Gadgets

Metalne zverke: WLMouse BEAST-X recenzija

Pre nekoliko godina, proizvođač Finalmouse je pomislio da bi bilo zanimljivo da svoju narednu seriju high-end gaming miševa naprave od legure magnezijuma koja je lakša i čvršća od klasične plastike. Međutim, te male serije miševa su se prodavale po ceni bubrega na crnom tržištu a kupaca nije manjkalo – naprotiv, hajp se širio poput šumskog požara među hard-core gejmerima i ljubiteljima vrhunskih gaming periferija! Nažalost, hladan tuš je usledio nedugo nakon toga, kontrola kvaliteta tih prvih serija bila je katastrofalna, te su se ljudi koji su davali po 300 dolara za svoj “elitni gaming miš” našli u nebranom grožđu… A konkurencija je samo čekala na takvu grešku!

Tržište ovakvih uređaja u poslednje dve godine doživelo je pravi bum, a to je osim šarenije ponude rezultovalo i neminovnim padom cena. Finalni ekser na kovčeg precenjenih a kvalitetom prosečnih “metalnih” miševa stavio je malecni kineski brend WLMouse. Nakon prve najave njihovog Beast-X modela, gejmeri su prvo pomislili da se radi o nekakvom “skemu”, to jest prevari, međutim WLMouse ubrzo startuje svoj zvanični web store i prvi preorderi kreću da se nižu. Inicijalne reakcije prvih recenzija bile su fantastične i na krilima tog uspeha ovaj brend odmah izbacuje i nešto manju verziju svog miša! Ovom prilikom vam predstavljamo obe verzije ovih miševa – Beast-X i Beast-X Mini.

Po ceni od nekih 130 evra dobijate “black box” pakovanje u kojem se nalazi Beast-X miš, USB kabl, grip-tape, po dva seta rezervnih skejtova (PTFE i GLASS), kao i 4K WiFi dongle sa displejem koji po veličini i obliku neodoljivo podseća na Rubikovu kocku. Beast-X je medium-size ambi miš, to jest simetričnog je oblika. Dolazi u više različitih boja a ovaj primerak na našem testu je metalik ljubičaste boje sa crnim detaljima. Ono što prvo pada u oči jesu veliki otvori na njegovoj ultra-lakoj školjci, koja ima veoma lepu površinsku teksturu i završnu obradu. Uprkos “rupama” na gornjem delu i na bočnim stranicama, cela školjka je veoma čvrsta i ne ugiba se pod pritiskom ni u jednom delu, što je do nedavno bila rak-rana većine konkurentskih miševa.

Što se dimenzija tiče situacija je sledeća: dužina miša od vrha nosa do zadnje ivice je 121 mm, širina u najužem delu, “struku” školjke je 58 mm, u gornjem delu to jest “ramenima” 61 mm, a u donjem delu iliti “bokovima” 62 mm. Najviša tačka školjke, takozvana “grba” miša pozicionirana je negde na sredini školjke a visina joj je 36 mm. Baza miša koja naleže na mousepad dužine je 106 mm. Beast-X teži svega 39 grama, što ga svrstava u kategoriju ultra-lakih miševa. Balans težine blago naginje ka prednjem delu, to jest nosu miša.

Defaultni mali teflonski dot-skejtovi obezbeđuju izuzetnu brzinu na većini klasičnih platnenih mousepadova, a ukoliko želite možete ih zameniti za veće rezervne teflonske ili staklene skejtove koji dolaze u pakovanju uz uređaj. Senzor je pozicioniran na sredini baze miša a iznad njega se nalazi malecni ON/OFF prekidač.

Srce sistema čini Nordic 52840 mikro-kontroler na koji je integrisan vrhunski Pixart 3396 optički senzor koji obezbeđuje podršku za 4K polling rate, DPI sve do 26000 i naravno konzistentan treking i u najbržim FPS naslovima. Baterija od 300 mAh obezbediće vam nekih 40 sati u 1K polling rate modu rada, u 2K modu to vreme pada na 25 sati a u 4K modu autonomija rada pada na svega 15 sati igranja. Dobra stvar je što se baterija relativno brzo puni.

Levi i desni klik, iliti M1 i M2 tasteri gotovo da nemaju nikakav pre-travel a ispod tastera kriju se Omron optički “white dot” svičevi, koji su izuzetno lagani i brzi i imaju oštar i tanak klik-zvuk. Skrol točkić je takođe urađen od metalne legure, ima krupne zupce sa svoje spoljnje strane, pod prstom se pri skrolovanju osete kratki i izraženi podeoci a skrol-klik je taktilan i srednje tvrdoće. Bočni M4 i M5 tasteri su taktilni i dobro pozicionirani a ispod njih se kriju mehanički Omron “blue dot” svičevi.

Softver ovog uređaja ima podršku za sve standardne opcije – podešavanje DPI stepenovanja, LOD-a, Polling rate 1K/2K/4K, sleep timer, apdejtovanje firmvera miša i dongle-a, kao i slam-click prevention opciju čijim gašenjem primetno produžujete autonomiju baterije. Sam WiFi dongle je glomazan ali veoma lepo dizajniran, sa unutrašnjim “breathing” LED osvetljenjem i malim displejem koji prikazuje časovnik, zatim trenutno aktivne DPI i polling rate parametre miša kao i status baterije.

Beast-X najviše podseća na Razerov elitni Viper Mini Special edition miš koji je takođe urađen od ovakve metalne legure, ali čija cena je negde oko 300 evra. Za ovaj novac možete priuštiti dva Beast-X uređaja i za kusur otići sa prijateljima na kvalitetne burgere.

Ukoliko imate šaku male veličine ili pak koristite “aggressive claw grip” položaj šake na mišu – u tom slučaju možda će vam više odgovarati Beast-X Mini. Primerak koji imamo ovde na testu je svetlo-ljubičaste boje sa belim detaljima. Prva i osnovna razlika u odnosu na bazični model je naravno veličina – njegova dužina je 116mm, max širina mu je 58mm, visina grbe je 35mm a teži svega 34 grama, što je trenutno blizu neke donje granice u kategoriji ultra-lakih miševa. Druga razlika u odnosu na bazični Beast-X model su svičevi – naime, ova Mini verzija ne koristi optičke već mehaničke Huano Blue Pink Dot svičeve koji su među najboljima u klasi, pogotovo ako volite meke i ultra-brze, to jest spamabilne svičeve. Još jedna razlika kod Mini modela je i sam WiFi dongle, koji takođe podržava 4K polling rate ali je standardne veličine i ima oblik mačke čije oči imaju pozadinsko LED osvetljenje koje zaista lepo deluje na radnom stolu.

Autonimija baterije na Mini modelu je ista kao i na standardnom Beast-X mišu a in-game performanse su takođe identične, dakle samo je pitanje da li isti odgovara veličini vaše šake i vašem „grip-stajlu“. Naravno, poželjno je da redovno apdejtujete firmware ovih uređaja na poslednju aktuelnu verziju, radi maksimalnih performansi i battery life-a.

Ukoliko vam nije bitno da vaš Beast-X miš bude “najlakši na svetu”, možete razmisliti i o nabavci zamenske baterije od 500 mAh za svega nekoliko evra na Aliexpress-u, ali prava je šteta što je WLMouse propustio priliku da takvu zamensku bateriju uvrsti u osnovno pakovanje sa uređajem, što bi bio sjajan gest i dodatni plus za sveopšti utisak o ovim miševima. No, i bez tog dodatnog detalja, WLMouse je kvalitetom i performansama svojih uređaja uspeo da u potpunosti poremeti planove čuvenog Finalmouse-a koji grozničavo pokušava da spase svoj renome serijom od tri nova unapređena modela koje je nedavno izbacio, ali koji su i dalje značajno skuplji od ovih “zverki”.

U svakom slučaju novi brendovi i modeli ovakvih gaming periferija niču i dalje kao pečurke posle kiše i u ovoj 2024. godini, a na nama je da uživamo u sve nižim cenama i sve široj ponudi.

Autor: Stevan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top