Gadgets

Osnovna tastatura za gejmere: Redragon Aditya recenzija

Na tržištu dugo važi trend da se oni najzagriženiji gejmeri okreću mehaničkim tastaturama, ali ako realno pogledamo, one niti svima trebaju niti ih baš svi vole. U tom smislu i dalje ima dosta prostora za jednu dobru i nadasve jednostavnu membransku gejming tastaturu. 

Redragon Aditya

Aditya je još jedno dosta specifično ime u celokupnoj Redragon nomenklaturi, a u ovom slučaju označava jednu vrlo standardnu membransku gejming tastaturu, onakvu na kakvima je većina nas verovatno i napravila prve gejmerske korake. Mehanički tasteri imaju svojih prednosti u domenu brzine, izdržljivosti i drugih stvari, ali za neke igrače mogu biti prosto previše naporni, dok neki ne žele da izdvoje veću svotu novca za tastaturu jer smatraju da im to nije neophodno.

I membranski tasteri sada više nisu problematični za igranje, pogotovu sa modernim anti-ghosting opcijama koje omogućavaju da se istovremeno registruje pritisak na više dugmića, konkretno na ovom modelu čak do 26 tastera. Plus je i dizajn napredovao u smeru gde su i membranske tastature vizuelno zanimljivije, ali i izdržljivije za korišćenje. U tom smislu je pravo malo iznenađenje kod Aditya tastature što je cela njena gornja površina izrađena od metala, nešto što smo do sada viđali samo na mehaničkim modelima. Ovo omogućava minimalno uvijanje tastature, ali i dosta dobru izdržljivost, mada ipak ne bismo preporučivali da na njoj iskaljujete svoj bes tokom igranja. 

Sami tasteri su izdignuti na kapicama koje bismo najlakše mogli nazvati baš membranama, i kada je tastatura ugašena one su bele, ali kada se upali kreću da svetle svim bojama RGB spektra. To nije sve, jer možete izabrati i čak šest modova u kojima se menjaju boje, bilo kroz softver, bilo ručno, tako da što se vizuelnog aspekta tiče ovde sigurno nećete imati problema da budete zapaženi. U softveru čak možete napraviti svoj lični mod osvetljenja. Dobra stvar sa membranama na tasterima jeste što ne zahtevaju veliko privikavanje, pogotovu za kucanje teksta, pa je ova tastatura dobra i za iskusne gejmere ali i za totalne početnike. 

Tastatura ima ukupno 104 tastera u najklasičnijem mogućem rasporedu, s tim što se iznad funkcijskih tastera sa leve strane nalaze makro tasteri za posebne komande, dok se sa desne strane iznad numeričkog dela nalaze multimedijalni tasteri za kontrolu reprodukcije muzike. Ovo rešenje je izuzetno dobro jer makro tasteri nisu recimo sa leve strane kao dodatni, što nekim korisnicima može biti nezgodno, dok sa druge strane na samoj tastaturi imate dugme da odmah na licu mesta snimite makro komadu (aktiviranje više tastera uzastopno) pa i ne morate uopšte ulaziti u softver da biste to završili. Mala zamerka na multimedijalne tastere ide na činjenicu da nije stavljeno ništa za kontrolu jačine zvuka, što za neke korisnike može biti vrlo praktično. 

Tastatura ima mogućnost podešavanja nivoa nagiba, a kabl koji ide do računara na koji se povezuje preko USB porta je končanog tipa, pa ćete lako s njim moći da manipulišete na stolu. Dodatna pogodnost jeste što se na kablu nalazi i čičak traka kojom možete lakše manipulisati njime, skratiti ga ili ga povezati sa nekim drugim kablovima na stolu i na taj način napraviti čistiji izgled celog okruženja. 

Zaključak

Redragon Aditya je dosta povoljna membranska tastatura koja nudi i više nego što bi se moglo na prvi pogled zaključiti – lepa je, kvalitetno izrađena, brza i efikasna, a tu je i anti-ghosting opcija da ne bi dolazilo do blokiranja prilikom istovremenog pritiska na više tastera. Kada na to dodamo i promociju sa pet godina garancije za uređaj, ovo može biti idealna tastatura za nekoga ko tek ulazi u gejming ili za nekoga ko možda preferira membranske tastature u odnosu na mehaničke.

Autor: Stevan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top