Hardware

Nova era gejming miševa: LAMZU Atlantis, Maya & Thorn

Tržište gaming miševa je 2023. godine bukvalno eksplodiralo! Doduše ta eksplozija je nekako uspela da u većoj meri ipak ostane van fokusa mainstream gaming portala i magazina, što je odličan povod da se u ovoj recenziji detaljnije osvrnemo kako na taj mini-fenomen, tako i na ove “vinovnike” tih dešavanja.

Kada pričamo o high-end gejmerskim miševima prvi brendovi koji nam padaju na pamet (pogotovo ovde na Balkanu) su svakako Logitech i Razer. Međutim ovim divovima industrije prošle godine ugodni san na lovorikama omeo je sijaset novih malih brendova koji su drsko jurišali na tron svojim novim modelima miševa i u velikoj meri su uspeli da izmene poredak tog ekosistema. Brendovi kao što su Pulsar, Vaxee, GWolves, WLMouse, Ninjutso, Xtrfy i Endgame Gear su svojom ponudom, kvalitetom a pre svega cenama stavili tačku na eru u kojoj se za vrhunske miševe plaćalo od nekih 150 do 200 evra. U toj epskoj “borbi 7 armija” našao se i LAMZU – novi kineski brend koji je posle par inicijalnih “probnih” modela lansirao celu seriju miševa za svačiji ukus koje ćemo danas predstaviti ovde. Radi se o modelima ATLANTIS 4K Mini, MAYA I THORN, pa krenimo redom.

Atlantis 4K Mini

Lamzu Atlantis 4K Mini je (kao što mu naziv i govori) manja verzija regularnog Atlantis modela iz njihove ponude i glavna razlika između regular-size i mini-size modela je ta što (ukoliko imate šaku prosečne ili veće veličine) mini verzija nije pogodna za “palm-grip” položaj dlana na mišu, već je idealna za “Fingertip-grip” ili “Claw-grip”. Unboxing iskustvo Lamzu periferija je među boljima na tržištu – veoma lepo dizajnirano i osmišljeno pakovanje pored samog miša u sebi krije i ostale standardne prateće rekvizite: usb kabl, wifi dongle, grip-trake kao i rezervne (teflonske ptfe) skejtove.

Oblik miša je ambidextrous to jest simetričan, ali bočne tastere ima samo sa leve strane. Dimenzije Atlantis 4K Mini modela su sledeće: dužina 116 mm, širina struka to jest “grip-zone” je 60 mm, širina gornjeg dela to jest “ramena” je 58.5 mm, širina u donjem delu to jest “bokovima” je 63 mm, visina najviše tačke, takozvane “grbe”, iznosi 37 mm a dužina donjeg prijanjajućeg dela iliti baze miša koja naleže na mousepad je 107 mm. Težina miša iznosi 51 gram. Dakle, po svom obliku, dimenzijama i težini, Atlantis 4K Mini spada u kategoriju lakih miševa. Gornji deo školjke nema perforacije to jest “rupe”, dok je donji deo izrađen od stilizovane providne perforirane plastike koja otkriva unutrašnjost uređaja. Defaultni skejtovi iliti “klizači” su sitni, vrlo kvalitetni i veoma brzi, što pogotovo dolazi do izražaja ukoliko koristite neki brži tip mousepada. Sam senzor je pozicioniran malo iznad sredine baze miša a ispod njega nalazi se power prekidač. Sa desne strane power prekidača nalazi se DPI taster, a leve LED indikator odabrane DPI vrednosti.

Gornja stranica školjke miša urađena je od plastike koja deluje kompaktno i čvrsto i ne škripi pod pritiskom prstiju, a mouse 1 i 2 tasteri imaju vrlo mali bočni slobodan hod. Isti slučaj je i sa ostala dva modela Lamzu miševa koje danas ovde predstavljamo, što ukazuje na to da je Lamzu posvetio pažnju samom kvalitetu izrade svojih uređaja, kako ovo ne bi bio “samo još jedan prosečan kineski brend”. Grba miša je povučena blago iza sredine ka zadnjem delu a bočne stranice u struku se blago šire u visinu, što obezbeđuje dobar stabilan grip u ruci, dok vidljivo proširenje u bokovima daje dobru potporu za domali i mali prst pri fingertip ili claw grip zahvatu. Balans težine je pomeren blago ispred sredine miša. Coating iliti površinski sloj školjke ima teksturu ugljenog praha, što pomaže sprečavanju proklizavanja školjke pod prstima tokom gejmpleja.

Kada pričamo o kvalitetu, svakako nezaobilazna tema je i unutrašnja elektronika. Srce Atlantis 4K Mini čini mikro-kontroler poslednje generacije, Nordic 52840, na kojem je integrisan jedan od najboljih Pixart optičkih senzora, model 3395 koji podržava sensitivity sve do 26000 DPI. Osim sjajnih performansi, ova kombinacija omogućava i 4K polling rate wireless mod rada, koji je doduše bitan, to jest “vidljiv” samo ukoliko imate jači računar i monitor sa izuzetno visokim nivoom osvežavanja, minimum 144Hz a idealno 240Hz ili više. Napomenućemo da uz ovaj Atlantis 4K Mini u pakovanju dolazi defaultno 4K wifi dongle, dok je isti kod ostalih modela iz Lamzu-ove ponude on opcioni, to jest kupuje se zasebno na sajtu proizvođača dok se u paketima uz druge modele dobija samo 1K wifi dongle.

Uparivanje različitih wifi dongle risivera sa miševima je veoma lako i vrši se iz univerzalnog Lamzu softvera, u kojem se takođe podešavaju i drugi osnovni parametri, poput svih stepena DPI vrednosti, polling rate, LOD, update firmvera miša i dongle-a, a softver prikazuje i status kapaciteta baterije. Upozorenje da je baterija skoro prazna miš emituje i blinkanjem male LED diode sa leve bočne strane miša, tako da ćete lako izbeći da usred gejmpleja miš naprasno “umre”. Sama baterija kod sva tri modela na današnjoj recenziji je kapaciteta 250 mAh, što je jedna od glavnih mana koje bih uputio ovoj Lamzu-ovoj trojci. U 1K polling rate modu rada baterija će izgurati do nekih 50 sati rada (gejmpleja), u 2K polling rate modu oko 25 sati rada dok će u 4K polling rate modu rada autonomija baterije potrajati tek nekih 15 do 18 sati. Ono što je dobro je da se baterija od nule do 100% kapaciteta puni relativno brzo, za svega 80 minuta.

Kada je reč o „kliktanju“, M1 i M2 tasteri ispod sebe kriju jedne od najmekših mehaničkih svičeva – Huano Blue Transparent Pink Dot. Isti su izuzetno spamabilni, brzi, lagani, imaju izražen oštar zvuk i vrlo kratak pre-travel, to jest „prazan hod“. Bočni svičevi su za nijansu tvrđi ali su tasteri istih veliki i dobro pozicionirani. Skrol točkić je drugi downside kod ovog miša, isti je nešto tvrđi od onoga što je poželjno kod elitnih gaming miševa, ali su mu skrol podeoci jasno definisani i oštri pod prstom pri skrolovanju.

Atlantis 4K Mini je izuzetno brzo i ubojito oružje u rukama onoga čiji grip style i veličina dlana odgovaraju ovom mišu. Obezbeđuje konzistentan treking, pouzdan je u svim scenarijima rada a inspiraciju očigledno vuče od elitnih konkurentskih modela kao što je Razer Viper Mini Special edition, ali košta samo trećinu cene istog, što ga automatski kandiduje za potencijalnu kupovinu.

Maya

MAYA je drugi model iz ove Lamzu-ove ponude. On je pre svega osmišljen kao umanjena (za nekih 10%) verzija čuvenog Logitech Superlight-a, ali je znatno lakši, sa svojih 46 grama. I on je namenjen korisnicima koji preferiraju ambi/simetričan oblik školjke. Grba mu se nalazi tačno na sredini a cela linija školjke je znatno ravnija od nosa do zadnjeg dela i ima tu univerzalnu “krompir” formu koja lepo ispunjava dlan i zbog koje je pogodan za sve vrste gripova. Dimenzije su mu sledeće: dužina 118 mm, širina max (bokovi) 62mm a visina (grba) 38 mm. Balans težine mu je tačno na sredini. “Ispod haube” ovaj miš krije istu elektroniku i svičeve kao i prethodni Atlantis 4K Mini model, s tim da je klik na skrol točkiću znatno mekši. Ukoliko ne volite da vidite otiske prstiju na površini školjke, pravilo je isto kod sva tri opisana modela – uzmite BELU verziju miša, jer se na tamnijim površinama (pogotovo crnoj) otisci jasno vide, ma koliko glancali školjku.

Tokom gejmpleja i ovaj miš se ponaša slično kao i Atlantis, s tim da sam primetio da mi se mišići šake manje zamaraju tokom višečasovnih gejming sesija na Maya modelu. Sudeći po svim utiscima korisnika diljem interneta, Lamzu je ovim modelom uspešno “ukrao” deo korisnika slavnom Logitech Superlight-u, a u prilog tome ide i cena od 94 dolara (u trenutku pisanja ovog teksta) za Maya model.

Thorn

I konačno, tu je i treći model iz ove kolekcije koji nosi oznaku THORN. U pitanju je Lamzu-ov ergonomski miš čiji je oblik školjke svojevremeno definisao Zowie sa svojom EC serijom miševa. Međutim, Thorn je nešto manjih dimenzija: dužina 119 mm, širina (max) 65 mm a visina (grba) 42 mm. Takođe, sa svojih 52 grama ovo je jedan od najlakših ergo modela na tržištu. Sa svojim brzim malim PTFE skejtovima takođe je veoma brz na svim podlogama i obezbeđuje konzistentan treking i vrhunske performanse, s obzirom da ima istu unutrašnju elektroniku kao i prva dva modela. Međutim, kada su levi i desni klik u pitanju, Lamzu se ovde odlučio za Raesha optičke svičeve koji su u rangu Razerovih V3 optičkih svičeva i koji su nešto tvrđi od Huano mehaničkih, nešto su glasniji, imaju jak taktilni osećaj pod prstom i imuni su na “double-click” efekat od kojeg mogu da pate dotrajali mehanički svičevi.

Sa njegovim blago zaobljenim oblikom školjke, gde je grba pozicionirana znatno više od ambi modela i gde visina grbe opada sa leve bočne strane ka desnoj, ovaj miš je vrlo brzo postao popularan kod svih ljubitelja vrhunskih ergo miševa. Glavni konkurenti Thornu danas su Pulsar Xlite V3 kao i Vaxee Outset AX, a tu su uvek i Zowie ergonomski modeli koji su iskreno govoreći sve više počeli da zaostaju u ovoj tržišnoj trci. Ukoliko imate izuzetno veliku šaku i koristite palm ili claw grip, Thorn nije najbolji izbor za vas. Međutim ukoliko imate šaku srednje ili manje veličine i u preferirate ergo oblik školjke, ovo je miš koji bi definitivno trebalo da isprobate, pogotovo ako vam budžet ne prelazi nekih 90 evra, koliko u trenutku pisanja ovog teksta miš košta.

Zaključak

Na kraju ću naglasiti da je šaka autora teksta 19cm x 10.5cm i da koristim fingertip grip zahvat, i iako preferiram simetrične miševe, Thorn je bio zaista sjajno iskustvo za mene, zbog čega mu se konstantno vraćam iznova i zbog čega je isti ostao u mojoj kolekciji. Dodaću i to da Lamzu ne planira da uspori ni u 2024. godini, jer trenutno lansiraju i svoju prvu tastaturu sa oznakom Atlantis Pro, kao i svoj naredni gaming miš sa školjkom od magnezijuma, kako bi ispratili i taj sve učestaliji trend u ovom segmentu gaming periferija.

Nova era gaming miševa je definitivno počela, inovacije sa svakim novim brendom i modelom su sitne ali sve brojnije, cene vrhunskih modela su sve niže a na nama korisnicima je da zadovoljno trljamo ruke, biramo modele koji nam najviše odgovaraju i pratimo dalji razvoj situacije.

Autor: Stevan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top