Gadgets

Mala bežična profesionalna tastatura: Logitech G ProX 60 Lightspeed recenzija

Logitech G ProX serija periferija se dodatno širi i sada smo na test dobili tastaturu koja je samo 60% veličine standardne, ali je opremljena i optičkim svičevima umesto klasičnih mehaničkih. 

Tastatura koja je samo 60% veličine standardne je napravljena tako da je fokusirana pre svega na gejming – nema numeričkog dela, funkcijskih tastera, središnjeg dela tastera, čak ni kursorskih strelica koje se ionako skoro više i ne koriste u igrama. To modelu ProX 60 omogućava da bude jako kompaktan i da zaista zauzima malo mesta na radnoj površini što će mnogima vrlo značiti, pogotovu ukoliko recimo nosite tastaturu na turnire koji se održavaju uživo. U tom smislu je Logitech za ProX 60 spremio i celu torbu za nošenje koja je izrađena od izuzetno kvalitetnog materijala, vrlo je čvrsta i odlično čuva uređaj od udaraca, bez obzira gde se nalazili. U futroli se nalaze još i USB-C kabl, produžni za bežični Lightspeed adapter i sam adapter, kao i jedna dodatna kapica za taster – Esc! Naime, osnovni paket ove tastature podrazumeva da umesto svih crnih tastera, kakav je i taj Esc, imamo jedan potpuno beli taster sa Logitech G znakom. Naravno u pitanju je samo dizajnerska stvar, pa možete odabrati koja vam kapica više odgovara i koja vam se sviđa. Inače, mi smo na testu imali crnu tastaturu ali ovaj model dolazi još i u beloj i pink varijanti, pa imate dosta izbora. 

Zanimljivo je da se Logitech toliko trudio da sam izgled tastature bude minimalistički da je i neke potencijalno bitne tastere pomerio na okvire, bilo sa strane, bilo pozadi. Naime, pozadi se nalazi konektor za USB-C preko koga se tastatura i povezuje i puni, zatim taster za uključivanje, kao i dva tastera kojima birate da li ćete koristiti Lightspeed WiFi ili Bluetooth. Sa strane su još dva zanimljiva podešavanja – sa desne strane se nalazi jedan prekidač kojim tastaturu stavljate u „Game mode“ (po defaultu se isključuju Win i drugi nepotrebni tasteri, ali možete i to podesiti), dok se sa leve strane nalazi točkić koji dosta podseća na točkić miša. U pitanju je zapravo izuzetno lepo sakriven potenciometar za kontrolu jačine zvuka, što je rešenje sa kojim se prvi put srećemo ali nam se zaista dopalo. 

Interesantno je da se Logitech za ovaj model odlučio za optičke tastere koji donose nešto manji feedback igraču ali su zato brži i konsistentniji u korišćenju u odnosu na većinu mehaničkih modela. Možete odabrati da li želite linearne (crvene) kao što smo mi imali na testu ili braon taktilne tastere kao dve opcije. Koristi se standardni način montiranja kapica a Logitech je posebno ponosan na njihove dual-shot PBT kapice za koje tvrde da mogu da izdrže različita vrsta maltretiranja i u najintenzivnijim esports okruženjima. Naravno tu je i RGB osvetljenje izvedeno u LightSync sistemu koji Logitech već dugo koristi i koji se potpuno podešava iz G Hub softvera. Kad smo već kod mogućnosti podešavanja, nova opcija u okviru G Hub-a je Keycontrol opcija koja omogućava da bukvalno bilo kom tasteru dodelite bilo koju funkciju, što je izuzetno korisno ukoliko koristite neki neuobičajen raspored komandi. 

ProX 60 se povezuje preko Logitech Lightspeed Wireless konektora koji dobijate u paketu, kojim se postiže najbolji nivo performansi. Međutim ukoliko želite da je povežete i na neki drugi uređaj, a performanse nisu u prvom planu, to možete uraditi i preko Bluetooth-a ili menjati način povezivanja prostim odabirom funkcije. Ugrađena baterija omogućava oko 65 sati igranja u Lightspeed režimu sa uključenim RGB osvetljenjem što deluje vrlo korektno. 

Zaključak

Logitech G ProX 60 je vrlo zanimljiva mala tastatura koja donosi pregršt funkcionalnosti i niz inovativnih rešenja. Nažalost, već smo svedoci činjenice da su mehaničke tastature jako skupe, a ako to uparimo i sa bežičnim mogućnostima visokih performansi, jedan ovakav model će biti solidan udarac na svačiji budžet, ali ćete makar biti sigurni da dobijate najbolje u tom domenu.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top