Gadgets

Blast from the past: Apple Macintosh

Posted on

Čuveni Apple Macintosh, kasnije poznat kao Macintosh 128K, jedan je od vodećih kućnih računara zaslužnih za impresivni uspon kompanije Apple.

Kad se Macintosh 128K 1984. godine pojavio na tržištu, bio je neuporedivo slabiji od svog suparnika IBM PC, ali je zato došao sa sloganom “The computer for the rest of us”. To je bila glavna prodajna tačka ”jabučaste kompanije”, koja je želela da napravi kućni računar za manje ”tehnološki pismene” ljude tog doba.

Jedna od glavnih karakteristika Macintosha 128K bio je njegov grafički korisnički interfejs (GUI). Prvi Mac je bio prvi komercijalno dostupan računar koji je koristio grafički interfejs i miš kao ”glavni alat” za navigaciju i upravljanje, umesto komandne linije (CLI) svojih prethodnika. Ovaj sistem upravljanja je Mac načinio daleko intuitivnijim za upotrebu, zbog čega je bio jako primamljiv. Sa druge strane, dolazio je sa malo jednostavnijom tastaturom, bez strelica, function tipki (F1-F12) i numeričkog dela.

Neki od ključnih programa koji su bili uključeni u Macintosh 128K paket bili su MacPaint za crtanje, MacWrite za pisanje, MacProject i MacTerminal, a kasnije je bio dostupan i Microsoft Word. Što se igara tiče, na originalnom Macu su bili dostupni naslovi kao što su Lode Runner, MacAttack i Grid Wars.

Interesantno je da je Stiv Džobs lično insistirao da Macintosh 128K ne koristi hladnjak, ”jer su ventilatori previše bučni i odvlače pažnju”. Umesto toga, računar je koristio konveksno hlađenje. Međutim, mnoge komponente računara su ‘’stradale’’ zbog neadekvatnog sistema hlađenja, zbog čega je Apple počeo da prodaje eksterne kulere poput MacFan i Mac N Frost.

Iako je Macintosh 128K bio revolucionaran, imao je i neka ograničenja. Njegova cena od oko 2500 dolara je bila prilično visoka za tadašnje standarde, zbog čega se slabo prodavao. Neki od tehničkih nedostataka bili su ograničena RAM memorija, kao i odsustvo hard diska. Kao zamena za interni hard disk koristio se flopi disk od 400 KB.

Ipak, Macintosh 128K je ostavio trajni trag na industriju računara i inspirisao brojne ljude da se upuste u svet tehnologije – čak i one koji su prethodno mrzeli računare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version