Gadgets

Oštrica žileta za gejming: Razer Blade 14 recenzija

Gejming laptopovi svake godine postaju sve moćniji i manji tako da su sada po dimenzijama već dostigli svoje poslovne srodnike bez obzira što se od njih očekuje da budu zaista moćne mašine. U tom smislu, najnoviji model iz Razera donosi ekstra mali format od samo 14”, ali i jedno iznenađenje u vidu AMD Ryzen procesora što samo govori o tome koliko je bitka i na ovom planu sada postala zaoštrena. 

Razer Blade 14

Laptop je stigao u standardnom pakovanje, međutim kada sam otvorio i izvadio (poprilično veliki) punjač, shvatio sam da unutra postoji još jedna, značajno manja kutija. Ona je naravno namenjena da dobijete taj utisak otvaranja Razer proizvoda sa sve prigodnim motivacionim porukicama i slično, ali ono što me je tu zapanjilo jeste koliko je samo mala! I kada je otvorite ugledate zaista nešto što bi se ne tako davno nazivalo ultrabook računarom – iako je nominalno dijagonala ekrana 14” s obzirom na vrlo male ivice po obodu. Jedan kuriozitet kada ga otvorite jeste da shvatite da ekran nije u standardnom formatu 16:9, već je nešto dublji i u 16:10, ali ćemo se na ekran i na njegove performanse vratiti kasnije. 

Razer Blade 14 je poprilično diskretno dizajniran za gejmerski laptop i samo na poleđini ima zeleni Razer logo, bez bilo kakvih ispisa i slično – ako ne prepoznajete logo nećete ni znati koji je brend, ali su oni dovoljno samouvereni u svoju prepoznatljivost kod publike koja to treba da prepozna. Takođe nema nikakvih ludih RGB LED osvetljenja, samo je prosvetljena tastatura i naravno boje možete podešavati kroz Razer Synapse softver. Svi portovi se zgodno nalaze sa strane, sa zadnje su samo izduvi za sistem hlađenja, što omogućava da potpuno nesmetano priključite periferije i da nemate situaciju da vam topao vazduh bije u šaku kojom držite miša. Mala zamerka je nedostatak posebnog LAN porta, koji je za gejmere uvek dobra stvar, ali imajući u vidu koliko je laptop tanak to i nije nelogično pa ukoliko baš morate da se igrate na kablu zbog performansi, to možete rešiti preko nekog USB-C dongle adaptera. 

Kao što smo već i napomenuli, sam punjač za laptop je poprilično veliki i težak, a ima i dobar sistem za menadžment kablova. Međutim, biće vam potreban samo za vrhunske performanse – ukoliko ga koristite u nekom poslovnog okruženju možete koristiti i punjenje preko USB-C sa nekim malo jačim adapterom koji deli interfejs kao za mobilne telefone. Dobro je i što mu baterija drži jako dugo, u testovima čak do 9 sati reprodukcije video sadržaja, što znači da bi u praksi trebalo da izdrži ceo radni dan nekog umerenog korišćenja, naravno niko ni ne očekuje da možete da se ozbiljno igrate na bateriji. 

Imajte na umu da je Razer Blade 14 izuzetno malih dimenzija, ali da zahvaljujući moćnim komponentama koje su ugrađene u njega težina nije baš tako mala – za konkretnu konfiguraciju iznosi 1.84 kg. Poređenja radi, poslovni “konfekcijski” laptop računari sa 15.6” ekranom se sada kreću sa težinom od oko 1.6 kg, naravno uz mnogo slabije komponente. 

Moćna gejming mašina

Kada govorimo o komponentama, Razer Blade 14 zaista briljira bez obzira na male dimenzije, pre svega na polju kombinacije procesora i grafičke kartice, koji i jesu najbitniji za video igre. Po prvi put se u jednoj ovako maloj mašini susrećemo sa Ryzen 9 7940HS procesorom sa 8 jezgrara/16 threadova, čija boost frekvencija ide do čak 5.2GHz, pri čemu je uparen sa izuzetno moćnom Nvidia RTX 4070 grafičkom karticom za laptop računare sa 8GB sopstvene memorije. Tu je još i 32GB DDR5 memorije kao i SSD od 1TB, tako da nećete imati problema sa smeštanjem svojih naslova. Zanimljivo je napomenuti da je Razer u saradnji sa AMD-om i Nvidia-om uradio poseban sistem hlađenja koji omogućava da se ovi čipovi adekvatno rashlade bez obzira što postižu odlične gejming performanse. Mala zamerka je da, kada stavite računar u mod da iskoristi sve svoje mogućnosti, on postaje dosta bučan, ali je to realno kompromis koji je negde morao da se napravi. 

Naravno treba imati u vidu i da ekran proporcija 16:10 dolazi u QHD+ rezoluciji, odnosno 2560×1600 piksela ali i sa frekvencijom osvežavanja od čak 240Hz i zaista izgleda predobro. Međutim ta veća rezolucija u igrama traži i nešto veće performanse koje možda nisu baš uvek opravdane s obzirom na realno malu veličinu ekrana. Sve u svemu, ovaj računar to može i da iznese, pa smo ga testirali u malo zahtevnijim okruženjima – trenutno nam deluje da je Cyberpunk 2077 u Overdrive modu, odnosno onom modu gde je raytracing uključen do krajnjih granica, nešto što bi najbolje pokazalo snagu nekog gejming računara, pa smo se zato upravo na njega fokusirali. I tu Razer Blade 14 u svojoj native rezoluciji postiže oko 50-60 fps u proseku, međutim kada smanjimo rezoluciju na Full HD, koja je realno sasvim dovoljna u odnosu na veličinu ekrana, dolazimo do proseka od više od 95 fps. Tu pričamo o trenutno najzahtevnijem modu u igrama, tako da ako bismo podešavanja vratili “samo” na max, dobijamo oko 100 fps u QHD+ i oko 120 fps u FHD rezoluciji, što je i više nego dovoljno, pogotovu imajući u vidu veličinu ove mašine. 

Svi ostali AAA naslovi zavisno od rezolucije i nivoa detalja rade u najmanje 90 fps, a najčešće oko 120 fps u QHD+ rezoluciji, pa nismo preterano ni testirali ništa niže. S druge strane esports naslove ćete vrlo lako poterati u broju sličica u sekundi koji će moći da isprati ekran sa osvežavanjem od 240Hz, pa tu zaista nema nikakvih dilema. Pogotovu je to bitno za recimo Counter-Strike 2 koji dosta zavisi od procesora, a Ryzen 9 7940HS ima sjajne single core performanse i visok klok, pa nije začuđujuće da ova igra bez problema radi u 350 i više fps u Full HD rezoluciji. 

Zaključak

Zanimljivo je videti kako smo za manje od decenije prešli put od gejming laptopa koji ste sa sobom mogli da ponesete na leđima samo ako ste ozbiljno vežbali u teretani, do nečega poput Razer Blade 14 što nudi vrhunske performanse u jako malom i elegantnom izdanju. Naravno uvek se ta elegancija mora dodatno platiti pa je Blade 14 verovatno izvan budžeta za većinu gejmera, ali je dobro znati da ovakva opcija već sada postoji a da se nadamo da će u narednom periodu postati i pristupačnija.

Autor: Stevan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top