Vesti

Blast from the past: SimCity (1989)

Posted on

Simulacije građenja i menadžmenta postajale su sve popularnije krajem 80-ih godina. Iako su gejming izdavači smatrali da ovaj žanr neće dopreti do tadašnje publike, vrlo brzo je postao veliki hit. Pored igara kao što je Populous, u tom periodu se pojavio i SimCity, koji je osmislio renomirani kreator The Sims franšize, Vil Rajt.

SimCity je simulacija građenja, u kojoj igrači imaju zadatak da izgrade čitav metropolis od nule. Potrebno je planski osmisliti i sagraditi kuće, bolnice, crkve, stambene i industrijske zone, kao i dodatne ustanove bitne za očuvanje reda i funkcionisanja grada, a potom i sanirati potencijalne probleme, kao što su požari, poplave i napadi čudovišta. Ovaj tip igre se naziva sandbox, pošto igrači nemaju neki poseban cilj, već imaju slobodu da grade i eksperimentišu do besvesti. Drugi režim igre je baziran na scenariju, u kom igrači dobijaju već izgrađen grad i moraju da reše specifičan zadatak za određeno vreme.

SimCity je u početku naišao na veliki otpor izdavača zbog nedostatka akcije i arkadnih elemenata, koji su u tom periodu praktično bili standard. U saradnji sa Maxisom, Brøderbund je na kraju prihvatio ideju, postavši glavni distributer igre, što se na kraju isplatilo – igra je do 1992. godine prodata u preko milion kopija, a osvojila je i mnoge nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version