Gadgets

Lagani 7.1 surround zvuk: Redragon Diomedes recenzija

Redragon je brend periferija namenjen pre svega korisnicima koji žele da dobiju najviše za uloženi novac, ali to ne znači da beže od ozbiljnih inovacija. Tako su nam na test stigle 7.1 surround slušalice koje spadaju među najlakše u klasi. 

Moram priznati da će mi nazivi Redragon uređaja ostati kao jedna od onih večnih misterija, jer je uvek nešto što bi moglo da asocira na nešto drugo, a zapravo nije, tako i sa modelom Diomedes – pojma nemam šta to znači. S obzirom da imaju zaista široku paletu proizvoda, treba imati u vidu da pored svakog stoji i alfa-numerička oznaka, pa su tako Diomedes H386, gde je H zajedničko za sve headphones, to jest slušalice, a slično je i sa drugim tipovima periferija. 

Sve u svemu, kada uzmete kutiju u ruke deluje izuzetno lagano, a još više kada izvadite sam uređaj i odstranite plastiku za pakovanje, dodatne kablove, uputstvo i stikere koje dobijate u paketu. Već na prvi dodir Diomedes deluju izuzetno lagano, a pregledom specifikacija se dolazi do težine od samo 188 grama što je izuzetno za slušalice. Pogotovu kada uzmemo u obzir da je okvir zapravo izrađen od aluminijuma i da deluje dosta izdržljivije od nekih plastičnih varijanti. Redragon navodi da je to postignuto pre svega korišćenjem saćastog dizajna na samim slušalicama, mada ostaje pitanje da li je on bio neophodan – saćasta je samo spoljna školjka, dok se unutra nazire Redragon znak što vizuelno deluje jako dopadljivo. Same slušalice su dosta velike i u njima se nalaze drajveri od respektabilnih 53mm u prečniku što bi trebalo da obezbedi dobar zvuk. Jastučići su u kombinaciji jako fine eko kože i memorijske pene pa su i lagani i vrlo udobni. Ovo rešenje ima velikih prednosti u smislu izolacije spoljne buke, ali sa druge strane može prouzrokovati pojačano znojenje tokom dužeg igranja. Svakako, sve je to stvar ličnih preferencija. Na zadnjoj strani leve slušalice se nalazi i dugme za uključivanje i isključivanje mikrofona kao i potenciometar za regulisanje jačine zvuka. 

U paketu se dobija i mikrofon koji se može u potpunosti odvojiti, a na čijem vrhu se nalazi vrlo lep sunđerčić za upijanje nepredviđenih tonova, zatim kabl koji sa jedne strane ima USB-C koji ide u slušalice, a sa druge 3.5mm džek, još jedan razdelnik na dva 3.5mm džeka i jedan adapter iz 3.5mm u USB-A port. Ovaj poslednji je zapravo najbitniji – obično se surround slušalice rešavaju tako što negde, obično na sredini kabla postoji zvučna kartica koja daje surround efekat i ona se dalje kopča u USB port. U ovom slučaju pretpostavljam da je kartica u samim slušalicama, što je još jedan plus jer su izuzetno lagane. Naravno 7.1 surround možete iskoristiti samo na PC računarima, ali mogućnost povezivanja preko 3.5mm konektora znači da ove slušalice praktično možete koristiti na svim verzijama Playstation, Xbox i Nintendo Switch konzola, kao i na drugim uređajima kao što su telefoni ili tableti sa ovim vidom povezivanja. 

S obzirom na povelike drajvere prečnika 53mm, zvuk je očekivano dosta dobar sa čak i vrlo solidnim basem, možda malo i prenaglašenim, ali to je i logično s obzirom na glavnu primenu u gejmerskom svetu. Kroz softver svakako možete podešavati ponašanje slušalica u 7.1 okruženju pa samim tim i regulisati ukoliko su vam neki opsezi zvukova prejaki što je vrlo pohvalno. Naravno, u igrama koje podržavaju surround zvuk imerzija u svet će biti značajno bolja gde dobro dođe i odlična zvučna izolacija pa ćete retko imati situaciju da vam smeta neka buka iz okruženja. Mikrofon je korektan i svoj posao radi solidno, ali ne treba imati neka preterana očekivanja, pogotovu u bučnijim okruženjima, jer nema aktivno poništavanje okolne buke. 

Zaključak

Redragon Diomedes su vrlo lagane, dobro konstruisane i deluju da mogu da izdrže dosta upotrebe pri čemu daju i izuzetno solidan surround zvuk. Kada to uparimo sa vrlo povoljnom cenom za slušalice koje daju 7.1, zvuk deluje da korisnik zaista dobija jako puno za uloženi novac pa ih je lako preporučiti, pogotovu onima koji tek ulaze ozbiljnije u gejmerski svet a ne raspolažu značajnim budžetom za periferije.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top