Gadgets

Luksuz i egzotika: Najluđa PC kućišta na tržištu

Posted on

Suvišno je objašnjavati svrhu kućišta za računare u časopisu kao što je Play! Međutim, sa napretkom tehnologije i istovremenim porastom ”potrošačkih apetita”, kućišta su polako postajala nešto više od proste kutije koja čuva vaše komponente. Od skromnih početaka sa implementacijom RGB osvetljenja, proizvođači su vremenom otišli u krajnost na polju dizajna, kreiravši zaista neverovatne (ali skupe) modele. Od futurističkih oblika do šasija inspirisanih popularnom kulturom, granice konvencionalnog su pomerene kako bi se stvorila prava umetnička dela. U ovom tekstu ćemo napraviti pregled pet kućišta za računare koja su privukla našu pažnju svojim neobičnim i inovativnim dizajnom.

Cooler Master Sneaker X

Prvi put predstavljeno na prošlogodišnjoj CES konferenciji, ovo kućište je definicija ”dizajnerskog kiča”. Sneaker X je dostupan kao kompletan PC sa Intel Core i7-13700K procesorom i Nvidia GeForce RTX 4070 Ti 12GB grafikom, tako da ga ne možete kupiti zasebno. Dimenzije iznose 650 × 306 × 651 milimetara, ali zbog fokusa na dizajn, prostorno može da primi malo manje komponente od standardnih modela, gde pre svega mislimo na matičnu ploču. Ako pak želite da pazarite kućište koje izgleda kao parče Iron Man oklopa, moraćete da izdvojite oko 6000 dolara.

InWin Diéy

Sada prelazimo na znatno masivnije kućište koje se jako trudi da izgleda kao sci-fi verzija ÄLVSTARR / SKAFTET lampe iz IKEE. Sa dimenzijama koje iznose 2300 × 1000 × 1500 milimetara, veliki prostor je obavezan, mada se to podrazumeva imajući u vidu da se radi o više ”lifestyle” ukrasu za vaš dom. Šasija je veoma interaktivna i reaguje na pokrete ruku i glasovne komande, a poseduje i facial recognition tehnologiju. Limitirana InWin Diéy serija više nije dostupna, što nas i ne čudi s obzirom da se prodavala po ceni od 14.500 dolara. Investicija logična samo za najveće kolekcionare sa najdubljim džepovima.

DeepCool Quadstellar Infinity

Ovaj komad vanzemaljske tehnologije je prvo kućište na našoj listi koje posvećuje jednaku pažnju dizajnu i praktičnosti i koje se prodaje po daleko pristupačnijoj ceni od 300 dolara. Quadstellar Infinity je naslednik originalnog Quadstellar kućišta, zadržavajući prepoznatljiv izgled ali sa dodatnim unapređenjima. Kućište dimenzija 540 × 487 × 494 milimetara se sastoji od četiri prepoznatljiva segmenta koji se šire od centralne jedinice i pružaju prostor za različite komponente, omogućavajući odličnu organizaciju i efikasan sistem hlađenja. Odličan izbor za one koji žele kvalitetno kućište koje izgleda kao distopijski dron koga je poslao pomahnitali AI.

Segotep EDI

Evo još jednog modela koji svoj dizajn stavlja na prvo mesto, ali opet ne koristi svoj pun potencijal na ovom polju. Kućište dimenzija 650 × 395 × 395 nije u stanju da primi veće komponente, a šasija izrađena od aluminijuma i plastike ume da bude nepraktična prilikom njenog otvaranja. Na temu izgleda ovog modela, iznenađeni smo što proizvođači nisu ”išli do kraja” sa dizajnom koji je očigledno inspirisan svemirskim letelicama. Vrh šasije, to jest ”kokpita” se ne otvara automatski (kao u filmovima), već morate da primenite solidnu silu da biste ga odvojili od baze. Propuštena prilika kao nas pitate!

Cooler Master Shark X

Shark X, čiji dizajn nas najviše podseća na mehaničke zveri iz Horizon serijala, predstavljen je na prošlogodišnjoj CES konferenciji zajedno sa Sneaker X modelom. Cooler Master je pokušao da rekreira model ajkule u prirodnoj veličini (oko metar u visinu) i u njega strpa Intel Core i7-14700KF procesor, GeForce RTX 4070 Ti GPU i druge high-end komponente. Treba istaći da Cooler Master reklamira Shark X kao “fully upgradeable” kućište, što je prilično smešno s obzirom da je prilično prostorno ograničeno. U svakom slučaju, prosečna osoba verovatno ne bi bacila 7000 dolara na PC u obliku ajkule ako planira neki veći upgrade u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version