PC

AMD predstavio novu tehnologiju koja smanjuje instalacije igara do 70%

AMD je detaljno opisao svoju novu tehnologiju kompresije za smanjenje potrebnog prostora za skladištenje pri instaliranju igara. Ova inovacija, nazvana Neural Texture Block Compression (NTBC), kompresuje teksture visoke kvalitete uz održavanje “razumnog kvaliteta”. Prema AMD-u, NTBC može smanjiti potreban prostor za igru za čak 70%, smanjujući veličinu instalacije naslova poput Call of Duty sa 150GB na 45GB.

Sa porastom veličine igara uz povećani vizuelni fidelitet, tradicionalne metode kompresije mogu učiniti samo malo, posebno kada se radi o brojnim teksturama visokog kvaliteta u 4K rezoluciji. Da bi se smanjila veličina koju igre zauzimaju na uređajima za skladištenje korisnika, AMD je razvio Neural Texture Block Compression, koji integriše kompresiju slika zasnovanu na neuronskim mrežama.

Shin Fujieda i Takahiro Harada iz AMD-a su autori detaljnog tehničkog dokumenta o Neural Texture Block Compression. Dokument ilustruje kako može da radi zajedno sa trenutnim formatima kompresije i biti jednostavna zamena za postojeće tehnike kompresije tekstura koje koriste developeri igara. Takođe je vredno napomenuti da NTBC ima razne modove kvaliteta, slične FSR i DLSS.

Uzimajući u obzir neverovatno povećane veličine instalacije AAA naslova, gde sve više igara zauzima preko 100GB prostora za skladištenje, tehnologije poput AMD-ovog Neural Texture Block Compression postaju neizbežne. Štaviše, ovaj napredak obećava da će čuvati VRAM zahvaljujući korišćenju smanjenih veličina textura. Iako još nema zvaničnih informacija o tome kada će developeri imati pristup ovoj tehnologiji, njen potencijalni uticaj je svakako nešto čemu se treba radovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top