva meča postane predugo. To više nije problem, jer se dani nikada nisu učitavali brže nego sada. Ovo je po meni odlična promena i nadam se da Unity endžin naredne godine neće usporiti igru. 

Kada započnete sa konfiguracijom taktika, primetićete da vam igra od ove godine daje mnogo detaljnije opcije kada je u pitanju priprema Set Piece Taktika, iliti slobodnih udaraca. Ovo je jedan od ključnih elemenata svakog fudbalskog meča, posebno ako ste u tim doveli igrače poput Žigića i Krauča. 

Sećate se onih igrača kojih nikako niste mogli da se otarasite iako su poslednji meč odigrali pre dve godine? Nema ništa gore nego kada vam beskoristan član tima crpi platu koju možete potrošiti na neka nova lica. Taj problem je u neku ruku ispravljen, pošto od sada postoje posebni agenti za prodaju koji će imati baš taj zadatak. 

Kao što rekoh, nekih drastičnih promena nije bilo, tako da je ovo definitivno ona ista igra koju svi već godinama volimo. Ništa od pomenutog nije imalo veliki uticaj, ali probao sam da budem manje kritički nastrojen jer verujem da nam developeri spremaju dosta novina u narednoj igri na kojoj već uveliko rade. Za jednu ovako poznatu franšizu vrlo je važno da tranzicija bude odrađena bez previše grešaka, jer se u slučaju lošeg proizvoda rizikuje gubitak velikog broja igrača. Iako u svojim rukama imamo proizvod koji nam daje baš ono što želimo, ne mogu reći da nisam uzbuđen da vidim kako će Football Manager dostići viši nivo, jer definitivno postoji dosta prostora za napredak. 

Dugo sam razmišljao koju ocenu da dodelim ovoj igri. Nećkao sam se da li da budem surov i da dodelim nižu ocenu, ne zato što smatram da je igra lošija, već zato što verujem da su verni igrači zaslužili više na godišnjem nivou. Ipak, ne mogu reći da je ovaj proizvod lošiji od prethodnog, jer nije, a developerima pritom mogu da oprostim ako su se zapravo fokusirali na FM25. Zato ćemo se čuti za dvanaest meseci kada ćemo presuditi da li sam bio blag, ili pak ne.

Football Manager 2024 je dostupan za PC, PS5/4, Nintendo Switch, Android, iOS, Xbox Series X/S i Xbox One

Autor: Predrag Ciganović

Igru ustupio: Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Football Manager 2024

59,99€
8

8

8.0/10

Za:

  • Brzina
  • Mogućnost nastavka sejva iz stare igre
  • Konačna je dodata i japanska liga

Protiv:

  • Manjak novina
  • Bagovi tokom mečeva iz prethodnih delova
  • 0 promena u razgovoru sa novinarima i igračima
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top