Opisi igara

A sad malo Pič: Princess Peach: Showtime! recenzija

Nakon desetina Mario igara, Luiđi alternativa, Donkija i Toudova, Kirbija i Jošija, prosto mi je neverovatno da nismo imali više igara sa princezom Pič u ulozi protagoniste. Čovek bi rekao da je to bio slučaj u barem desetak naslova, ali kad pokušam da se prisetim nekog, tek kroz maglu nazirem možda samo jedan. Princeza celog “Mushroom” kraljevstva, skoro bez igara? Nedopustivo!

Tek nakon što sam zaigrao Princess Peach: Showtime! uvideo sam ne samo veličinu potencijala igara sa njenim likom, već i sposobnost Nintenda da od bilo kog karaktera naprave dobar naslov. Ma, da uzmu i naprave igru o čoveku-pogačici koji skuplja susam, verujem da bi bilo nešto zabavno. S tim na umu, nadam se da čovek-pogačica nikada neće zaživeti, ne znam ni odakle mi takva košmarna ideja.

Elem, ovu konkretnu igru je razvio studio Good-Feel, poznat po nekolicini odličnih i par nešto lošijih naslova. Na svu sreću, njihova najnovija igra može da se svrsta u prvu kategoriju.

Pre nego što uzmete džojstik u ruke, da razjasnimo jedno. Showtime! je igra najviše namenjena mlađoj publici. Nedostatak sirovog izazova i šašave teme, tu su sa namerom da prvenstveno zabave gejmer-juniore. A svi mi ostali, bradati i visoki i otvorenog duha, oberučke smo pozvani da se došlepamo na zabavu. Sad kad smo to razrešili, da nastavimo.

Priča prati čuvenu princezu na putu do pozorišta, koje sticajem nesrećnih okolnosti biva uzurpirano od strane zlokobne madam Grožđane i njene kisele družine (Grape and Sour Bunch, slobodno prevedeno). Na Pič je da vrati red i mir u renomirano pozorište, tako što će i sama učestvovati u njegovim predstavama. Ovo naravno znači da mora da prođe kroz sijaset pozorišnih komada i uloga, pa u velikom stilu dostojnom najvećih performansa, vrati sjaj na pozornicu.

Uloge tu naravno podrazumevaju kostimografiju, gde Pič u zavisnosti od datog okruženja, skače iz jednog kostima u drugi. Ovo u potpunosti menja pristup gejmpleju, pa ćete se sa protivnicima suočavati kao mačevalac i nindža, ali i daleko nekonvencionalnije – u ulozi kuvara i manje agresivnih zanimanja.

Svaki od nivoa predstavlja set, ako ne inovativnih onda zabavnih mehanika, kako biste se što bolje ali i efikasnije osećali u datoj ulozi. A da sve bude još lepše, svaki novi nivo unosi pregršt svežih ideja kako biste vi a naročito najmlađi igrači, ostali investirani.

Gejmplej je u najvećoj meri predstavljen u 2.5D izvođenju, odnosno trodimenzionalni likovi i okruženje sa ograničenim 3D manevrisanjem u skrolujućem svetu. Ova količina jednostavnosti pruža linearno iskustvo gde nećete imati situacije gde ne znate šta i kako dalje.

S tim na umu, kao i uz činjenicu da je količina ozbiljnog izazova gotovo nepostojeća, princeza usput skuplja i određene predmete kako biste 100% kompletirali nivo. Ove stvarčice se lako mogu prevideti, kako su neke od njih malo dublje „zavučene“, a ukoliko ih preskočite, ceo nivo morate krenuti ispočetka da biste imali priliku nadoknaditi propušteno.

Nisu svi čak ni skriveni. Neki od njih prosto zahtevaju da savršeno uradite neki zadatak, pa vas ni pažljivo i sporo igranje neće spasiti od potencijalnog kiksa i ponovnog igranja celog nivoa. Ovo svakako nije nikakav problem za mlađe igrače, kojima je repeticija upisana u DNK niz, ali za nas starije može biti poprilično frustrirajuće.

Po pitanju grafike, dizajn nivoa i animacije su gotovo pa besprekorne. Sve je šareno i prosto poziva na igranje. Međutim, nije sve ni tako sjajno. Lako je uočiti vremešnost Switch konzole, naročito po pitanju zamućenosti grafike u prenosnom režimu igranja. Igra vapi za oštrijim prikazom a osim vizuelnih slabosti, prisutan je i nešto ređi pad frejmrejta. Potreba za novom Nintendovom konzolom, nikada nije bila veća…

Princess Peach: Showtime! je jedna izuzetno zabavna igra koja ima ogroman potencijal da vas oraspoloži. Ovo naročito važi ukoliko ste ili početnik ili planirate da igru igrate sa nekim ko nema mnogo iskustva. U takvom scenariju, sigurno vas očekuje mnogo zabave.

Možda slabije performanse i nekolicina frustrirajućih rešenja i tempa igre kvare iskustvo, ali kao jedan zabavni paket, ova igra samo sugeriše dalju potrebu za još avantura sa princezom Pič u glavnoj ulozi. Ako budu i približno ovako dobre, možemo se već unapred radovati.

Princess Peach: Showtime! je dostupan za Nintendo Switch

Autor: Milan Živković

Igru ustupio: CD Media

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Princess Peach: Showtime!

59,99€
8.7

8.4

8.7/10

Za:

  • Osećaj svežine tokom celog trajanja igre
  • Šarmantni likovi i protagonista
  • Dobar dizajn nivoa

Protiv:

  • Odaje utisak zastarelosti konzole
  • Neki neispolirani momenti
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top