Opisi igara

Prvi utisci: Pioneers of Pagonia

Pre skoro godinu dana imao sam tu nesreću da radim recenziju novih Setlersa. Ubisoft je vrlo omanuo sa Settlers New Allies i mislio sam da je ovom serijalu zapravo kraj. Ali, Nemci se nisu dali i neki od originalnih dizajnera Setlers serijala su otvorili nov studio i rešili da nas „boomer“ igrače počaste sa ogromnom dozom nostalgije. 

Pioneers of Pagonia se razlikuju od novog nastavka Setlersa maltene samo po imenu. Ceo koncept naseljavanja, izgradnje, napredovanja i osvajanja je i dalje tu sa novom grafikom, novim jedinicama, novim zgradama ali ne i baš preterano novim idejama. 

Za mlađe igrače, Pioneers of Pagonia je RTS Colony Sim City Builder. Da pojednostavim, u PoP-u je poenta da naselite lokaciju, razvijete ekonomiju, industriju i proširite svoje granice. Zvuči jednostavno, što i zapravo jeste, ali je i vrlo kompleksno. 

Pre ulaska u igru birate da li ćete da igrate nekolicinu premade mapa (nazovimo ovo kampanja) ili sami da generišete mapu sa određenim zadacima koje morate da ispunite. Kampanja je poprilično lagana i neće pružiti veliki izazov, dok kroz prilagođene mape možete da se igrate sa većim problemima i izazovima. 

Pa kako izgleda jedna tipična sesija PoP-a? Svaku mapu krećete sa brodom koji ima određeni broj ljudi i resursa. Resursi su pozamašni na početku tako da ne morate da pratite svaki detalj dok se razvijate u prvim koracima. Odmah će vam trebati drvo, onda pilana da obradi drvo, pa gorani da obnove drveće koje ste posekli, pa kuće za radnike, pa hrana za radnike, pa alati za radnike, rudnici… mislim da ste skontali kuda idem sa ovim. Poenta je da skoro svaka građevina koristi neki sirov materijal i prerađuje u koristan koji se kasnije koristi za razvijanje industrije. Za sada u igri postoji oko 40-ak građevina i sigurno ćete tokom jedne misije morate da izgradite barem jednu od svih. 

Na početku imate određenu zonu mape koja je vaša i označena je granicama. Moraćete da pravite istraživače i gardu koja će širiti granice i tako vam davati pristup novim sirovinama a i specijalnim lokacijama na mapi (koje nisu trenutno baš najbolje razvijene). Ako igrate mapu sa borbom, često će vas napadati lopovi, banditi a i neke mistične zveri. Svi neprijatelji će pokušavati da vam upropaste ekonomiju, kradu, uništavaju i na vama je da organizujete vojsku i odbranu. Problem sa borbom je to što ne možete da osvajate druge gradove (barem ne za sad) nego samo trgujete, što čini igru vrlo pacifističkom i to mi se nije baš dopalo. Želeo sam da budem ratni huškač, ali mi igra nije to dozvolila, barem ne još. 

E sad, igra ima dosta problema. Vrlo brzo tokom misije ćete se izgraditi toliko da ako ne zapamtite gde se nalazi koja zgrada, izgubićete se. Ne postoji način da označite zgrade koje su već izgrađene kako biste recimo naručili još alata ili zaustavili proizvodnju ako imate previše materijala. Cela igra je automatizovana, tako da je na vama samo da postavite gde želite šta da se izgradi i onda čekate. To je manje više srž Setlersa, ali sam očekivao malo više inputa od strane igrača kako bi se razvila barem neka dinamika. Isto tako sa vojskom i borbama, samo kažete otprilike jedinicama gde da idu i bitka se odvija automatski, a AI nije baš najbolji. Srećom, bitke nisu nešto izazovne ako se pametno razvijete. 

Izuzetno mi fale statistike i grafikoni. Da, da boomer rekoh, ali igra nudi samo ogroman UI resursa koje imate ali ne možete da pratite trendove. Da li brzo trošim drvo? Da li je veća potrošnja gvožđa od rudarenja istog, i slično. 

Srećom, plan je da se do februara 2024. godine dodaju nove zgrade pa i statistika produkcije, što znači da developeri shvataju gde trenutno „gori“. Takođe se u budućnosti obećava podzemno rudarenje, co-op, bolje statistike, kopiranje građevina, bolji grid, i tako dalje. 

Pioneers of Pagonia je baš nostalgična bomba starim igračima Setlersa i čini mi se da se neće odustati od ovog projekta premda su prodali već preko 100k primeraka. Možda Early Access nije najpuniji sa opcijama i ponudom, ali je igra izuzetno igriva, lepa i bez bagova. Ja bih iskreno sačekao do leta ili možda čak i verziju 1.0 pre kupovine. Ali, ako ste ljubitelj ovog žanra, onda slobodno podržite developere i pazarite igru u EA periodu, nećete se razočarati.

Pioneers of Pagonia je dostupan za PC

Autor: Igor Totić

Igru ustupio: BXDXO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top