Gadgets

Mehanička tastatura za mase: Redragon Dark Avenger recenzija

Navikli smo da od Redragona dobijamo proizvode koji su najčešće nazvani po nekim čudnim božanstvima ili mitskim likovima kojima je teško ponekad i izgovoriti imena, ali smo ovoga puta na test dobili model koji bi lako mogao da se ubaci u neki holivudski film o super junacima.

Dark Avenger je mehanička tastatura u standardnom TKL formatu što znači da joj u odnosu na kancelarijsku tastaturu „fali“ samo numerički deo. I moram priznati da je to format koji gejmerima verovatno najviše i odgovara – numerička tastatura najčešće treba samo nekome ko baš često radi sa brojevima u smislu analitike ili finansija, dok za igranje pun raspored tastera desno od Entera je uvek dobra stvar, pogotovu što su neki ljudi i dalje poprilično navikli na korišćenje kursorskih strelica. Dark Avenger nema nijedan dodatni taster osim ovih, ali se hvali kako ima i 12 multimedijalnih tastera, s tim da se njihova funkcija zapravo dobija u kombinaciji sa Fn tasterom – nisu zasebno izrađeni. Sam uređaj je izrađen od vrlo čvrste ABS plastike pa je i solidno težak za tastaturu koja nije od metala, ali deluje jako izdržljivo, tako da bih rekao da na dobar način spaja oba sveta.

Sam dizajn je vrlo minimalistički, ako izuzmemo dva šrafa na gornjoj ivici koji su očigledno namerno postavljeni da vire iznad površine, i još su u srebrnoj boji u kontrastu sa crnom podlogom pa dobijate neki dizajn inspirisan teškom industrijom. Osim toga u pitanju je standardni žični model koji se na računar povezuje preko USB 2.0 porta a dobra stvar je što je kabl končanog tipa i što se dobija i čičak kojim se može regulisati njegovo savijanje. Sa donje strane su gumirani držači koji se mogu podići u dva položaja i u skladu sa njima, tastatura na svakoj podlozi stoji vrlo čvrsto na svom mestu čak i kada je izložena vrlo ”živahnim” igračkim sesijama.

Kapice tastera su dosta duboke, ali u skladu sa onim što se može očekivati od standardne mehaničke tastature, za moj ukus su ipak neke malo pliće verovatno bolji izbor, međutim to je naravno stvar ličnih afiniteta. Za ovaj model su izabrani plavi mehanički tasteri koji imaju vrlo jasan klik i po mom mišljenju se radi o najkontroverznijem tipu tastera jer se zaista jako čuju, toliko da će se ukućani verovatno žaliti ”kako ste opet nabavili pisaću mašinu”. S druge strane, ko to voli nijedan drugi taster ne može dati ni blizu sličan osećaj prilikom kucanja. Tasteri su standardnog oblika i kačenja kapica, pa ovaj model možete koristiti i kao osnovu ukoliko želite da menjate sve kapice pa samo dokupite drugi set što je uvek dobra stvar.

Tasteri su testirani na 50 miliona klikova što govori o tome koliko bi trebalo da budu izdržljivi, a dodatno treba imati u vidu da Redragon za svoje uređaje na našem tržištu nudi i produženu garanciju – pored standardne dve godine uz registraciju na njihovom sajtu dobijate još tri godine garancije, dakle ukupno pet godina, što je zaista ekstremno povoljno za brend sa pristupačnijim cenama u odnosu na konkurenciju. Dodatno dobra stvar kod modela Dark Avenger je činjenica da se diči time da je waterproof. Ne bih baš očekivao da preživi potapanje, ali svakako je zgodno znati i tu informaciju u smislu da bi trebalo da preživi prolivanje vode ili drugih tečnosti, što je realna situacija kod solidnog broja igrača. Naravno svi tasteri poseduju i RGB osvetljenje koje možete direktno menjati u kombinaciji Fn tastera i kursorskih strelica, kako u smislu obrasca po kome se menjaju boje tako i u smislu intenziteta i konkretnih boja. Za one koji često pritiskaju više tastera istovremeno, bitna informacija je i da postoji anti-ghosting na svih 87 tastera pa će svaki vaš bučni klik biti zasigurno i registrovan.

Zaključak

TKL tastature su se nekako tokom godina izdefinisale možda i kao optimalan raspored za one koji bi želeli da se bave pre svega gejmingom i ne zanima ih previše numerički deo koji zauzima prostor, a opet ne žele skučene kursorske strelice kao na laptopu. Dark Avenger predstavlja jednu vrlo dobru opciju u tom segmentu, pogotovu ukoliko volite plave tastere a i tražite neki model koji biste lako mogli da uklopite u relativno skromniji budžet.

Autor: Stevan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top