Gadgets

Kompaktna tastatura, može i za poneti: Redragon Horus Mini Pro recenzija

Koliko često vam se desilo da ste negde na putu sa laptopom na kome biste mogli nešto i da poigrate ali prosto vas nervira njegova tastatura? Ili biste voleli da se povežete sa televizorom u dnevnoj sobi da ne biste morali da ukucavate naziv omiljenog filma na ekranu? Zanimljivo je da baš Redragon ima jednu malu tastaturu koja bi vam rešila sve ove probleme!

Osnovna karakteristika ove tastature jeste da je izuzetno mala – to vidite i po dimenzijama kutije i po slici gde se odmah primećuje da nedostaje poprilično veliki broj tastera. Naime, ne samo da joj fali numerički deo tastera, već ova tastatura ima samo ono najosnovnije. Nema čak ni kursorskih strelica, dela iznad njih na standardnoj tastaturi, kao ni funkcijskih tastera. Sve to kada se sabere dolazimo do samo 60 tastera, a kada u obzir uzmemo i izuzetno tanak okvir oko uređaja, dimenzije su zaista neverovatno male.

Druga bitna stvar jeste da se ovde radi o mehaničkom modelu sa plitkim tasterima, tako da je i visina tastature još jedna bitna karakteristika. Iako u prvo vreme nisam bio oduševljen sa low profile mehaničkim tastaturama, moram priznati da mi sve više prijaju u odnosu na klasične mehaničke modele kod kojih su skoro po pravilu tasteri jako duboki pa zahtevaju određeni period privikavanja ukoliko ne dolazite iz tog segmenta tržišta. Treba pohvaliti i izuzetno kvalitetno odrađen metalni okvir tastature koji, iako minimalan, daje vrlo lep osećaj prilikom korišćenja. Naravno on neznatno povećava i težinu, što može biti problem onima koji žele često da nose tastaturu sa sobom, ali svakako deluje da je to kompromis koji je i te kako vredelo napraviti jer je težina i dalje dosta mala s obzirom na dimenzije. Tu je i RGB osvetljenje koje će doduše nešto malo brže trošiti bateriju, ali će svakako dati na atraktivnosti vašeg gejming prostora. Pohvalio bih i to što se mesta našlo i za volume točkić koji je po mom mišljenju najbolje rešenje, ali i za posebne media i makro tastere kojima možete dodeliti određene funkcije. 

Redragon se sa ovim modelom odlučio za proverene Outemu Red linearne niskoprofilne tastere koji meni daju vrlo dobar osećaj kako prilikom kucanja tako i prilikom igranja. Kao što smo već i navikli, u pakovanju čak dobijate i nekoliko rezervnih tastera koje možete zameniti ukoliko vam neki otkaže, međutim Outemu Red svičevi imaju izdržljivost od oko 50 miliona klikova tako da vam rezervni možda nikada neće zatrebati. Dobra stvar jeste i što je metod kačenja kapica univerzalan pa u tom smislu možete eksperimentisati i sa nekim custom low profile kapicama ukoliko volite sa time da se igrate. 

Povezivanje Horus Mini Pro modela na računar se vrši na jedan od čak tri načina – prvi je klasičan žični preko USB-C kabla koji doduše sa strane ka računaru ima i USB-C na USB-A adapter, pa neće biti problema za povezivanje ni na starije mašine. Pohvalili bismo i trakicu za vezivanje, a tastatura se ujedno i puni kada je priključena na računar preko kabla. Drugi način povezivanja je preko USB dongle wireless adaptera na 2.4GHz, a opet je dobra stvar što adapter možete lako uskladištiti sa donje strane uređaja. Konačno tu je mogućnost povezivanja i preko Bluetooth veze, bilo po 3.0 ili 5.0 standardu (daje nešto veći domet) pa ovaj uređaj možete koristiti u kombinaciji kako sa laptopovima, tako i sa tabletima, telefonima, televizorima ili velikim brojem drugih smart uređaja. Preporuka je svakako da, ukoliko vam je primarna namena igranje na PC računaru, tastaturu povezujete preko wireless adaptera jer ima brži odziv u odnosu na Bluetooth vezu. 

Zaključak

Mala tastatura kao što je Redragon Horus Mini Pro verovatno nije baš za svakoga jer će dosta korisnika imati primedbu na to što im nedostaje solidan broj tastera. Međutim za nekoga ko želi da uštedi prostor na stolu, da ponekad ponese tastaturu sa sobom ili da upravlja nekim smart uređajem, ovaj model može biti izuzetno primamljiv, pogotovu što mu je i cena, za ovakav tip tastatura, vrlo pristupačna.

Autor: Stevan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top