Gadgets

Republic of Gamers Ally

Mnogi su predviđali propast igranja na PC računarima kako su mobilni telefoni postajali sve više grafički sposobni, jer zašto bi iko kupovao glomazni PC računar kada sve to može imati u džepu. Međutim danas smo svesni da su se ova dva segmenta gejminga skoro potpuno odvojila i malo ima preklapanja među njima, čak je i Nintendo sa svojom Switch konzolom napravio neverovatan uspeh iako su mnogi predviđali da to neće biti moguće. Međutim podstaknuti time, na polju PC računara se prošle godine pojavilo nešto što mnogi nisu očekivali – Steam Deck. Steam, kao firma koja se inače ne bavi hardverom (a i što se bavila nije bilo preterano uspešno), je odlučila da ponudi prenosni PC računar sličan po formatu kao prenosna konzola a na kome biste mogli da igrate igre iz svoje Steam bibilioteke. I s obzirom da je takav koncept naišao na veoma dobar prijem na tržištu sada imamo i druge jake igrače koji nude nešto slično a jedan od prvih je upravo Republic of Gamers.

ROG Ally

Pod nazivom Ally iz kuhinje Republic of Gamers nam stiže PC u formatu igračke konzole koji zaista bilo koga ostavlja ravnodušnim. ROG se odlučio vrlo hrabro za potpuno beli uređaj, sa samo crnim kontrolama i blagim zakrivljenjima po uglovima, pri čemu ima mnoštvo detalja poput srebrnog logotipa ili diskretnih RGB elemenata da popune vizuelni užitak koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. Središnji deo je naravno ostavljen za displej dijagonale 7“ i rezolucije 1920×1080 piksela koji ima i ekran osetljiv na dodir ali je i presvučen Gorilla Victus zaštitinim staklom koje je izuzetno bitno za bilo koji prenosni uređaj. Sam uređaj je nešto manji kada poredimo sa konkurencijom od strane Steama, što i nije toliko bitno, ali je jako značajno napomenuti težinu od samo 608 grama što ga čini skoro 10% lakšim. Uređaj odlično leži u ruci, ekran je dovoljno svetao iako je „IPS-level“ da može bez problema da se koristi i na direktnom suncu pa je vrlo zgodan za bilo kakvo igranje u pokretu. Dodatna pogodnost je što ekran ima osvežavanje od 120Hz što je izuzetno korisno za eSports i druge dinamične naslove, naravno ukoliko želite da ih igrate na prenosnom uređaju.

Sa gornje strane uređaja su svi portovi koji vam mogu zatrebati – pre svega mogućnost proširenja memorije SD karticom, zatim 3.5mm džek za slušalice, ROG XG Mobile interfejs (o kome će biti reči kasnije), USB-C port koji služi za punjenje, povezivanje periferija ili kao DisplayPort 1.4, dugmići za regulisanje jačine zvuka, LED indikatori baterije i trenutnog stanja uređaja kao i meni omiljeno Power dugme u koje je integrisan i čitač otiska prsta pa to značajno doprinosi bezbednosti. ROG Ally se sa drugim uređajima povezuje ili preko Bluetooth konekcije ili preko WiFi 6Ee protokola koji donosi dosta veliku brzinu prenosa podataka. Međutim ako ste ograničeni na neki „običan“ wifi kao što je kod nas slučaj treba imati u vidu da je skidanje neke od standardnih PC igara koje sada idu i preko 100GB poprilično dugačak zadatak. U tom smislu SD kartica može biti interesantno rešenje, pogotovu što se igre mogu i pokretati sa nje, a ukoliko uzmete neku visokih performansi učitavanje igara će biti tek nešto malčice sporije nego sa internog SSD-a.

Sa donje strane se nalazi poprilično dobro rešeno hlađenje uređaja koje ponekad ume da zavrti ventilatore malo jače, ali nismo nijednom primetili da je neprijatno topao ili da nam nešto tu smeta što je izuzetno bitno za ovakav prenosni računar. Kada smo kod prenosivosti sami podaci proizvođača kažu da možete gledati Youtube ili Netflix oko 6.8 sati dok „teško“ igranje može da traje do 2 sata, u našem testiranju je rezultat bio nešto slabiji što se igranja tiče ali to zavisi i od postavki uređaja pa možemo da konstatujemo da su cifre relativno objektivne. Uz uređaj se dobija i USB-C punjač snage 65W, kao i malo postolje da ga možete postaviti uspravno koje je zapravo izrađeno od recikliranog kartona, s jedne strane lep gest, ali se plašim da nije previše izdržljivo.

Performanse i načini upotrebe

ROG Ally koji je nama stigao na test je opremljen najnovijim AMD Ryzen Z1 Extreme procesorom koji je napravljen specifično za prenosne uređaje. Ovaj procesor je baziran na Zen4 arhitekturi, ima 8 jezgara i 16 threadova i brzinu kloka do čak 5.1 GHz a u sebi ima i integrisanu AMD Radeon grafiku baziranu na RDNA 3 arhitekturi koja postiže do 8.6 teraflopsa kalkulacija. Sve u svemu procesor i grafička kartica vuku od 9 do 30W zavisno od toga u kom su režimu rada. Pored toga tu je još 16GB LPDDR5 memorije i 512GB PCIe 4.0 SSD disk, ni jedno ni drugo nije moguće menjati ili proširivati.

Republic of Gamers predviđa tri moda korišćenja za Ally uređaj a prvi je klasično lično korišćenje – koristite ga kao svoju prenosnu konzolu bilo na baterije ili priključenog na struju i tu uglavnom postiže solidne rezultate u AAA igrama u 1080p rezoluciji. Solidni rezultati su ipak sa malom zadrškom, većina igara neće baš odmah moći da radi u visokim podešavanjima u Full HD rezoluciji, pa je potrebno malo se poigrati sa kvalitetom prikaza, kao i sa rezolucijom. Jedna super stvar je što grafički čip podržava AMD FSR 2 tehnologiju koja povećava rezoluciju, pa je zapravo vrlo prijatno igrati na malom ekranu u 720p koji se onda upscale na 1080p, pri čemu imate zaista dobar frejmrejt, obično iznad 50fps čak i u zahtevnim naslovima. I sad bi neko možda rekao da to nije „puna“ Full HD rezolucija, ali objektivno gledano za ovakav računar i mali ekran je i više nego odgovarajuće a frejmrejt solidan.

Druga varijanta je korišćenje ovog računara za grupnu igru, pre svega za sportske igre. I tu zaista briljira jer u većini sportskih i coop igara postiže opušteno preko 60fps, lako ga je poneti bilo gde i priključiti na bilo koji televizor. Međutim ovde moram staviti malu ogradu, naime ako uređaj punite preko jedinog USB-C porta za najbolje performanse onda ne možete na isti priključiti i direktno izlaz na televizor, kao ni eksterne gamepadove. Za ovu svrhu ROG predlaže specijalni dock koji se prodaje posebno a priključuje se na USB-C port i daje mogućnost i punjenja i HDMI izlaz za televizor, kao i dodatni USB port. Iskreno nismo probali, ali verujem da bi i bilo koji drugi dock za laptopove radio posao vrlo slično pa možda i to treba imati u vidu. Sve u svemu i ovaj pristup deluje vrlo zanimljivo jer jedan jako mali uređaj na primer donesete kod drugara u dnevnu sobu i odmah opalite NBA ili onu igru koja se nekada zvala FIFA.

Treći mod je da ovaj uređaj koristite kao središte za eSports aktivnost, a za to mu zapravo služi onaj ROG XG Mobile port, radi se o specijalnom konektoru preko koga priključujete Republic of Gamers mobilnu grafičku karticu i ta rešenja smo već viđali na njihovim ekstremno malim gejming laptopovima ili gejming tabletima. Trenutno su XG Mobile varijante dostupne sa RTX 4090 i Radeon 6850M XT mobilnim čipovima koji su zaista moćni pa se tu postavlja pitanje da li bi Ryzen Z1 Extreme mogao da drži korak sa njima? Nažalost nismo to mogli da probamo u praksi, ali u teoriji eksterne grafičke dolaze sa gomilom portova pa je dovoljno samo doneti ROG Ally, priključiti grafičku na XG Mobile port, a na nju onda staviti miš, tastaturu i eksterni monitor i imati pravo profesionalno eSports okruženje.

Prednosti i mane

Kada pogledamo ROG Ally neizbežno je poređenje sa Steam Deck uređajem i tu imamo nekoliko stavki koje se mogu uporediti. Na papiru je ROG Ally nešto jači što se tiče hardvera i nešto lakši, cene za 512GB modele su negde slične, s tim da je Steam Deck sada najavljen i sa novim OLED ekranom. Međutim jedna stvar je tu jako bitna, a to je dugogodišnje iskustvo koje Republic of Gamers ima sa pravljenjem gejming laptop i drugih uređaja, uključujući i softver koji pokreće ovaj računar. Naime Steam Deck funkcioniše na principu Linux operativnog sistema koji je prilagođen Steam platformi, naravno nekim hakovima je moguće instalirati i Windows, ali to i nije baš praktično za običnog korisnika. S druge strane ROG Ally po automatizmu dolazi sa standardnim Windows 11 operativnim sistemom koji vam omogućava da uvek možete da instalirati bilo koji launcher za igre, pa hteli vi Steam, Epic, Xbox zbog Gamepass pretplate, Battle.net ili bilo šta drugo sve je samo na klik daleko. S druge strane ROG-ov Armoury Crate softver je sada unapređen pa ima i game launcher sekciju iz koje vrlo lagano pokrećete igre bez obzira da li ste ih instalirali sa Steama, Xboxa ili bilo koje druge prodavnice, prosto je iskustvo vrlo jednostavno i logično za svakoga ko je ikada koristio standardni PC računar. Ja sam se iskreno brinuo da bi Windows mogao da više troši resurse i bateriju u odnosu na Linux ali izgleda da je to dosta dobro optimizovano u ovom uređaju.

Zaključak

Republic of Gamers Ally je vrlo interesantan uređaj koji se ugleda na nešto što se pojavilo ranije ali taj koncept usavršava, poboljšava i donosi nezavisnost od platforme, odnosno mnogo otvoreniju PC platformu pristupačniju za veći broj korisnika. Cenovno konkurentan a opet izuzetno kvalitetno izrađen računar Ally svakako treba da bude na radaru svih onih koji bi želeli da imaju prenosni gejming PC računar-konzolu.

Cenu i punu specifikaciju možete naći na linku: ASUS eSHOP Srbija

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top