Hardware

Vuk u jagnjećoj koži: Lenovo IdeaPad Pro 5 recenzija

Poslednjih godina gejming laptopovi po velikom broju karakteristika dostižu svoje desktop parnjake i postaju vrlo interesantni solidnom broju igrača. Međutim i dalje su oni značajno veći od nekih običnih laptopova, a koliko struje troše i koliki im punjač treba ih nekada čini nepraktičnim za duže puteve i nošenje. U tom smislu, da li je tehnologija sazrela da možemo da imamo neki poprilično standardni poslovni laptop koji bismo koristili na poslu ili u školi a koji se kod kuće pretvara u gejming zver?

Na prvi pogled, IdeaPad Pro 5 izgleda najviše kao generički laptop koji bi nosio neki bankarski službenik – u pitanju je kvalitetna metalna konstrukcija u nekoliko nijansi sive boje. U pitanju je model sa ekranom od 14“ i dosta tankim ivicama oko ekrana, a ono što je dosta dobro jeste težina koja iznosi samo 1.46kg, tako da je vrlo lak za nošenje unaokolo. I same karakteristike na papiru deluju vrlo solidno za poslovnu upotrebu – tu je Ryzen 7 7480HS procesor, 16GB DDR5 memorije, m.2 SSD od 1TB, a tu je naravno i integrisana Radeon 780M grafička kartica koja je super za video i eventualno pokretanje neke esports, igre ali to joj je realno maksimalni domet. Stvari počinju da bivaju malo interesantnije kada se računar upali i primetite da ekran odnosa stranica 16:10 ima rezoluciju od 2880×1800 piksela, dosta veliku za jedan poslovni računar. Međutim još interesantnije kod tog izuzetno kvalitetnog IPS ekrana jeste i osvežavanje od 120Hz koje se ne susreće tako često na poslovnim laptopovima, i tu nam se već mašta zagolicala.

Još jedna dobra stvar je što se uređaj napaja preko adaptera koji je dosta mali i radi preko USB-C porta snage 100W, a ugrađena baterija donosi vrlo solidnu autonomiju rada od nekih čak 14 sati lokalne reprodukcije Full HD sadržaja na 50% osvetljenosti ekrana. Još bolje je što za samo 15 minuta punjenja možete dobiti čak tri sata daljeg rada na računaru. 

I tu dolazimo do glavne prednosti ovog modela i toga kako nam je i dopao šaka – portova za proširenje. Tu je Card reader, HDMI 2.1, priključak za slušalice, dva USB 3.2 Gen 1 (Tip A) porta, jedan USB-C 3.2 Gen 2 i, zvezda ovog teksta – jedan USB 4.0 40Gbps port. Treba imati u vidu da trenutno i dalje vlada neka konfuzija oko USB 4.0 standarda i dosta proizvođača to različito tumači, ali za našu priču je bitan ovaj protok od 40Gbps jer on omogućava da se priključe neki uređaji koji zahtevaju ekstremno brz protok. I nije prvi put da tako nešto vidimo – imali smo Republic of Gamers računare sa eksternim grafičkim karticama ali koji su koristili svoj zaseban port, imali smo neke Thunderbolt portove koji su mogli da podrže eGPU, ali je ovo prvi put da se sa time susrećemo na nivou gde se radi o otvorenom standardu koji će u teoriji svi moći da koriste, a za početak je prvi put da tako nešto vidimo na računaru baziranom na AMD platformi. 

Eksterna grafička kartica

Sledeća stvar koja nam treba za igranje jeste nešto u šta bismo stavili „punokrvnu“ grafičku karticu kako bi laptop mogao da odradi ono što smo mi zamislili. Tu dolazimo do kućišta koje potpisuje poznati proizvođač AMD grafičkih kartica Sapphire. Zanimljivo je da ovaj model, GearBox 500, zapravo postoji u Thunderbolt izvedbi, dakle da radi samo sa Intel platformom, ali od skora i u USB 4.0 varijanti. Princip je dosta jednostavan – imate kućište u koje staje poveća (ali ne i najveća) grafička kartica koja ima svoje zasebno napajanje pa i hlađenje, neke dodatne portove i onda se preko USB 4.0 priključuje na računar. Ograničavajući faktor ovde je samo dimenzija kućišta, pa u tom smislu maksimalna dužina grafičke kartice koja može da stane je 266mm, što znači da ste u praksi ograničeni na modele sa najviše dva ventilatora. Drugo ograničenje je jačina napajanja grafičke kartice koja je maksimalno 350W, ali to je svakako najveći broj modela na tržištu. Treba naglasiti da kućište preko USB 4.0 porta daje maksimalno i do 60W snage napajanja za laptop, kao i da poseduje dva USB i jedan Ethernet port, čisto kako biste stalno mogli da imate priključene neke druge uređaje i mrežu. 

Naša test kombinacija je podrazumevala i Sapphire Radeon 7800XT grafičku karticu sa 16GB GDDR6 memorije, što u praksi znači da bi sve igre komotno trebalo da pokrenemo makar u 2k+ rezoluciji. 

Kako to sve radi u praksi?

Primer upotrebe jednog ovakvog rešenja se zapravo nekako sam po sebi nameće – imate laptop koji je mali i lagan i nosite svuda sa sobom, onda dođete kući, priključite USB u njega i kreće igranje. U tom smislu je super i što imate dodatne portove na samom kućištu jer u njih mogu da budu uključeni na primer miš i tastatura, tako da zabava kreće praktično istog trenutka. Na eksternu grafičku čak možete direktno priključiti i dodatni monitor pa vam u tom slučaju laptop služi samo kao centralna jedinica koja sve to kontroliše i time pruža potpuno desktop iskustvo.

Odličan aspekt ovog rešenja je što su u našem primeru obe grafičke kartice (integrisana na laptopu i eksterna) na AMD platformi, tako da obe koriste Adrenalin drajvere i po priključivanju eksternog kućišta samo dobijete informaciju da postoji još jedan GPU koji sada postaje default. I s obzirom da sam slušao neke pomalo horor priče ljudi koji su ranije koristili eGPU bazirane na Thunderboltu kako su im se dešavali neki bagovi, iskakanja i slično, moram priznati da je ovde sve radilo kako je i očekivano.

Naravno, Radeon 7800XT je praktično sve naslove gurao bez problema u nativnoj rezoluciji laptopa, veliki broj njih i u stabilnih 120+ fps, i svakako sve esports naslove gde je to i najbitnije. Ono što je još jedna prednost u odnosu na standardne gejming laptopove koji se dosta zagreju prilikom igranja jeste da su ovde procesor i grafička kartica odvojeni, pri čemu grafička ima svoje ogromne ventilatore jer je u desktop izdanju, pa laptopu ostaje da ohladi samo procesor i nivo buke je značajno manji. 

Ipak, nije sve baš tako idealno. Jedan od problema je što kućište u ovoj izvedbi može isporučiti samo 60W snage laptopu a on je dizajniran za 100W snage, što znači da može doći do obaranja performansi procesora. S obzirom da to nikako nismo želeli, koristili smo i eksterni adapter za struju pa u računar faktički morate imati uključena dva kabla umesto jednog. Druga stvar je sam procesor. Iako je on za laptop poprilično jak, Ryzen 7 7480HS je zapravo pre uporediv sa desktop verzijom Ryzen 5 procesora kao što je model 7600. Trenutno to ne pravi problem u igrama ali bi nekada u budućnosti procesor mogao da se javi kao usko grlo. 

S druge strane, kada govorimo o gejming laptopovima obično ste zakucani sa kombinacijom procesora i grafičke kartice dok imate takav računar i ne postoji način da uradite neki upgrade. U ovom slučaju možete odvojeno raditi upgrade procesora, to jest potencijalno celog laptopa ukoliko vam nešto ne odgovara i to odvojeno grafičke kartice, što daje dozu fleksibilnosti. 

Zaključak

Sviđa nam se što se pojavljuje sve više tehnologija koje omogućavaju kombinovanje praktičnosti malog i laganog laptopa sa snagom grafičke kartice velikog formata. USB 4.0 u tom smislu jeste pravi korak u smeru inkluzivnosti tog procesa i donosi rešenje koje zaista radi vrlo jednostavno i elegantno. S jedne strane jeste nešto skuplje uzeti laptop jakih performansi, eksterno kućište za grafiku i odvojenu grafičku karticu, ali s druge strane taj trošak ne može da se poredi sa posedovanjem odvojenog laptop i desktop računara za igranje. Naravno, negde između je i gejming laptop kao kategorija za sebe a koji vrši sličnu funkciju, pa svako treba da izabere šta mu najviše odgovara. Nama je samo drago da se ta mogućnost izbora svakim danom sve više širi.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top